ups Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Ok startuję z nowym warsztatem, chciałem coś nowego ze smart kitów smoka kupić ale ceny są porażające, więc odkurzyłem karton z szafki i jest to panterka A. Nie tak dawno prezentowałem na forum inną A od tamki (tragiczny model) ale coś tam wyszło. Tym razem zaopatrzyłem się w kupny zimmerit i będę też chciał zmierzyć się z jakimiś blaszkami do modelu (jestem w trakcie szukania czegoś w normalnej cenie). Ok kilka fotek tzw inbox:P Tym razem z racji napiętych planów model będę skrobał sobie powolutku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Witam! Tylko tego błota proszę trochę mniej. Będę tu wpadał czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 Spoko obiecuję ,że kotek będzie tym razem tylko dyskretnie umorusany hihi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 Bardzo powoli coś tam dłubię. Jedno jest pewnie nie kupię już nigdy zimma gotowego. Po pierwsze samoróbka wcale nie odbiega jakoś od kupnego , po drugie ten robiony ręcznie jest łatwiejszy w stosowaniu moim zdaniem. Zimmerit atacka co rusz musiałem rozciągać bo okazywało się ,że wycięte fragmenty są za krótke /za wąskie względem części którym są "przypisane", no i niestety często rwały się. Na razie tak to wygląda , wszystko złączone na sucho. Czekam na blachy aż dojdą ale się niecierpliwie i nie wiem czy nie polecę dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Witam. Zapowiada się fajnie. Kup tylko jakiś karton czarny, albo niebieski, żeby nie było widać, że robisz zdjęcia modelu stojącego na parapecie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Witam! Dziwne rzeczy opowiadasz o zimmericie Ataku. Kleiłem go kilka razy i nigdy nie było obciachu. Pewnie kleiłeś cjanoakrylowym klejem i dlatego wychodziły ci takie jaja... Następnym razem kup coś takiego: To taka trochę lepsza wersja Wikolu. W miarę wolno wiąże, masz czas na bezstresowe ufiksowanie wszystkiego na miejscu. Polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 9 Listopada 2010 Autor Share Napisano 9 Listopada 2010 Heh faktycznie kleiłem CA;P. No cóż człowiek całe życie się uczy i jeszcze głupi umiera. Na pewno nabędę ten specyfik drogą kupna ( do czegoś jeszcze ten klej stosujesz? blaszki?) Btw. jestem fanem Twoich warsztatów:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 Witam ! Generalnie to coś jest do klejenia folii aluminiowej i miedzianej np: blaszany zimmerit Edka. Super klei się tym zimmerit żywiczny np: Atak. Sprawadza się przy klejeniu chustek higienicznych udających płótno. Zasadniczo to klej na bazie polioctanu winylu, taki bardziej szlachetny, trochę lepszy Wikol. Blaszek raczej bym tym nie kleił. Blaszki raczej CA. Mimo wpadki z klejeniem zimmeritu, modelik zapowiada się nieżle. Walcz dalej.... Ps. Lubię Trójmiasto! To drugie miejsce po Warszawie gdzie mógłbym mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 Generalnie atak nie jest najfajniejszym zimmem. I tak musisz obrobić kazde łączenia powierzchni, otoczenia detali wystających spod niego np milputem, szpachlą itp. Atak jest szablonowy i wyglada mało naturalnie. Wszelkie zniszczenia, odrapania łatwiej się robi w zimmericie z masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 Witam! Generalnie atak nie jest najfajniejszym zimmem. I tak musisz obrobić kazde łączenia powierzchni, otoczenia detali wystających spod niego np milputem "Nobody is perfect" nie ma rzeczy idealnych. Zimmerit Ataku też nie jest idealny. Oczywiście że trzeba co nieco dorobić, poprawić itp. Jest to norma. Najlepsze modele też szpachlujemy, prostujemy, sztukujemy, doklejamy i wywalamy do śmietnika połowę zawartości pudła, tylko po to aby kupić żywicę. No cóż, takie hobby....... Nie wychwalam pod niebiosa zimmeritu Ataku. Jest taki jaki jest. Zmartwiły mnie tylko kłopoty Kolegi, który to lekko się wnerwił, ale wyszedł z tego chyba na prostą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 11 Listopada 2010 Super Moderator Share Napisano 11 Listopada 2010 Witam No z tego co słyszałem, zimm z żywicy czasem się kurczy. Ale krótka kąpiel w gorącej wodzie ponoć niweluje ten mankament. Nie wiem nie sprawdzałem, ale gwarantuje ci że inne wyroby są o wiele bardziej mniej przyjazne dla modelarza. Spróbuj może coś pomoże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 11 Listopada 2010 Autor Share Napisano 11 Listopada 2010 Witam i dziękuję pięknie za wszystkie uwagi. Z zimmeritem jakoś chyba wybrnąłęm, teraz z kolei męczę się z blaszkami hihi. Aż dziw bierze jakie te elementy blaszane drobne i weź tu je jeszcze łącz....:( Ps zaginatka z small shopa to super wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 15 Listopada 2010 Autor Share Napisano 15 Listopada 2010 Jestem chory, więc korzystając z okazji opatulony kocykiem coś tam podłubałem. Zabrałem się za lutowanie drobiazgów i powiem jedno : szacun dla Kolegów, którzy w pełni waloryzują blaszkami modele. Ja sam po godzinie zastanawiałem się czy kotka latać nie nauczyć:P ale w końcu po bólach jakoś polutowałem stojak na km na górze. Pozdrawiam ps czy na włazie z tyłu na wieży powinien być uchwyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Cytat:zastanawiałem się czy kotka latać nie nauczyć. Mnie od czasu do czasu ,również " nawiedza"to pytanie - wtedy odkładam model na jakiś czas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 no ja składajac blachy zawsze bluzgam na lewo i prawo ze az uszy więdną :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Oj tak, przy blaszkach można się naprawdę zdenerwować. A gdy jeszcze coś się odczepi przy malowaniu to już w ogóle. Mimo wszystko warto waloryzować model, więc walcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 17 Listopada 2010 Autor Share Napisano 17 Listopada 2010 Walczę, walczę. Pasta koki lutownicza ułatwiła znacznie lutowanie tylko dlaczego taka droga:(. Generalnie z blaszkami , szczególnie drobnicą idzie jak pod górę. Jakieś mikro "trzymadełka" by się przydały. Trochę zrobiłem ,a zostały mi uchwyty do narzędzi i kilka blaszek na przód. Jak tylko sobie o tym pomyślę to mną trzęsie. W sumie fakt jak to będzie się trzymać podczas malowania i dalszych gier i zabaw, aż strach się bać. A kotek na chwilę obecną wygląda tak: btw te mikro łańcuszki przy uchwytach do zapasowych ogniw gąsienicy na rufie to mi z dwa lata życia zabrały i kląłem przy nich, że hej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Dla pocieszenia powiem ze mogą CI zabrać jeszcze 2 kolejne bo takie pierdołki lubią sobie polatać przy malowaniu aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 model nabiera kształtów:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 Ok męczarni z blaszkami ciąg dalszy. czemu zamków (zatrzasków) na narzędzie ktoś gotowych nie robi?! istna droga krzyżowa z tymi milimetrowymi drobinami. Ehh został mi jeszcze jeden stelaż na gaśnice i inne tego typu pierdoły ale dziś już pasuje. Na razie wygląda to tak: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Witam! Robi wrażenie! Mnie blaszki wykańczają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Hehe zrobiłem już parę zimmeritów śróbokręcikiem to wyczerpałem przydział na brzydkie słowa na najbliższe 5 lat Ładna kotka a blaszki to z jakiej firmy gdyż też muszę do swojej dokupić gdyż te z zestawu nie wszystkie mi pasują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 20 Listopada 2010 Autor Share Napisano 20 Listopada 2010 Blaszki to : Voyager Model 1/35 Panther Ausf A Upgrade set. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 23 Listopada 2010 Autor Share Napisano 23 Listopada 2010 Ok powoli kończę blaszki, zostały mocowania fartuchów. I czekam na kaskę , żeby kupić friule i zabiorę się do malowania. W sumie jeszcze nie wiem jakie kamo ale myślę o jednobarwnym. Kilka fotek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Ale powiem tobie, że tylny właz powinieneś trochę spiłować.ścienić na papierze, ponieważ zimmerit wychodzi poza wieżę. To tak na marginesie. Edit: chyba jednak jest dobrze, na poprzednim widać, że odstaje, na tych nowszych już chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi