MrBat Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Witam, model prosto z pudła, w którym znajdziemy wypraski Italeri. Wykonany, powiedzmy, w celach edukacyjnych. Zestaw sam w sobie dość średni. Merytorycznie nie jest najlepiej, a i ja jeszcze dorzuciłem swoje babole. Pomalowany, żeby cieszył oko na półce. Besztajcie, rugajcie, chwalcie - każdy komentarz mile widziany. Po kliknięciu na zdjęcie można je sobie powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Na merytoryce Luftwaffe nie znam się zbyt dobrze, nie jestem też zbytnim fanem niemieckich maszyn, ale mam oczy i widzę, że to co wykrzesałeś z tego leciwego i niedoskonałego zestawu to bardzo ładny,technicznie poprawny i efektownie wykonany model. Zarówno góra jak i spód cieszą oko dzięki malowaniu i wykończeniówce, także mogę śmiało powiedzieć, że zamierzony przez siebie efekt osiągnąłeś. Gratuluję! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Ciekawy model, również nie przepadam za niemieckimi samolotami (i jakimkolwiek panzerkampfwagen xx). Z początku myślałem że to model kartonowy, spowodowały to te dziwne cieniowania blach - dlaczego tak gradientowo pocieniowałeś je? Oryginały też miały taki efekt? Dla mnie jest to trochę sztucznie wyglądające i przypomina jakieś cieniowanie guasianowskie w 3D statku kosmicznego Enterprise NCC-1701A... lub obłożonego pancernymi płytami na zakładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 13 Września 2010 Autor Share Napisano 13 Września 2010 Gratuluję! Dzięki! dziwne cieniowania blach - dlaczego tak gradientowo pocieniowałeś je? Oryginały też miały taki efekt? W malowaniu samolotów mam dość nikłe doświadczenie. Po nieudolnych cieniowaniach aerografem model wyglądał po prostu nudno. Więc wziąłem w łapę m.in. oleje i zacząłem się bawić. Jako takim natchnieniem były modele by KFS, gdzie odpowiednie cieniowanie imitowało nierówną powierzchnię płata. Ostatecznie wyszło jak wyszło, merytorycznie dość niepoprawnie, ale mi się podoba. Ja chyba podświadomie dążę do cukierkowych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthjacek Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 No cieniowanie wyszło nieco nienaturalnie, ale podoba mi się A sztukas to chyba najładniejszy niemiecki samolot z WWII. Na mnie też jeden czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Fajny model, bardzo mi się podoba, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Model, na który można zwrócić uwagę, aby następnie stwierdzić, że coś z tym cieniowaniem jest nie tak. Może za bardzo przyzwyczaiłem się już do innych schematów cieniowania? Ogląda się to całkiem przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Niezła sztuka ... tzn niezły sztukas wyszedł No może trochę oprócz cieniowania ale o tym już tu wystarczająco napisano. Podobają mi się za to realistyczne przybrudzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 No właśnie. W skali 1:72 bardzo trudno,o realizm który będzie wyglądał efektownie.Twój model jest przykładem bardzo efektownym,choc oderwanym trochę od rzeczywistości.Wielu modelarzy tworzy w tym kierunku,przerysowując obraz,aby model był bardziej atrakcyjny dla oka (Verlinden,Wałachowski). To jest dylemat z którym nie mogę sobie poradzic.Czy robic modele bardziej realistyczne,czy bardziej atrakcyjne. Najlepiej chyba dążyc do doskonałości w odwzorowaniu rzeczywistości, i wtedy super efekt wyjdzie sam. A widziałem takie modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 faktycznie jakby go terakotą obłożono,ale model wykonany czysto i schludnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 a ja sie przyczepie i bynajmniej nie do malowani, a mianowicie do tego, ze nie usunales przesuniecia form na smigle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 a ja sie przyczepie i bynajmniej nie do malowani, a mianowicie do tego, ze nie usunales przesuniecia form na smigle a pokaż chociaż gdzieś ty się tego doszukał... (nie mam najlepszego wzroku więc może mimo przyglądania się coś przeoczyłem) sam model - zestaw wiadomo niedoskonały, ale malowanie całkiem oryginalne pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 16 Września 2010 Autor Share Napisano 16 Września 2010 a pokaż chociaż gdzieś ty się tego doszukał... Siódme zdjęcie od góry. Przyznam szczerze, że sam dopiero to zauważyłem, jak mi to wytknięto W rzeczywistości ciężko to dojrzeć, jednak światło na zdjęciu dobitnie obnaża całą prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 no ok przyznaje nie dopatrzyłem się odbija się tam światło a nie szukałem dziury w całym :P model i tak fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 a ja zawsze cos znajde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Taa... A sam to zaobserwowałeś, czy wyczytałeś gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi