kawalek74 Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Witam wszystkich Po zakończonym ostatnim modelu Avengera postanowiłem zabrać się za naszą myśl techniczną a mianowicie za samolot towarzyszący i wodnosamolot. 15 lat temu skleiłem takiego w 1/72 i czas zrobić go ponownie w 1/48. Posiadam dwa modele: jeden z Spółdzielni Pracy SPÓJNIA kupiony za 3,500 zł chyba w 88roku, drugi MIRAGE HOBBY. Na początku postanowiłem zabrać się od d....strony czyli od ogona. -Pociąłem wszystkie elementy sterów aby oddzielić od siebie statecznik pionowy tylni od steru kierunku oraz statecznik poziomy tylni od steru wysokości - głębokości. Do wewnętrznej części statecznika pionowego i steru wysokości wkleiłem cienką rurkę która zastąpić ma rurowe dźwigary oraz pełnić funkcję zawiasów. Zmieni się przez to kształt sterów wysokości ponieważ będą zaokrąglone od strony wew. Poniżej kilka fotek dok. i wykonanych elementów. Pozostaje zakupić Surfacer i dokonac kilku poprawek w miejscach zawiasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Witam. Naprawdę świetnie się zapowiada twój warsztat więc będę śledził go z ciekawością. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Też mam rozgrzebanego "nowego" Lublina (też z blaszkami Parta). Kadłub sklejony z zastrzałami i goleniami podwozia. Jednak brak weny powoduje, że stoi taki bidula na półce Może Twoja relacja jakoś natchnie mnie do skończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Do wewnętrznej części statecznika pionowego i steru wysokości wkleiłem cienką rurkę która zastąpić ma rurowe dźwigary oraz pełnić funkcję zawiasów. (...) Znaczy się, będą sprzężone z drążkiem w kabinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 jakieś rysunki mam, może coś z tego wyjdzie, brakuje mi jednak wprawy przy obróbce blaszek, czy ktoś wie z czego można pozyskać cienkie, twarde i sztywne druciki o średnicy od 0,1-0,3 mm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Zużyte struny do gitar elektrycznych. Najcieńsze struny wiolinowe e powinny mieć ok 0.2 - 0.3 mm. Są dość ciężkie w obróbce, ale jako budulec do modeli spisują się nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 Dziękuję za inf. W środę idę do Domu Kultury z dzieckiem na keyboard, może gdzieś będzie stała samotna wiolonczela lub gitara :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Oj, będę tu zaglądać, Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 druciki o średnicy od 0,1-0,3 mm ?? Witaj Moim zdaniem lepiej do tego celu nadają się druciki miedziane a nie struny ze względu na swoją plastyczność (struny są zbyt sztywne i sprężyste) przeglądnij allegro czasami ogłasza się gostek, który ma zastawy drucików 0d 0,2 do bodaj, że 2mm warto zainwestować 10 zł i mieć coś odpowiedniego niż improwizować i się denerwować w trakcie... Pzdr Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Co racja to racja, struny to rasowy "generator wnerwu". Są ok do odwzorowywania długich, prostych elementów, ale przy wyginaniu czy zwijaniu choćby w sprężyny trzeba używać dużo nieparlamentarnych słów, żeby robota się udała ;) Ostatnio w empiku znalazłem miedziany drut w 10m szpulkach za ok 10zł. Poza naturalną barwą były tez barwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2013 Po długiej przerwie witam Wszystkich. Zebrałem troszkę zdjęć, i materiałów które mam nadzieję pozwolą skończyć moje R-XIII. Będą 3 wersje: hydro, polowa i cywilna (sportowa) Na chwilę obecną jestem na etapie przeróbki statecznika pionowego, steru kierunku oraz statecznika poziomego i steru wysokości. Ogólnie nic nowego ale zabrałem się za robotę. Poskładałem sobie 3 takie zestawy i bardzo zastanawia mnie czy obrys statecznika poziomego dostarczony przez producenta jest prawidłowy, przykładając plastik do szablonu wychodzi duża różnica. Reszta jak ostatnio jeszcze bez wklejonych blaszek : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 Witaj kawalek74,, Powiedz proszę skąd pochodzą rysunki, którymi dysponujesz? bardzo interesuje mnie szkielet Lublina, ale dotąd nigdzie nie widziałem rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2013 Wszystko co mam to monografia "Lublin RXIII" A. Glasa + troszkę schematów ściągniętych z internetu oraz dużo zdjęć. Podeślij maila na kawalec@cidernet.pl a spakuję co mam i Ci wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Siła! Piękne szachownice się budują! Powodzenia, masz we mnie bacznego widza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2013 Możesz mi powiedzieć czy obrys statecznika poziomego dostarczony przez producenta jest prawidłowy, przykładając plastik do szablonu wychodzi duża różnica. Pisałem o tym wcześniej ale nie wiem czy szlifować czy pozostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2013 Dzięki za informacje, właśnie poprawiam statecznik. Kratownicę wykonam w ilości 3 sztuk z pręcików kupionych na allegro PRĘT WĘGLOWY WŁÓKNO WĘGLOWE piękna sprawa w obróbce , powiedz czy kratownica z PARTA ma prawidłowy obrys . Czy wiesz jakiej średnicy były pręty na kratownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Mój ulubiony temat będe często zaglądał. Odnośnie statecznika poziomego to jego obrys jest "lekko zły", można go troche zaokrąglić ale nie przesadzaj, generalnie trzeba by było wystrugać nowy. Mam stare plany z miesięcznika Aero i tam powiedzmy że obrys pasuje ale one są niby złe, te Glassa podobno są wiarygodniejsze aczkolwiek zawierają błedy. Ster kierunku powinien być pocieniony na dole, czyli schodzic sie ku dołowi i zastąp blaszką dzwignie na nim bo orginał jest stanowczo za gruby, Mam gdzies fajne zdjecie tylnej częsci jak onajde to podeśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Nadszedł czas na moje/go Lublina r-XIII. W pierwszej fazie miałem zamiar robić 3 samoloty równocześnie (Cywilny, morski Ter,R-XIII D wersja z września). Niestety czasu ciągle brak ale warsztat pozwolę sobie napisać "kolegi" Seba77 troszkę mnie zmobilizował. W pierwszej kolejności muszę do końca listopada zrobić wersję Ter (ta będzie najłatwiejsza- poligon doświadczalny). Na koniec września zmotywowany ostatnimi galeriami Lublina wykonałem 3 silniki. Poniżej efekty Jak widać poniżej przewody nadal nie są ukształtowane, to zostanie wykonane podczas montażu Kolejnym etap to wykonanie kratownicy z pręcików miedzianych, stalowych i z poliwęglanu. przyjąłem bardzo dziwną metodę, nie wykonywałem kratownicy na zewnątrz tylko osadzałem w jednej z części kadłuba. Radiostacja i zbiornik paliwa nadal jak i reszta jeszcze nie pomalowane, brak foteli i kilku detali które mam zamiar wykonać na dniach. Poniżej poprawiona na ile to możliwe owiewka kabiny pilota jeszcze statecznik poziomy i pionowy po wykonaniu korekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Dzisiaj pada więc prace w moim ogrodzie zostały wstrzymane, oznacza to że wykończę wnętrze oraz wszystko co wcześniej przygotowałem odtłuszczę , przeszlifuję i przemaluję Surfacerem 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Widze że masz parcie na lubliny całkiem jak ja. Statecznik pionowy powinien być też u dołu pocieniony, schodził sie ku dołowi na ostro a nie zaokrąglony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 dzięki bo maiłem zamiar już malować, postaram się poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Kolejny Lublin się szykuje Ostatnimi czasy widziałem świetnie wykonane Lubliny na Festiwalu w Kołczygłowach. Nabrałem takiego apetytu że sam wykonam pewnie już niedługo wersję na pływakach. Siedzę i kibicuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 19 Października 2013 Autor Share Napisano 19 Października 2013 Kolejna partia fotek, udało mi się pomalować wnętrze srebrnym, radiostację i kilka innych drobiazgów. "Szmaciana skrzynka" gotowa do zamknięcia, mam jedynie dylemat jesli chodzi o fotel strzelca, czy jest prawidłowo wykonany ? W dokumentacji jaką zgromadziłem widać często tylko siedzisko bez oparcia. Krawędź natarcia na stateczniku poziomym została poprawiona jak i profil tylny statecznika kierunku. na dniach powinienem zamknąć skrzynkę i zabrać się za obrys zewnętrzny kadłuba + skrzydła itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Krok po kroczku i może skończe. kilka fotek z ukończonych prac, dzisiaj pomalowałem wszystko surfacerem pozostanie jeszcze małe szlifowanie, naciągi i składanie po pomalowaniu tutaj będzie konieczna mała korekta Na ile umiałem to poprawiłem kształt baldachimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 7 Listopada 2013 Autor Share Napisano 7 Listopada 2013 Wczoraj zabrałem się za obrotnik KZA pod karabin. Pałąk wykonałem z cienkiego pręciku zamiast z blaszki parta , która przypomina płaskownik. Zmieniłem kształt podpory pałąka wykonując go z blaszki przyklejonej do kręgu okrągłego. Do pałąka dokleiłem dźwignię odwodzącą oraz mocowanie karabinu. Dzisiaj postaram się zrobić karabin oraz łopatkę prądnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi