bilbopl Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Jak w temacie, wszystkim znany PZL ŁOŚ Niestety nie mam lakieru mat i trochę sobie pobłyskuje . Następna będzie ISKRA też z PLASTYKA. Pozdrawiam i obiecuję poprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Wielki szacun za taki model, bardzo ładnie wyszedł, w moim przypadku - "początkującego po raz kolejny modelarza" bez uwag z jednym przesłaniem - sklejaj chłopie dalej bo jest co pokazać, zwłaszcza że PLASTYK jest dość wymagający miałem okazję się przekonać na jego wypraskach LIM -5 pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 no cóż można się spodziewać po staruszku(wypraska) przy łączeniu oszklenia z plastikiem to ja bym trochę jednak poszpachlował karabinom zrób wyloty i troszku go pobrudź będzie lepiej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 15 Listopada 2010 Autor Share Napisano 15 Listopada 2010 szpachlowałem szpachlowałem ale jak widać dość słabo ;/ ale myślę że z upływem czasu dojdę do jako takiej wprawy, na usprawiedliwienie powiem że to dopiero mój 3 model (w tym drugi z użyciem szpachli) zanim będzie to jakoś wyglądać trochę modeli upłynie . Co do brudzenia, najpierw chcę się nauczyć porządnie malować także zanim będzie widać jakieś brudy czy odpryski na moich modelach trochę czasu zejdzie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 bilbopl, jak to sie nie zbyt ładnie mówi - wyżej rzyci nie podskoczysz. Miałeś zestaw taki a nie inny. Mi się Twój Łoś bardzo podoba. Może skusisz się kiedyś na Łosia w 1/48? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Przypatrywałem się warstatowi bo zacząłeś od kiepskiego startu ale bierzesz do siebie rady doświadczonych modelarzy, dzięki czemu coraz lepiej Ci modele wychodzą Z moich skromnych uwag. Przykładaj się bardziej do obrabiania nawet małych części, tutaj na goleniach widać łączenie połówek form, zabrakło 5 minut z pilniczkiem Całkiem ładnie pomalowane oszklenie, jednakże w kilku miejscach rozlała się farbka na boki. Przedni KM wygląda jakbyś zapomniał go pomalować. Bardzo ładnie pomalowany, co już zostało wspomniane w wątku warsztatowym, jedynie razi troszkę błysk lakieru bezbarwnego, jak widać Humbrol nie zawiódł Ogólnie pozytywnie, mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Całkiem ładnie wykonany jak na zestaw z minionego wieku Jedynie co mi się rzuciło w oczy ponad to co już tu napisano to nieco niepoprawny kształt oszklenia. Szyby przed pilotem miały na górze łuki a nie linie proste. Po za tym widać, że się postarałeś i wiele pracy w niego włożyłeś. Lakier sprawia wrażenie położonego równo i gładko, bez zacieków. Jak nabierzesz większej wprawy to pewnie w kolejnym Łosiu przerobisz linie na wgłębne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 I załatwiaj lakier matowy bezbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Trzeci model Brawo Mój Łoś w pewnych miejscach był może i lepiej wykonany (subiektywna opinia), ale spokojnie można było mu przypisać w kolejności klejenia nr 20. Może zostaw błysk na modelu, zawsze będziesz mógł zrobić mały brudzing, który przy okazji pięknie zmatowi powierzchnię. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Witam Na początek należy Ci się ogromna pochwała za to, że: 1. W ogóle zabrałeś się za tego Łosia; 2. Za to, że jest on Twoim trzecim modelem; 3. Za to, że go ukończyłeś; 4. Za to, że go ukończyłeś z całkiem niezłym efektem Widoczne są na nim, zupełnie normalne dla każdego początkującego modelarza, braki warsztatowe, o których wspomnieli już koledzy przede mną. Ja ze swojej strony dodam jeszcze lekki pośpiech w ostatniej fazie budowy skutkujący niedoskonałościami takimi jak nierówne malowanie niektórych elementów. Braki warsztatowe i pośpiech na tym etapie modelarskiej przygody można jeszcze wybaczyć, aczkolwiek szkoda, że zlekceważyłeś warsztatową uwagę kolegi Brabazona: Do tego, ta część przy silniku stanowiąca przedłużenie kołpaka śmigła nie powinna być rdzawa. Rdzawy powinien być tylko przód pierścienia Townenda. Elementy te można było przy niedużym nakładzie pracy poprawić i wyglądałyby o wiele lepiej. Poza tymi drobnymi uwagami mogę jedynie pogratulować Ci Twojego, pierwszego (i mam nadzieję, że nie ostatniego) wykonanego Łosia Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Zanim zacznę wychwalać model, jedna uwaga. Z rozpędu pomalowałeś na kolor rdzy o jeden fragment osłony silnika za dużo. Poza tym model wygląda na prawdę fajnie. Zachęcam do kolejnego warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Całkiem ładnie wykonany jak na zestaw z minionego ... pewnie w kolejnym Łosiu przerobisz linie na wgłębne nie porponował bym w Łosiu blachy kładziono za zakładkę co linie wypukłe też ładnie pokazują Poza tym gratuluję również modelu, łdanie, czysto i poprawnie. Moja jedyna sugestia (o której nie wspomniał nikt wcześniej) to lepsze spasowanie skrzydeł - prawego i lewego. Jak zerkniesz na swoją pierwszą albo drugą fotkę to zobaczysz że klapy na lewym i prawym skrzydle maja nieco inny kształt. Ja w swoich modelach łatwię to prosto: - dokładam do siebie np obie góry skrzydeł i oba doły (w takich parach) i szlifuję wspólnie - po zmontowaniu skrzydełw sposób poprawny (tzn góra lewa + dół lewy i góra prawa + dół prawy) obrabiam oba skrzydła w taki sam sposób , bo mają takie same błędy wtedy ...mam nadzieję ze nie zamotałem zabardzo gratuluję jeszcze raz modelu i ciesze się, że baza polskich skrzydeł rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Jak na poczatkujacego, calkiem calkiem. Jesli idzie o uwagi, to wszystko zostalo chyba powiedziane, moze dodam tylko ze malowanie ramek oszklenia dziobowego mogloby byc troszke... delikatniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Świetna robota. Mój trzeci model rozpadł by się ze wstydu przy Twoim Łosiu. A co do połysku- polskie samoloty przed wojną były malowane farbami błyszczącymi, które przez czas eksploatacji matowiały. Można założyć, że to maszyna dopiero co wytoczona z hali na Okęciu-Paluchu. Pozdrawiam i czekam na Iskrę, mam nadzieję że tam też będę mógł co nieco pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi