RH Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Oglądając programy dotyczace histori samolotów na jednym z kanałów tematycznych,zwróciłem uwage na dwie konstrukcje z Wielkiej Brytani ,a mianowicie Welimgtona i Mosquito .Oba te samoloty sa bardzo ciekawe i nietypowe przez swoją konstrukcję .Szczególnie ciekawa jest budowa Mosquita ,ktory naprawde zasluzył na swoją nazwę "drewniane cudo" .Bo jak inaczej nazwac samolot ,który mimo budowy czysto stolarskiej mial takie wspaniale osiagi. Pisze to nie bez powodu bo mam zamiar ten model wykonać ale w skali 1:24 .I jeżeli koledzy pozwola ,a ja zlamię zasady (pisalem kiedzys ze za bardzo mi sie nie chce pisac w dziale warsztatu ,bo to i strata czasu i..nie lubie ) To moż ekrok po kroku przedstawię caly cykl budowy. A na początek pare historycznych zdjec ściagniętych z internetu ,przedstawiające produkcje tego płatowca w okresie wojny ,oraz jedno współczesne zdjecie surowego kadluba. No i oczywiście zdjecie pudelka modelu ktory mam zamiar "zmeczyć" Pudlo nie bagatelne bo o wymiarach 70cmX 40cm!!!!!! Edytowane 22 Września 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 OOO no to będzie na co popatrzeć. Zasiadam w pierwszym rzędzie. Świetny samolot i duuuży dobry model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 22 Września 2010 Autor Share Napisano 22 Września 2010 OOO no to będzie na co popatrzeć. Zasiadam w pierwszym rzędzie. Świetny samolot i duuuży dobry model. ..oczywiscie będzie to nastepny model ,bo narazie kończe inny tez ciekawy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Kiedyś chodził mi po głowie Mosquito w tej skali, kto wie może jeszcze się skuszę na niego a narazie poobserwuję relację Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 To będzie kawał modelu Będę podpatrywał Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 kibicuje krajanowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 Mimo że mam na ukończeniu modelik ,to postanowiłem nie czekac i rozpocząć ważną fazę ,którą bylo było wyszukanie i zaszpachlowanie wglębień w wypraskach po formach .Jest to bardzo wredna robota ale przy tej skali raczej obowiązkowa :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Co to jest ten "pędzel"? Ma jakieś zastosowanie przy szpachlowaniu czy znalazł się na zdjęciu przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 RH myślę że w tej skali przydatny będzie ten link: http://www.airscale.co.uk/ Kalki z przyrządami (pojedyncze wskaźniki) w skali 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 Nie to nie jest pędzel ale takie badziewie z gumy ktore nabyłem w Lidlu a sluzy to artysta do pracy w glinie itp. a w modelarstwie swietnie nadaje sie do nakladania szpachli .Po uzyciu bardzo łatwo to oczyścić Co do zegarow to może coś z tego wykorzystam ,choć w zestawie sa bardzo ładne zegarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 No no, tablica przyrządów ładnie zrobiona... Jestem ciekaw Twojej konstrukcji pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 No no, tablica przyrządów ładnie zrobiona... Jestem ciekaw Twojej konstrukcji pzdr. Ominęła mnie ta przyjemność (na szczęście ) taka tablica jest w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 No tak, o to mi chodziło W sensie że Airfix odwalił niezłą robotę. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 to i ja sie przysiadam. duze modele to to, co wlosi lubia najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Witaj RH! Krakowska Wytwórnia Samolotów RH&RH nie próżnuje i buduje naprawdę duuży model. Intryguje mnie tablica przyrządów, czy zamierzasz wykorzystać przeźroczysty plastik do podświetlenia zegarów? Oczywiście w dalszym ciągu będę zaglądał, taka skala zmusza do niesamowitej precyzji, a skoro ją masz, to musi wyjść z tego wspaniały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Nie to nie jest pędzel ale takie badziewie z gumy ktore nabyłem w Lidlu Widzę że masz cały zestaw takich przyborów? Ile to kosztowało i jak wygląda opakowanie? Mam Lidla pod bokiem ale najczęściej to ciastka i banany tam kupuję a takiego czegoś to nie widziałem, a przydałoby się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 Nie to nie jest pędzel ale takie badziewie z gumy ktore nabyłem w Lidlu Widzę że masz cały zestaw takich przyborów? Ile to kosztowało i jak wygląda opakowanie? Mam Lidla pod bokiem ale najczęściej to ciastka i banany tam kupuję a takiego czegoś to nie widziałem, a przydałoby się... cena nie wielka ,,bo tylko 9,90 .Czasem w lidlu dają towary tematyczne np.wszystko do malowania czyli farby sztalugi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 Witaj RH!Krakowska Wytwórnia Samolotów RH&RH nie próżnuje i buduje naprawdę duuży model. Intryguje mnie tablica przyrządów, czy zamierzasz wykorzystać przeźroczysty plastik do podświetlenia zegarów? Oczywiście w dalszym ciągu będę zaglądał, taka skala zmusza do niesamowitej precyzji, a skoro ją masz, to musi wyjść z tego wspaniały model. Raczej nie bedę wydziwial .poprostu zbuduję z tego co jest w pudle To i tak wiele A tak na marginesie to myśle że fajnie by wyglądal model (może nie w tej skali a np.1:48 ) bez malowania tylko całkiem surowa sklejka ,niczym "pierwszaczek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 Do przeszlifowania wcześnie pokazywanych otworow po formach , przygotowałem sobie taki mały duperelek ,niczym Adam SŁodowy z programu "Zrób to sam" ("dinozaury " albo jak mlodzież mowi "zgredziki" z czasow "kiedy Polska rosla w siłe ,a ludzie zyli dostatnio" ;) wiedza o czym pisze ) reszta niestety mosi poglówkowac co mialem na myśli ,bo mi sie nie chce tlumaczyc . No ale do rzeczy szlifiereczka zrobiona z wypraski tego modelu odpowiedno obrobiona i przyklejony na Super glue właściwej gradacji papier ścierny I znowu troszkę podciagnąłem produkcję ,koncząc inny modelik .No ale jak juz uda mi się dokończyć ten pierwszy to juz będzie mozna na 100% przylozyc sie do "Mossi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 a ta właściwa gradacja to jaka?? , pytam bo wygląda ciekawie taki pilnik własnej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 a ta właściwa gradacja to jaka?? , pytam bo wygląda ciekawie taki pilnik własnej roboty Tu akurat jest papier 400 ale mozna wg uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł O. Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Witam. Też jestem już posiadaczem modelu. Cieszę się że będzie kogo podpatrywać. Prawdopodobnie w przyszłym roku ruszę dopiero z budową, po pierwsze dokumentacji mało, umiejetności w obsłudze aerografu też ( dzisiaj pierwszy raz samodzielnie malowałem) no i po trzecie to ja zatwardziały kartoniarz jestem. Ale tego Mosquito musiałem mieć. Mam pytanie. Co sądzisz o wykonaniu luf w km. Browning? Pozdrawiam. Paweł O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 Witam. Też jestem już posiadaczem modelu. Cieszę się że będzie kogo podpatrywać. Prawdopodobnie w przyszłym roku ruszę dopiero z budową, po pierwsze dokumentacji mało, umiejetności w obsłudze aerografu też ( dzisiaj pierwszy raz samodzielnie malowałem) no i po trzecie to ja zatwardziały kartoniarz jestem. Ale tego Mosquito musiałem mieć. Mam pytanie. Co sądzisz o wykonaniu luf w km. Browning?Pozdrawiam. Paweł O. Na razie jeszcze dokladnie sie temu nie przyglądałem .Jestem na etapie kabiny .Jak zajmę się uzbrojeniem to wtedy będę mógl coś napisac . Wyprasek jest tak dużo że z opakowania wyjmuje tylko te co sa na bieżąco potrzebne .Boje się ze jak bym wszystkie powyjmowal to polowe części poginęło by w mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Fajny i prosty patencik z ramką i papierem, już "kuchenną" podstawkę zrobiłem a'la RH, czas na ... "pilnik czołowy" płaski i okrągły od RH. Ciekawe, ile jeszcze ciekawych pomysłów u Ciebie podpatrzę Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 Mały zwrot o 180stopni . zostawiłem pracę nad kabina i wciągnąłem ramki z silnikiem.Trochę z sentymentu , bo podobny silnik bardzo duże zrobił na mnie wrażenie kiedy to w latach 7--tych kupilem w Składnicy Harcerskiej na Rynku Głównym w Krakowie model w 1:24 Hurricana (jeszcze wtedy byl w bardzo ładnym pudelku w blyszczącym dynamicznym malowaniu ) ktoś kto posiada z tego okresu katalog moze sobie to zobaczyc na obrazku. No więc wracając do Mossi skleiłem te silniczki ,jeszcze bez dodatkow (na razie niech sobie schną ) .I na tym poprzestane ,bo muszę skończyc wcześniejszy model ,o którym wspominalem. Nie da sie jednak naraz robić dwóch sztuk .Tym bardziej że Mosquito jest bardzo poważnym modelikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi