Paweł S Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Witajcie Koledzy! Ostatnio zainteresowałem się samolotem An-2, a konkretnie interesuje mnie czy wciąż są w służbie. Na stronie sił powietrznych ich nie ma, na innych stronach wciąż figurują i nie wiem co jest prawdą. Może ktoś z was pracuje w jednostce w której takie antki latały bądż wciąż latają. Najbardziej interesuje mnie historia numeru bocznego 9261 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek65 Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Wygląda na to, że jescze są http://www.8blot.sp.mil.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Wygląda na to, że jescze sąhttp://www.8blot.sp.mil.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=33 Zbytnio nie dawał bym wiary w to co tam piszą Cytat: "Prototyp wzniósł się po raz pierwszy w 1974 r. Od 1960 r. maszyna była produkowana na licencji w WSK Mielec" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 9 Października 2010 Autor Share Napisano 9 Października 2010 TO jest czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Jest.Potwierdzam Zbytnio nie dawał bym wiary w to co tam piszą Cytat: "Prototyp wzniósł się po raz pierwszy w 1974 r. " Zwykła literówka, powinno być 1947. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 9 Października 2010 Autor Share Napisano 9 Października 2010 A wie ktoś na kiedy wyznaczono wycofanie, o ile wyznaczono i jaką rolę pełni on w polskim lotnictwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Trudne pytanie, kiedy je wycofają nie wiadomo. Na razie pełnią kluczową rolę w systemie obrony powietrznej NATO 24h na dobę Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 W WSOSP kilka lata - od 2009 powróciły do programu szkoleni - czy to się kwalifikuje jako służba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 9 Października 2010 Autor Share Napisano 9 Października 2010 A to ciekawostka, nie wiedziałem że one są przystosowane do tankowania w powietrzu. A wie ktoś coś o numerze bocznym 9261? Prosiłbym o jakieś aktualne zdjęcia tego samolotu o ile nie został wycofany. No i dlaczego nie ma o tym samolocie informacji na oficjalnej stronie sił powietrznych? Teraz zauwarzyłem też że na stronie monu wciąż figuruje jako w służbie. Skąd takie rozbierzności siły powietrzne nic o tym na stronie nie mają a mon i owszem. Komu tu wieżyć?ale skoro wciąż służy to do mojej kolekcji dołączy tylko o ten numer jeszcze mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 W Krakowie posiadają na pewno jeszcze dwa egzemplarze- jeden z nich to smok wawelski 7447 http://www.airplane-pictures.net/registration.php?p=7447 Do przyszłego roku jeszcze polata. W Dęblinie pchory szkolą się na 7szt. AN-2 m.in. o nb 7810, 1463. Wszystkie w standardowym kamo. Manas, tak to kwalifikuje się jako służba. Nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 W aeroklubach i w prywatnych rękach będą latać chyba do końca świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Więc osobiście widziałem antusia z numerem bocznym 0852 w bielsku-białej jak skakalo wojsko a było to raptem miesiąc temu i w służbie napewno jest. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 0852 - 13 elt Balice. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 9 Października 2010 Autor Share Napisano 9 Października 2010 dzięuje koledzy za nieocenioną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Tak z krakowa.Wracałem z miasta a tutaj niespodzianka z antka skakali na Lipową jak za dawnych czasów,pojechałem do Bielska żeby sprawdzić co to za egzeplarz na miejscu dowiedziałem sie że w krakowie lata n/b 7447 i 0852 ciekawostką jest to że antek niema dużej szachownicy na burcie tylko tą mniejszą na stateczniku i chce sobie takiego zrobić w 1/48. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 To jest ten An o którym pisze grek a fotki zrobione pod koniec sierpnia na lotnisku w Bielsku-Białej.Zwróćcie uwagę na namalowaną szachownice na ogonie. Nie zachodzi na ster kierunku. To oprócz braku szachownicy na kadłubie drugie takie odstępstwo od reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Wybaczcie niegodną mężczyzny egzaltację, ale kocham ten samolot miłością młodzieńczą a szczerą! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Na razie pełnią kluczową rolę w systemie obrony powietrznej NATO 24h na dobę Laughing To zdjęcie to oczywiście fotomontaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Zwróćcie uwagę na namalowaną szachownice na ogonie. Nie zachodzi na ster kierunku. To oprócz braku szachownicy na kadłubie drugie takie odstępstwo od reguły. Szachownice znikają powoli z kadłubów wszystkich naszych samolotów, chyba jakaś decyzja wyszła.A co do malowania na stateczniku, to zdaje się że mówi o tym ustawa, że szachownica nie może być na sterze kierunku, choć do tej pory w przypadku Antków nie było to stosowane. Może wreszcie ktoś się wziął za egzekwowanie ustanowionych przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurekogorek Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Pozwolę sobie odgrzać temat. W przyszłym tygodniu 14 grudnia w 42 Bazie Lotnictwa Szkolnego w Radomiu będzie miało miejsce uroczyste pożegnanie samolotu AN-2. Egzemplarzem, który domknie historię będzie najprawdopodobniej 0852, czyli jeden z najstarszych samolotów tego typu w WP. O specjalnym malowaniu, czy napisach z tej okazji nic nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Grudnia 2012 Share Napisano 8 Grudnia 2012 0852 służący niegdyś w 2 PLM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurekogorek Napisano 8 Grudnia 2012 Share Napisano 8 Grudnia 2012 0852 służący niegdyś w 2 PLM Gdzie on nie latał i czego nie robił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 No i po Antkach... W Radomiu na pożegnanie poleciał 0852: a 4720 pozował z okolicznościowymi nalepkami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 Pewna epoka się zakończyła... Swoją drogą, gratulacje dla idiotów, którzy z okazji pożegnalnego lotu samolotu, od ponad pół wieku związanego z polskim niebem i przemysłem, umieszczają na nim naklejki anglojęzyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi