Tomek_gnr Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 tesknilismy "Twoj" tygrys z afryki już skończony, niedługo galeria ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 Fajnie, że starzy "motywatorzy" nadal czuwają. A lifting "mojego" Tygrysa śledzę na bierząco. W galerii się na pewno wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 Witam. Czy ktoś z przeglądających ten wątek poratował by mnie w sprawie wykonania zewnętrznego gwintu na kawałku drutu o śr 1 mm? Na taki sprzęt nie mam kasy: http://allegro.pl/s384-narzynka-m17-x-1-...23240.html :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2012 Witam. Narzynkę już kupiłem, i jutro powinna być u mnie. Kosztowała 9,90 zł, więc chyba nie przepłaciłem. Podłubałem trochę przy klapie nadsilnikowej i wygląda teraz tak: Następnym krokiem będzie pewnie zeskraczowanie haków do zaczepiana klapy (1x) i klap nad wentylatorami (2x). Już się nie mogę doczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 W takiej skali to detali jak mrówek. I nic nie da się oszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 Witam. Dużo czasu minęło.. Sporo się zmieniło. Postanowiłem nie zakładać nowego wątku, choć tytuł jest już nieaktualny. Powiem tak -z Heng Longa dużym trudem, ale dało by się zrobić Tygrysa. Ja jednak odpuszczam, bo udało się nabyć skorupę Tamiyi. Za dobre pieniądze dostałem w cholerę gratów przy okazji. No więc z tego co udało mi się do tej pory zrobić zostawiam wieżę. Z kadłuba zostaje układ jezdny i oczywiście blachy. Przez weekend trochę podziałałem i obecnie Tygrys stoi na kołach. Jak przykręcę przekładnie, to wrzucę zdjęcia. Do zobaczenia zatem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2014 Witam. Udało się zmontować układ jezdny w nowym kadłubie. Nawet działa. Powiem Wam, że miałem przy tym kupę frajdy (poza momentami, kiedy coś nie szło ;))! Świetnie jest kształtować coś tak... realnie. To zupełnie inna bajka niż skala 1:35. Chyba ustawienie mechanizmu napięcia gąsienic było najfajniejszym momentem jak dotychczas. Dla kontrastu napiszę, że trochę nerwów było przy mocowaniu przekładni firmy Mato. Otwory w ramie przekładni nie pokrywały się oczywiście z otworami w wannie. Trzeba było wiercić. Lewa poszła gładko. Przy wierceniu trzeciego otworu w prawej najpierw trafiłem na wahacz, a potem wycelowałem w śrubę mocującą stelaż dla wahaczy... Jak już się znalazło dobre miejsce, to się okazało, że jak nie zetnę połowy główki śruby mocującej, to jedno z kół przekładni nie wejdzie. No i ściąłem i wszystko śmiga. ...tylko głośno jak cholera. Postaram się nakręcić film, żebyście usłyszeli jak to brzmi. Po zrobieniu zdjęć zabrałem się za dekle w kołach napinających. Zaszczepiłem dekle Tamiyi, bo jakoś Heng Longowskie z dziurką w środku mi nie leżały. Poksże to następnym razem, a ten nastąpi po korekcji dekli w kole napędzającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Fajnie się to prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Powiedz z czego są zrobione gęsi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2014 Gąsienice są plastikowe, od Tamki. Może jak nie będę miał na co wydać 500 zł, to kupie poprawne metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Czyli obawy o to że się rozlecą podczas jazdy są bezpodstawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2014 Teoretycznie. Jeszcze nie szalałem nimi w terenie, ale myślę, że niedługo prześcigam je po górach, dolinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 16 Czerwca 2014 Cześć Z autopsji wiem że znoszą spokojnie jazdę terenową , gorzej z betonem i chodnikowymi płytami ale tragedii też nie ma, trochę można poszaleć. Czekam na koniec budowy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 Cześć Grief!! Dobrze Cię znów tu widzieć. Może tym razem nie przerwę budowy i dojadę do końca. Co do gąsienic -wczoraj była jazda terenowa. Najpierw trochę ziemistego podłoża, potem beton a na końcu niewysoka trawa. Gąsienice są całe. Jedna z nich spadła przy zawracaniu tyłem. Poza tym przy różnych manewrach, ostrych podjazdach, zwrotach nic się nie działo. Świetnie sprawdzają się przekładnie z redukcją 3:1. Czuć, że Tygrys ma trochę mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Mam nadzieję że dociągniesz, no i czekam na jakiś film na YT. Jak byłem w Bovington to była ekipa z modelami w skali 1/6 z metalu. Koszt ogromny, ale efekt wart wydanej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 Też mam taka nadzieję. Mały postęp: Teraz kolej na błotniki przednie i ogólnie przednią część kadłuba. Dobrego tygodnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2015 Witam po dłuuuugiej przerwie. Trochę się podziało w Tygrysie i na Tygrysie. Jako, że jest to model RC poniżej rozpisałem co jest czym w środku modelu., Zawsze mnie to wszystko przerażało, ale teraz jest jakby zjadliwe: W środku kadłuba nie ma jeszcze modułu dźwiękowego, wzmacniacza do niego i głośnika/głośników. Wytwornica dymu także nie jest podpięta, bo dym będzie pompowany do rur przez wibracje z obudowy głośnika. Całość będzie oczywiście połączona. Póki co jest zrobione sterowanie, włączanie/wyłączanie świateł, obrót wieży, podnoszenie armaty, odrzut działa (recoil) i imitacja strzelania w mg wieżowego. A model obecnie prezentuje się tak (kadłub jest gotowy pod malowanie): A tu zdjęcie lokalizacji przełączników: Niestety bydle jest tak duże, że cięzko jest zrobic zdjęcia na jednolitym tle. Teraz czas na zrobienie detali i kompletnej elektryki wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Stycznia 2015 Share Napisano 8 Stycznia 2015 A te wstrętne ślady po wypychaczach na ogniwach gąsienic usuniesz, czy lenistwo przeważy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 8 Stycznia 2015 Share Napisano 8 Stycznia 2015 Świetnie go oblaszkowałeś Powiedz proszę z czego zrobiłeś rury do feifli? Jakie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2015 Dzięki! Co do śladów po wypychaczach na gąsienicach, to pewnie coś tam z nimi zrobię, ale ufam, że uda mi się kiedyś założyc mu porządne metalowe gąsienice. Co do rur od fefli, to nie sa jakies wybitne. Dała je Tamka. Do modelu w skali 1:35 dają takie same rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Lutego 2015 Autor Share Napisano 4 Lutego 2015 No to Tygrys gotowy do malowania: Przyznam szczerze, że niektóre elementy odpuściłem. Można było robić zawiasy do klap na tylnym zasobniku wieży z Abera, można było obspawać mocowania uchwytów na dodatkowe ogniwa gąsienic.. Ale jako, że czas goni (Bytom), skupiłem się na elementach naprawdę ważnych. Jak widać doszedł peryskop ładowniczego na dachu, wymęczyłem właz dowódcy (muszę jeszcze tylko dać rurki do parasola ) i trochę zabawy było z tymi uchwytami na gąsienice. Ciekawostka jest taka, że biorąc pod uwagę, że muszę mieć dostęp do wnętrza wieży, a nie ma innej drogi przez niż przez dach, mocowania dodatkowych ogniw gąsienic są uchylne i nie będą klejone do dachu, tylko do ogniw. Nie ma niestety innego wyjścia.. Dodatkowe ogniwa gąsienic są do mocnego przerobienia, bo wyglądają tragicznie. Tak więc dziś idzie podkład, a jutro kolor bazowy, a w piątek będzie walka z colour modulation. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Projekt przyspiesza - to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Lutego 2015 Autor Share Napisano 4 Lutego 2015 Na Bytomiu będziemy wraz z kolegami z forum rctank.pl szaleć. Myślę, że będzie z 7-10 maszyn (Leopard 2 z pełna stabilizacja armaty, Tygrys Królewski z system wizji FPV, świetny prawie cały w metalu własnej roboty Sherman Firefly, T-34 cały hand made, późna Pantera G, mój Tygrys, byz może Pz IV H z schurzenami i zapewne kilka modeli stockowych. W hali będzie wystawa na stołach, a na zewnątrz przed jednymi z drzwi do hali będą pokazy dynamiczne Jak ktoś ma u siebie jakiś model RC, to zapraszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Piękna robota, ale przy takiej waloryzacji zapasowe ogniwa gąsek z pełnym zębem ?! Intrygują mnie te wyjścia kabli z kadłuba do tylnych wyrzutników min. Masz jakieś kwity na to, pytam, bo nie wiem tego; Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Lutego 2015 Autor Share Napisano 4 Lutego 2015 Siema Seb!! Ogniwa będą przerabiane. Póki sa tylko do zdjęcia, bo tam ogólnie na nich jest masakra. Jak chodzi o kwity, to mam takie coś: przody środek: tył na domysł, że tam szedł kabel (na zdjęciach nie idzie wyczaić): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi