Diobeu Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Ok, kolor wydechu pewnie przekłamany zdjęciem, i monitorem, a to co pokazałeś to właśnie to co chciałbym uzyskać, zwłaszcza ta prawa końcówka kolektora. Bardzo przydatne zdjęcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Dziury pomiędzy głowicami wyglądają fatalnie, ale to już przerabialiśmy Czy na obudowie sprzęgła planujesz zrobić jeszcze jakieś łapy mocowania silnika, czy to już tak zostawisz? Nie wszystko złoto, co się świeci, ale Twoja praca wygląda fajnie, tak trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Września 2012 Autor Share Napisano 7 Września 2012 Diobeu - cieszę się, że mogłem pomóc. voseba - tak, ten silnik to już stary znajomy, prawda? Zwróć proszę uwagę, że w Macku silnik jest właśnie tak nietypowo złapany - oprócz standardowego mocowania z przodu są jeszcze dwa które łapią za skrzynię biegów - tak jak u mnie w modelu. Dlatego standardowe otwory na mocowania, na osłonie koła zamachowego są puste - to właśnie chciałem pokazać. Najnowsze wiadomości są takie, że robi się wałek napędowy Dziękuję za komentarze, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 7 Września 2012 Share Napisano 7 Września 2012 Obudowa sprzęgła na zdjęciu wyżej wygląda zupełnie inaczej. Czy wzorowałeś sie na innym zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Września 2012 Autor Share Napisano 7 Września 2012 Te obudowy występują w wielu różnych wersjach, głównie zależy to od tego jaka skrzynia biegów (albo inne urządzenie, np. prądnica) będzie montowana za silnikiem. Szukając obrazów dla "Cummins NTC 400" można znaleźć też takie silniki, które bardzo przypominają to co ja wykonałem. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Witam ponownie! Po zastanowieniu obczyściłem trochę smaru z tych elementów zębatych, które pracują przy przestawianiu siodła przód/tył. Teraz wygląda to tak: Ciekaw jestem, co wy na to? A poza tym zabrałem się za wał napędowy. Zacząłem od poszczególnych odcinków: Niektóre części pochodzą z zestawu MAN TGA, jeszcze raz chciałem podziękować Jackowi za złom. Jak widzicie rozciąłem przeguby, żeby dać im ten charakterystyczny "przezroczysty" wygląd. Potem pomalowałem je na kolor i skleiłem. Po dwóch warstwach czarnego washa wygląda to tak: I to by było na tyle - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Ciekaw jestem, co wy na to? Dla mnie dużo lepiej niż wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Jeśli chodzi o mnie również jestem zdania że wygląda dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 Kamil, Diobeu, Szakal - bardzo dziekuje za komentarze i za waszą pomoc (motywacyjną ). Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 No i teraz po wyczyszczeniu przez kierowce podstawy siodła wygląda pięknie. Wał 1 klasa. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Grubyjg - wielkie dzięki! Teraz chwilowo w projekcie znów cisza, bo znowu mnie wysłali na delegację do Niemiec. Ale - ja wrócę! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 No to czekamy na powrót i dalszy ciąg (pod warunkiem że nie będzie za długo ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Jaka cisza... Kiedy jakieś nowe postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Jaka cisza...Kiedy jakieś nowe postępy? Ale Ty jesteś niecierpliwy… Artystów się nie powinno popędzać….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Jaka cisza...Kiedy jakieś nowe postępy? Ale Ty jesteś niecierpliwy… Artystów się nie powinno popędzać….. Ja nie popędzam, tylko mnie po prostu ciekawość zżera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Listopada 2012 Autor Share Napisano 18 Listopada 2012 Czesc Koledzy! Przepraszam, ze tak dlugo nie pisalem, ale jak mnie w polowie wrzesnia wyslali za granice, tak do teraz porzadnie nie wrocilem. Ma to te dobra strone, ze czlowiek nabiera checi, zeby cos zrobic. Ja tak w przelocie zaczalem pasowac chlodnice do ramy i silnika - ale to gora roboty, jeszcze troche czasu minie, zanim bede mogl cos pokazac. Ale z innej beczki - rzucilo mnie tak daleko na zachod, ze wczoraj zrobilem kilka fotek oryginalnych, starych Mackow - jak tylko znajde jakis normalniejszy komputer, to je wrzuce na forum i zobaczycie ten odjazd... A na razie dziekuje za wasze zyczliwe zainteresowanie i pozdrawiam serdecznie Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Listopada 2012 Autor Share Napisano 28 Listopada 2012 Od i jestem z powrotem w Polsce! A oto link do zdjęć, które Wam obiecałem: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=74&t=35685 Mam nadzieję, że się spodobają, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2013 Witam serdecznie! Nadal nie ma zbyt dużo czasu na rzeźbienie, ale próbuję coś robić. Mój najbliższy cel to zamontować chłodnicę - zobaczymy, czy się uda przed następną delegacją. Na razie dokończyłem samą chłodnicę, zwłaszcza jej dół. Było też trochę prucia, bo chłodnica musi się zmieścić pod maską - ale po odrobinie piłowania w końcu tak się stało. Zbudowałem też sprzęgło od wentylatora (to była jazda) i wykonałem dolny wąż chłodnicy z cyny 2mm. Następne będzie malowanie, a teraz te części wyglądają tak: Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Maly aktual, a cieszy oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2013 Cześć Tomek! Dziękuję za komentarz! Jeżeli tamten cieszył, to ciekawe, co powiesz na to: W końcu chwila czasu, więc wrzuciłem tę chłodnicę na ramę. Pomalowałem ją Humbrolem 85 (czarny półmat) i przetarłem Humbrolem 32 (ciemny szary). Węże wykonane z cyny do lutowania 2mm, opaski z folii samoprzylepnej. Dopasowanie dolnego węża to zadanie dla ginekologa... Już sprawdziłem, i mogę z radością powiedzieć, że całość pasuje pod maską. Tak czy inaczej całość teraz wygląda tak: Teraz biorę się za tylne błotniki. Na razie, na zachętę, zrobiłem tylne światła. Wykorzystałem części z zestawu, imitacje soczewek zrobiłem tak, że okleiłem je BMF-em, potem czerwoną pomalowałem przezroczystym czerwonym Humbrola, a białą - cóż - pomalowałem trochę białą (H34), ale tak żeby za bardzo nie pokryła, co przychodzi jej naturalnie. Wygląda to tak: Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Witaj Ostatnio rzadziej tu bywam ale za każdym razem gdy odwiedzam to forum to w pierwszej kolejności patrzę czy są u Ciebie aktualizacje. Co tu dużo mówić szczena opada. Robisz naprawdę koronkową robotę. Chciałbym widzieć jak przykleiłeś wąż od spodu ramy i jak zrobiłeś to kapitalne sprzęgiełko na wentylatorze. A te światła ... no cóż brakuje mi słów. Ty i innych paru kolegów na tym forum to dosłownie perfekcjoniści Pozdrawiam i czekam na kolejne aktualizacje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Lutego 2013 Autor Share Napisano 4 Lutego 2013 Cześć Łukasz! Jeszcze raz dzięki za życzenia na Święta, no i dzięki za komentarz i Twoje miłe słowa. Ty tu rzadziej bywasz, a i ja z update'ami sie opuściłem, teraz postaram się to nadrobić. Do świateł dorobiłem błotniki. Było to już dawno temu, więc może jeszcze raz pokażę na fotografii, od czego zaczynałem: Na górze mamy przerobione "Mack style" wieszaki fartuchów, na dole błotniki "ćwiartki" (ang. quarter fenders). Części wyczyściłem z farby/chromu, poszpachlowałem, poalcladowałem i później wyglądały tak: Jak widzicie kupiłem też chlapacze z firmy "Flemming Pedersen", wydrukowane na białym winylu. Dorobiłem też mocowania z imitacjami śrub, żeby pokazać, jak gumy były zamontowane. Po złożeniu błotniki wyglądały tak: Czystą przyjemnością było ich przymierzenie na sucho do ramy: No i teraz muszę się zastanowić co dalej, ale chyba nie ma wyjścia - coś by trzeba przy kabinie zrobić (strach!). Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 4 Lutego 2013 Share Napisano 4 Lutego 2013 Dajesz Paweł Dwa Macki a jakże różne. A nie zakupiłbyś mi przy jakiejś tam okazji tego pieska ? Kasę zwrócę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Rewelacja, po pierwszym zdjęciu trochę się zaniepokoiłem ale efekt po malowaniu jest powalający. Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Pieknie to wszystko dopieszczasz Pawel, naprawde przyjemnie sie to oglada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi