Jarekk Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Łał. Wygląda super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prosiaczek.pl Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Jak dla mnie ;) lala ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Zrobiłem ostatnie rozjaśnienia mieszanką gunze H50 lime green z dodatkiem tamkowego bezbarwnego lakieru błyszczącego: Ale wciąż mam problemy z dobraniem kolorów na zdjęciach, nowy laptop to nowa matryca inaczej pokazująca kolory, no i nowe programy do obróbki, na żywo jest trochę ciemniej jakby... Jak porządnie wyschnie to biorę sie za brązowe łatki. Jakby co to kolorystyka wzorowana na tym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Fajnie się prezentuje. Ciekaw jestem ostatecznego efektu i jak wyjdziesz z washem w kontekście tego cieniowania od najciemniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Myślę, że po dobrych filtrach, pigmentach i lakierze matowym wszystko się ładnie zgra podobnie jak na zdjęciu. Jedziesz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Tak więc na początek model został precyzyjnie oblepiony glistkami z pattafixa, czy czegoś podobnego, handlowo jest to masa mocująca: Resztę uszczelniłem sreberkiem i taśmą malarską, ale taką zwykłą do ścian, bo szkoda mi było markowej, kolorowanie zacząłem od mieszanki czarnego i NATO brown z tamki, potem coś domieszam z Gunze bo nasze brązy wpadają trochę w rdzawoczerwony, do malowania bez zabawy w cieniowania dobra jest pactra rust, ma bardzo zbliżony kolor do oryginału, użyłem jej w Twardym i MTLB: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lampard Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 To jest pędzel czy aero ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 To jest pędzel czy aero ? Lampardzie, kolega Stroju maluje tylko aerkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Stroju maluje tylko aerkiem. Ale pędzlami też trzeba trochę pomachać. Ja obserwuję od dłuższego czasu i się powierzchnie malowania nie mogę napatrzyć. Jak ty to robisz, że jest taka gładka? Spowalniacz czy inny środek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Przeglądając Twój warsztat kolego Stroju, człowiek ma wrażenie jakby ta Dana sklejała się sama i każdy etap budowy był banalnie prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Panowie, Od dawna wiadomo, że Stroju przetrzymuje w szufladzie i zatrudnia do niewolniczej roboty krasnoludki. W nocy odwalają robotę, w dzień Stroju robi fotki, ot i cała filozofia Stroju, dosyp małym okruszków po śniadaniu, zasłużyły Czekam na dalszy ciąg relacji, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Ja tam się trzymam z daleka od pędzla, tylko drobne detale jeśli już, z resztą farby tamki a na pewno gunze nie nadają się do pędzla. Do rozcieńczania używam gunze leveling thinnera, niby przeznaczony jest tylko do serii C ale używam go do do H i farb tamiyi z wielkim powodzeniem (właściwie nie ma nic lepszego, nie muszę się nawet przejmować grubością farby, i tak dobrze wyjdzie). człowiek ma wrażenie jakby ta Dana sklejała się sama i każdy etap budowy był banalnie prosty Po prostu wszelkie bluzgi zostają w domu, tylko dobre rzeczy wyglądają na światło dzienne Od dawna wiadomo, że Stroju przetrzymuje w szufladzie i zatrudnia do niewolniczej roboty krasnoludki E, już nie, po tym jak się obijały jeden dostał kulkę w łeb dla przykładu to reszta uciekła, teraz postawiłem na demony, jak jeden padnie to przyzywam następnego, mam nawet składany portal w piwnicy. No to łatki zostały potraktowane mieszanką gunze H7 (taki czerwono brązowy) H37 wood brown i tamkowej NATO brown, a potem to jeszcze rozjaśniłem tym samym plus piaskowy H313, po zmatowieniu powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 No zapowiada się jedwabisty model!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Do rozcieńczania używam gunze leveling thinnera, niby przeznaczony jest tylko do serii C ale używam go do do H i farb tamiyi z wielkim powodzeniem (właściwie nie ma nic lepszego, nie muszę się nawet przejmować grubością farby, i tak dobrze wyjdzie). Dobrze gada, okowity mu dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 No to doszły łatki czarne, lekko rozjaśniane ciemnoszarym. Po kolorach można było już założyć opony, i poprzyklejać włazy w odpowiedniej pozycji (poza tymi na dachu kabiny, na razie pozostaną zamknięte). Jedynym moim osiągnięciem na tym etapie było urwanie tylnego koła przy nakładaniu opony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Trochę zmieniłem kolejność bo zawsze najpierw maluje detale a potem nakładam kalki, a teraz zacząłem od nakładania kalek bo mnie ciekawość zżerała jak to nam wyszło i jak będą się nakładały. Oczywiście wcześniej pomalowałem lakierem błyszczącym miejsca gdzie miały być. Nakładały się super, dobry poślizg, nic się nie pruło, świetnie współpracowały na płynem do kalek (gunze), nawet tablice z dwoma warstwami farby, na rejestracjach były śruby odlane, martwiłem się o to miejsce ale dałem dużo płynu i się naciągnęły. Jakiś czas temu (po wydrukowaniu) znajomy mi zwrócił uwagę że tylne rejestracje są nie symetryczne, ale to błąd banalny do naprawienia dla każdego modelarza, z jednej strony obciąłem pasek czarny i przykleiłem go z drugiej: Akurat Lady Gaga ma szachownice na wieży tylko z jednej strony, nie wiem czemu tak, może zamalowali przy remoncie bo inne mają już po obu stronach, tak więc przykleiłem tylko 3 sztuki na cały pojazd. Oznaczenia O/Z wykorzystałem z zestawowego arkusza, w sumie to szkoda że nie dorysowaliśmy oznaczeń z zalecanym ciśnieniem w oponach, myślałem że będzie się dało z zestawowych przyciąć ale teraz zobaczyłem że powinno być 0,42 MPa, a w zestawowych jest 0,457 MPa, ale chyba nic nie będę przyklejał bo te za duże są. I jeszcze dla tych co będą kleić model: W miejscach zaznaczonych powinny być linie podziału, a jest gładko, w oryginale są to otwierane osobno skrzynki, dopiero teraz to zauważyłem, ale już za późno by coś zarobić, a i w sumie mi to wisi jak tam jest, ale niech będzie info 'dla potomnych': Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Do rozcieńczania używam gunze leveling thinnera, niby przeznaczony jest tylko do serii C ale używam go do do H i farb tamiyi z wielkim powodzeniem (właściwie nie ma nic lepszego, nie muszę się nawet przejmować grubością farby, i tak dobrze wyjdzie). Dobrze gada, okowity mu dać W sumie ... to używam tego samego. Wspaniała ta Gaga. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Dałem farbie dużo czasu na przeschnięcie i mogłem spokojnie pomalować detale, po czym całość pomalowałem jeszcze jedną warstwą lakieru błyszczącego, wcześniej zagruntowując gumowe opony mr metal primerem: Z ciekawostek to peter wygrzebał mi filmik pokazujący jak dokładnie działa mechanizm ładowania: I jeszcze 4 nowe fotki Fiony mam: http://www.isaf.wp.mil.pl/pl/4_1057.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 O, JA WYMIĘKAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Akurat Lady Gaga ma szachownice na wieży tylko z jednej strony Wojtku, zwróciłeś uwagę, że ta szachownica ma odwrócone barwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Akurat Lady Gaga ma szachownice na wieży tylko z jednej strony Wojtku, zwróciłeś uwagę, że ta szachownica ma odwrócone barwy? ... weź może zamaluj te kalki, zamaskuj jeszcze raz i pryśnij a na ich miejsce nałóż nowe lub je zedrzyj za pomocą jakiś płynów bo ...szpeci to pojazd troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.......... mać! Teraz dopiero to ktoś zauważył..., jak już dawno zostało wydrukowane, nawet Toromodel co się kapnął że rejestracja tylne są niesymetryczne tego nie zauważył, co ciekawe Fiona ma już normalne. W ogóle to cała wina leży po stornie 1 MBA, to oni pomalowali w takie dziwne szachownice i niech przemalują, i jeszcze nas przeproszą! A dla mnie ta informacja nic nie zmienia, etap kalek już zamknięty, a to że dopiero teraz ktokolwiek to zauważył znaczy że model jest wystarczająco efektowny by nie zwracać uwagi na szczegóły. Jak ktoś chce mieć takie jak na fotkach to hmm... powodzenia w szukaniu, na zestawie toromodel też będą takie zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Ej, żeby nie wyszło, że się czepiam... Po prostu jakoś tak zwróciłem na to uwagę po obejrzeniu kalkomanii jakie przygotowuje Toro. Oczywiście, szachownica to drobny szczegół nie mający wpływu na obraz modelu jako całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Ja tylko żartuję. Ale i tak moralna odpowiedzialność za ten błąd ponosi 1 MBA. Dla mnie też nie ma znaczenia ale mogliśmy to zrobić lepiej, kto wie, może przy następnych jakiś naszych kalkach dorzucę takie odwrócone, bo faktycznie co niektóre tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Przed lakierami zrobiłem washa i lekko przetarłem model olejną bielą tytanową, do mieszanek rozjaśniających użyłem farb gunze a ostatnia warstwa czystego lakieru matowego to była pactra: Brzegi łat pomalowałem lakierem matowym z dodatkiem piaskowego i białego, wcześniej bardziej rozrzedzoną odmianą tej mieszanki pomalowałem środki łat. Zwróciłem uwagę na to jak byłem na święcie WP w zeszłym roku, był wystawiony rosomak i własnie brzegi łat były silnie jaśniejsze, musiałem to gdzieś wypróbować, szczególnie że u mnie wyszły dość ciemnie brzegi w stosunku do środka. Efekt dość ciekawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi