Skocz do zawartości

Tiger I Early 1:16, Heng Long

madeira

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 196
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Narzynkę już kupiłem, i jutro powinna być u mnie. Kosztowała 9,90 zł, więc chyba nie przepłaciłem.

Podłubałem trochę przy klapie nadsilnikowej i wygląda teraz tak:

106.JPG

107.JPG

Następnym krokiem będzie pewnie zeskraczowanie haków do zaczepiana klapy (1x) i klap nad wentylatorami (2x).

Już się nie mogę doczekać...

• 2 years later...

Witam.

Dużo czasu minęło.. Sporo się zmieniło. Postanowiłem nie zakładać nowego wątku, choć tytuł jest już nieaktualny. Powiem tak -z Heng Longa dużym trudem, ale dało by się zrobić Tygrysa. Ja jednak odpuszczam, bo udało się nabyć skorupę Tamiyi. Za dobre pieniądze dostałem w cholerę gratów przy okazji. No więc z tego co udało mi się do tej pory zrobić zostawiam wieżę. Z kadłuba zostaje układ jezdny i oczywiście blachy.

Przez weekend trochę podziałałem i obecnie Tygrys stoi na kołach. Jak przykręcę przekładnie, to wrzucę zdjęcia.

Do zobaczenia zatem!!

Witam.

Udało się zmontować układ jezdny w nowym kadłubie. Nawet działa.

DSC_1422.JPG

Powiem Wam, że miałem przy tym kupę frajdy (poza momentami, kiedy coś nie szło ;))! Świetnie jest kształtować coś tak... realnie. To zupełnie inna bajka niż skala 1:35. Chyba ustawienie mechanizmu napięcia gąsienic było najfajniejszym momentem jak dotychczas.

DSC_1424.JPG

Dla kontrastu napiszę, że trochę nerwów było przy mocowaniu przekładni firmy Mato. Otwory w ramie przekładni nie pokrywały się oczywiście z otworami w wannie. Trzeba było wiercić. Lewa poszła gładko. Przy wierceniu trzeciego otworu w prawej najpierw trafiłem na wahacz, a potem wycelowałem w śrubę mocującą stelaż dla wahaczy... Jak już się znalazło dobre miejsce, to się okazało, że jak nie zetnę połowy główki śruby mocującej, to jedno z kół przekładni nie wejdzie. No i ściąłem i wszystko śmiga.

DSC_1423.JPG

...tylko głośno jak cholera. Postaram się nakręcić film, żebyście usłyszeli jak to brzmi.

Po zrobieniu zdjęć zabrałem się za dekle w kołach napinających. Zaszczepiłem dekle Tamiyi, bo jakoś Heng Longowskie z dziurką w środku mi nie leżały. Poksże to następnym razem, a ten nastąpi po korekcji dekli w kole napędzającym.

• Super Moderator

Cześć

Z autopsji wiem że znoszą spokojnie jazdę terenową , gorzej z betonem i chodnikowymi płytami ale tragedii też nie ma, trochę można poszaleć. Czekam na koniec budowy.

Pozdro

Cześć Grief!! Dobrze Cię znów tu widzieć. Może tym razem nie przerwę budowy i dojadę do końca.

Co do gąsienic -wczoraj była jazda terenowa. Najpierw trochę ziemistego podłoża, potem beton a na końcu niewysoka trawa. Gąsienice są całe. Jedna z nich spadła przy zawracaniu tyłem. Poza tym przy różnych manewrach, ostrych podjazdach, zwrotach nic się nie działo. Świetnie sprawdzają się przekładnie z redukcją 3:1. Czuć, że Tygrys ma trochę mocy.

• 6 months later...

Witam po dłuuuugiej przerwie.

Trochę się podziało w Tygrysie i na Tygrysie. Jako, że jest to model RC poniżej rozpisałem co jest czym w środku modelu., Zawsze mnie to wszystko przerażało, ale teraz jest jakby zjadliwe:

wn%C4%99trze.jpg

W środku kadłuba nie ma jeszcze modułu dźwiękowego, wzmacniacza do niego i głośnika/głośników. Wytwornica dymu także nie jest podpięta, bo dym będzie pompowany do rur przez wibracje z obudowy głośnika. Całość będzie oczywiście połączona.

Póki co jest zrobione sterowanie, włączanie/wyłączanie świateł, obrót wieży, podnoszenie armaty, odrzut działa (recoil) i imitacja strzelania w mg wieżowego.

A model obecnie prezentuje się tak (kadłub jest gotowy pod malowanie):

DSC_1798.JPG

DSC_1799.JPG

DSC_1800.JPG

DSC_1802.JPG

DSC_1820.JPG

DSC_1823.JPG

DSC_1828.JPG

DSC_1837.JPG

DSC_1843.JPG

DSC_1844.JPG

DSC_1862.JPG

A tu zdjęcie lokalizacji przełączników:

unnamed.jpg

Niestety bydle jest tak duże, że cięzko jest zrobic zdjęcia na jednolitym tle.

Teraz czas na zrobienie detali i kompletnej elektryki wieży.

Dzięki! Co do śladów po wypychaczach na gąsienicach, to pewnie coś tam z nimi zrobię, ale ufam, że uda mi się kiedyś założyc mu porządne metalowe gąsienice.

Co do rur od fefli, to nie sa jakies wybitne. Dała je Tamka. Do modelu w skali 1:35 dają takie same rury.

• 4 weeks later...

No to Tygrys gotowy do malowania:

DSC_0015.JPG

DSC_0022.JPG

DSC_0028.JPG

DSC_0047.JPG

DSC_0056.JPG

DSC_0035.JPG

DSC_0042.JPG

DSC_0044.JPG

DSC_0057.JPG

Przyznam szczerze, że niektóre elementy odpuściłem. Można było robić zawiasy do klap na tylnym zasobniku wieży z Abera, można było obspawać mocowania uchwytów na dodatkowe ogniwa gąsienic.. Ale jako, że czas goni (Bytom), skupiłem się na elementach naprawdę ważnych. Jak widać doszedł peryskop ładowniczego na dachu, wymęczyłem właz dowódcy (muszę jeszcze tylko dać rurki do parasola ) i trochę zabawy było z tymi uchwytami na gąsienice. Ciekawostka jest taka, że biorąc pod uwagę, że muszę mieć dostęp do wnętrza wieży, a nie ma innej drogi przez niż przez dach, mocowania dodatkowych ogniw gąsienic są uchylne i nie będą klejone do dachu, tylko do ogniw. Nie ma niestety innego wyjścia.. Dodatkowe ogniwa gąsienic są do mocnego przerobienia, bo wyglądają tragicznie.

Tak więc dziś idzie podkład, a jutro kolor bazowy, a w piątek będzie walka z colour modulation.

DSC_0025.JPG

Na Bytomiu będziemy wraz z kolegami z forum rctank.pl szaleć. Myślę, że będzie z 7-10 maszyn (Leopard 2 z pełna stabilizacja armaty, Tygrys Królewski z system wizji FPV, świetny prawie cały w metalu własnej roboty Sherman Firefly, T-34 cały hand made, późna Pantera G, mój Tygrys, byz może Pz IV H z schurzenami i zapewne kilka modeli stockowych. W hali będzie wystawa na stołach, a na zewnątrz przed jednymi z drzwi do hali będą pokazy dynamiczne Jak ktoś ma u siebie jakiś model RC, to zapraszamy.

Piękna robota, ale przy takiej waloryzacji zapasowe ogniwa gąsek z pełnym zębem ?!

Intrygują mnie te wyjścia kabli z kadłuba do tylnych wyrzutników min. Masz jakieś kwity na to, pytam, bo nie wiem tego;

Pzdr

Siema Seb!!

Ogniwa będą przerabiane. Póki sa tylko do zdjęcia, bo tam ogólnie na nich jest masakra.

Jak chodzi o kwity, to mam takie coś:

przody

S-mine-bracket-1.jpg

środek:

S-mine-bracket-3.jpg

tył na domysł, że tam szedł kabel (na zdjęciach nie idzie wyczaić):

Airfilter%2002-M.jpg