p_bladek Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 W związku z namową znajomych zamieszczam zaczętą juz i dość zaawansowana relacje z budowy F-14 VF-84 LOW VIS. Będzie w takim malowaniu. Stopień zaawansowania i dalej pbawię sie pseudoartystycznie malowaniem, aby zbliżyć sie do rzeczywistości. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Pomalowałęm elementy duraluminium i pobawiłem sie tensocronami - niebieskim i smoke na częściach dysz. i zestawowy kokpit z własnym wkładem. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcatsky Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Czekam na 'Czarną Czachę' - tego typu maszyny są rzadkie, chodzi mi oczywiście o ver. malowania. Czy maszynka OOB ( z pudła ) czy będziesz coś otwierał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Co to są te tensocromy?? To technika malowania czy typ farbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 http://www.lifecolor.pl/a/akcesoria-Tensocrom.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Fajnie kolejny kociak z pod twojej łapki. Tylko jakoś nie przekonuje mnie wyeksponowanie nitów. Nie wiem na ile jest to widoczne w rzeczywistości. Fingers cross Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Nity pogłębiłem, w rzeczywistości nie jest to az tak bijace po oczach. Są dokładnie identyczne jakw poprzednim moim modelu. Dzięki za zainteresowanie Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Progres prac. Model dostał kaleczki i brudzenie, a wczesniej sido Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 O żesz... wprzyszłości napewno popytam jak to sie robi takiego ładnego kotka A puki co to codziennie sprawdzam i podziwiam robotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janekzukosa Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Podobają mi się ślady rdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam ponownie. O żesz... wprzyszłości napewno popytam jak to sie robi takiego ładnego kotka A puki co to codziennie sprawdzam i podziwiam robotem. Podobają mi się ślady rdzy Dzięki Panowie, ale chyba z tą rdzą troche przesadziłem. Wrzuciłem werniks półmat na całosć i prezentuje sie dosyć ciekawie. Wyjątkiem była blacha u wylotu działka, krawędzie natarcia skrzydeł, dolne krawędzie wlotów powietrza i dysze wylotowe - tutaj zostawiłem błysk. Pozdrawiam. Przemek. Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Nie zmieniaj nic i idź tak dalej, Super robota bracie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Hmm nom Nie ma co marudzić na rdze (jak się dało zauważyć, lubie takie rdzawe letadla). Patrze i ucze się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Przemek, cieszę się, że zaczynasz zauważać swoje błędy. Ta rdza, to cytując Tomaszewskiego nie błąd, a... wiel-błąd. Bo niby z czego miałaby wynikać? Dziwnie wyglądają też smugi na klapach i na usterzeniu poziomym. Te pierwsze wyglądają tak jakby w samolocie lecącym z dużą prędkością nagle doszło do sporego wycieku jakiegoś czarnego mazidła. Są tam co prawda hydrauliczne serwomechanizmy napędzające spoilery, ale one tak nie brudzą. Na usterzeniu poziomym zabrudzenia tego typu są jeszcze mniej uzasadnione. No i co ciekawe, nie powinno być na nich wgłębnych linii podziału. Ale to już wymagałoby nieco nakładu pracy, a robisz model OOB. Nie przemalował byś dysz silników? Ich pierwsza część wystająca z kadłuba w rzeczywistości tak nie wygląda. Z każdym Tomcatem zbliżasz się coraz bardziej do realistycznego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Fajnie Marcinie że wpadłeś Ta rdza tak mnie podkusiła po obejrzeniu relacji u Honzy z F-18F który mi sie spodobał, a konkretnie malowanie na ARC-u. Co do elementów dysz silnika tych w kadłubie, nie znalazłem jakiegoś specjalnego schematu co do wyglądu TF-30 Trzy zdjęcia i trzy różne wyglądy tych elementów Więc nie wiedząc na czym mam sie oprzeć wyśrodkowałem to i usiłowałem oddać schemat przegrzania. Także przemalować te elementy by sie dało, ale mamy jakąś receptę na wygląd ? Co do wycieków, zakażdym razem jak lecę pasażerem i siedzę na "skrzydle" moge śmiało zaobserwować strużki brudu na klapach wyciskane przez prędkość, i takie właśnie slady staram sie oddac na modelu. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 26 Kwietnia 2011 Share Napisano 26 Kwietnia 2011 Fajnie Marcinie że wpadłeś Ta rdza tak mnie podkusiła po obejrzeniu relacji u Honzy z F-18F który mi sie spodobał, a konkretnie malowanie na ARC-u. Widziałem zdjęcia modelu. Autorowi chodziło w nim nie tyle o rdzę, co oddanie brudu jaki na powierzchni płatowca zostawia obsługa. Co do elementów dysz silnika tych w kadłubie, nie znalazłem jakiegoś specjalnego schematu co do wyglądu TF-30 ... Więc nie wiedząc na czym mam sie oprzeć wyśrodkowałem to i usiłowałem oddać schemat przegrzania. Także przemalować te elementy by sie dało, ale mamy jakąś receptę na wygląd ? Eee, przecież wygląd dyszy silnika TF-30 to nie jest jakaś wiedza tajemna. Żaden schemat tu nie obowiązuje, a zdjęcia pokazują wszystko. Mi chodziło o to, że stałą, najszerszą część dyszy malujesz w swoich F-14, tak jakbyś chciał imitować odbijające się na zaokrąglonej powierzchni intensywne światło słoneczne. Ok, modelarstwo to gra na zmyśle wzroku, ale ten element powinien mieć kolor tytanu ze śladami zgrzewów/spawów i powinien być zwerniksowany raczej na mat. Dopiero zewnętrzne pióra dyszy dają wyraźny odblask. Rzuć okiem na zdjęcia. Źródło: primeportal.net Co do wycieków, zakażdym razem jak lecę pasażerem i siedzę na "skrzydle" moge śmiało zaobserwować strużki brudu na klapach wyciskane przez prędkość, i takie właśnie slady staram sie oddac na modelu.k Zrób takie kiedy będziesz robił konkretnego Boeinga czy Airbusa Na F-14, szczególnie w miejscach, gdzie to zrobiłeś, takie zacieki nie występują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2011 Nie ma sprawy, matem to moge polecieć bo rzeczywiście jest błysk. Mały progres. Wykonałem i pomalowałem golenie podwozia, klapy, pylony i zbiorniki. Z efektu jestem zadowolony zwłaszcza przedniej goleni Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAVERICK27 Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Zacny latawiec a tak na serio, wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Mały updajcik. Miał byc model OOB ale dzis mnie podkusiło i nabyłem drogą kupna toczoną sondę angle i alfa i fotele wyrzucane Airesa. Juz zapomniałem ile frajdy daje dłubanina z blaszek Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Żona na zakupy rano, a ja do kuchni i za pedzle. Uzyskałem cos takiego Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Nic, tylko dziękować Twojej żonie hehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Witam. Drobnica wykonana i zaaplikowana. Z goleni podwozia i wnek jestem naprawdę zadowolony, podobnie jak z foteli pilotów. Zmodyfikowałem hak hamujacy tak aby był ruchomy. W tym celu wykonałem ruchoma miniaturke teleskopu. Jedna cześć zamocowałem na stałe w kadłubie, drugą ruchoma na haku, wykorzystując do tego drut mosiężny i zestawowe elementy. W stanie spoczynku Podniesiony. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Z goleni podwozia i wnek jestem naprawdę zadowolony, podobnie jak z foteli pilotów. No bo na prawdę jest z czego Tak trzymaj fanie Tomcatów! To ile ich już masz? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Dziękuję. Jeden ostał sie do testów malowania(academy) 2 x Hasegawa VF-103 i VF-84 hivis 1 x Italeri VF-31 2 x Italeri VF-84 Pozbyłem sie drogą sprzedaży Ten będzie czwarty w witrynie. Ale jeszcze 3xHasegawa(2x wer.B i 1x wer. D) 1xHobbyboss(wer.A) i 1xMastercraft (wer. A) czekaja na sklejenie, bedę je robił w chronologii jeden model z tematyki Navy, jeden Tomcat . Pozdrawiam, ciesze sie że i Ty Łukaszu zajrzysz czasami, mam nadzieję że kolejne nasze spotkanie bedzie juz bez niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Czy te pasy są niebieskie/niebieskawe (...) bedę je robił w chronologii jeden model z tematyki Navy, jeden Tomcat . To co będzie po tym Tomcat'ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi