Mikele Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 Boczny chwyt powietrza, przednią goleń i koła od Pavli. Tyle roboty mniej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Boczny chwyt powietrza, przednią goleń i koła od Pavli To nie Pavla .Ale to szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 Niech żyje znajomość zestawów żywicznych ;) Było, wziąłem, przyszło zapakowane w pudełko typu no-name ;) A dla laika żywica to Pavla ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Maja 2011 Autor Share Napisano 23 Maja 2011 Biorąc pod uwagę, że ostatnie cztery dni miałem wyrwane z życoirysu z powodu wystawy w Bydgoszczy (co bynajmniej nie znaczy, ze narzekam ) to i postępy mizerne. Pokończyłem chwyty powietrza na kadłubie i doklepiłem stateczniki poziome w pozycji na lekkie wznoszenie, takiej jaką najczęściej mają na postoju z ciśnieniem w instalacji. W sumie zostaje mi uzupełnić przewody we wnękach podwozia głównego i pomaskować oszklenie i się biorę za malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Jedziesz Michał dalej,jakim "aluminium"będziesz go paćkał? I pytanie o żywice,co to za zestaw i co wchodzi w jego skład/foto?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Pozwolę sobie na małe wtrącenie jeżeli Mikele pozwoli. Zestawy ResinArtu do Su-7 są dwa. Koła z przednią golenią oraz wlotami powietrza oraz zbiorniki PTB-600. Zestaw podwoziowy wygląda tak: Zdjęciem zbiorników aktualnie nie dysponuje ale są świetnie odlane z wypukłymi liniami (spawy) oraz precyzyjnymi detalami ustalaczy zamka. Jak widać mi trafiła się szara żywica a koledze "mydełko". Firma się rozwija, w necie można poszukać ich pełną ofertę pod adresem www.resinart.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Piotrek.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Szkoda, ze tego co robia do Su-7 w 1:48 nie robia w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Maja 2011 Autor Share Napisano 24 Maja 2011 Ano szkoda. W ogóle radzieckie szturmowiki w 1:72 sa potraktowane mocno po macoszemu. A odpowiadając na pytanie Roberta o barwy. Całość Humbrolem 27001, a pokrywy luków i powierzchnie sterowe Humbrolami 56 i 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 Dłubię sobie dalej po mału drobnicę na kadłubie. Na dziś rozpoczęte anteny "swój-obcy" i OCP. Budulec standardowo - igły lekarskie, stare struny i aluminiowa taśma samoprzylepna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 OCP kozacki,ja w "23" też z igieł robiłem,dobry patent, IFFy troszkę wyrównaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 Będę równał, czekam, aż klej trochę mocniej złapie, bo spoina i tak będzie pół elastyczna, a w świerzym nie ma co wywijać, bo się druty przemieszczają jak szalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 Dziś bardzo skromne uaktualnienie prac nad modelem, ale to dlatego, że mi więcej czasu ostatnio absorbuje motocykl (niestety naprawa, nie easy ridersko ) Jak widać na załączzonym obrazku, skończyłem OCP. Pomalowałem też kolorem wnętrza osłony kabiny pilota. Po przyklejeniu ukazały się szczeliny miejscami szerokie na 1 mm Na szczęście płynna szpachla Mr Hobby jest swietna na takie ewentualności. Boję się tylko, że będzie widoczna od wewnątrz po zdjeciu maskowania, a nie mam jak jej od środka pomalować, bo nie zmieszczę pędzelka koło szyby celownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Z całym szacunkiem, anteny III zakresu od Chroma nie wyglądają w ten sposób. Każdyz dipoli powinien być spłaszczoną listwą. Tu masz przykład z MiGa-23: http://deton.lietadla.com/index23.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 Tak tak, ja wiem, ale nie mam jak wykonać ich na płasko, dlatego użyłem starych strun. Mam jeszcze czas, żeby równać do najlepszych, póki co ciągle się uczę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Maja 2011 Autor Share Napisano 29 Maja 2011 Zacząłem malowanie. Pierwszy kolor to szary H147 z odrobiną zielonego H80 (oba matowe), gdyż wszystkie publikacje o polskich Su-7, na których się opieram, podają kolor pasa przeciwodblaskowego i chodników na skrzydłach własnie jako zielono-szary. Proporcje ok 20:1, stąd tylko lekki zielonkawy odcień. Teraz maskowanie, czarny podkład i metalizery. ps. z rozpędu zapomniałem zamaskować OCP. Jak farba wyschnie zmyję z niej napylony lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2011 Już się dziś miałem brać za malowanie, ale w ostatniej chwili zorientowałem się, że nie przykleiłem pylonów podwieszeń. No to są: Tu także bez szpachli się nie obejdzie. W sumie chyba tylko płytowych stateczników, z racji ich samocowania, nie szpachlowałem w tym modelu W weekend już na 100% powinienem wystartować z malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Hm, co jest przyczyną wklejenia kadłubowych belek ,do góry nogami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2011 Chyba późna pora i zmęczenie po pracy, się poprawi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Chyba jeszcze czegoś pod kadłubem z przodu brak... sam z resztą dokumentację zamieszczałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2011 Jeśli piszesz o odkurzaczu, to jest dorobiony, z dwóch kawałków igieł 0.45mm. Jest widoczny na wcześniej zamieszczonych zdjęciach. A reflektor będę wklejał po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2011 Podkład położony. Jutro najpierw punktowo MET 11 i MET 56 na pokrywy luków, później maskowanie, a wieczorem pierwsza warstwa głównego lakieru. Preshadingu nie robię, bo na wypukłych liniach podziałowych i tak się nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Preshadingu nie robię, bo na wypukłych liniach podziałowych i tak się nie sprawdzi. Gdzieś wyczytałem ,że przy metaliku daje się czarny podkład a preszajding z jasnego koloru wtedy wychodzą ciemne cienie/na tym jasnym/ nie testowałem jeszcze tego ale może któryś z Kolegów ma doświadczenie w tym temacie. Michał czemu te zdjęcia takie za szumione? Nie wiele widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2011 Z tym preshadingiem do metalliców to sam przetestowałem na MiG-21MF, bo dałem klasycznie jasny podkład i czarny preshading i panele wyszły ciemniejsze od cieni na liniach podziałowych A foty lipa, bo przed chwilą robiłem, a już po zmroku i przy sztucznym świetle telefonem nie jestem w stanie złapać porządnie ostrości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Masz fotkę tego Miga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi