sokol Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Po inboxie nowego Miga-23 w skali 1:72 przyszedł czas na jego budowę. Model będzie na pewno w barwach 28 Słupskiego Pułku, ale nie zdecydowałem się jeszcze jaka to będzie maszyna, choć najbardziej chodzi mi po głowie nb 065 w barwach Pyrlandii Wcześniej opisując zawartość pudełka chwaliłem ten model. Teraz muszę trochę popsioczyć ;) Plastik jest kiepski - jest trochę taki gumowaty. Konstrukcja centropłata i ruchomych skrzydeł jest zupełnie nie przemyślana - płaty nie są ze sobą połączone, a ich mocowanie w centropłacie to tylko dwa kołki na dolnej części centropłata - w górnych częściach nie ma nic. Przez co płaty latają jak chcą. Więc są dwie możliwości - wzbogacić to o jakiś dodatkowy mechanizm lub zamocować skrzydła na stałe. Zdecydowałem się na unieruchomienie skrzydeł w pozycji największego skosu, skoro i tak będzie to model z otwartym podwoziem, więc stojący na lotnisku. Zbliżenie na boczne chwyty powietrza: A tu kadłub w całości - połączenie statecznik-kadłub wymaga szpachlowania, dlatego jest tam taśma maskująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Mógłbyś wrzucić jakieś szczegółowe zdjęcia kokpitu? Będę obserwował temat, bo to obowiązkowy model w każdej kolekcji polskich bojowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Kokpit jest pudełkowy - zmieniłem tylko tablicę przyrządów na tablicę z blaszki fototrawionej z Eduarda. Kokpit pomalowany kolorem MM2135. Dojdzie jeszcze wskaźnik przezierny (też blaszka z Eduarda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 Prace idą dalej - szpachla jest w ciągłym użyciu Ponieważ końcówki skrzydeł przy kadłubowych wlotach powietrza zostały wykonane jako osobne trójkątne elementy, to po ich doklejeniu okazało się że trzeba użyć szpachli (nr 1 na zdjęciu) Szpachla została również wykorzystana przy stateczniku pionowym, który po przyklejeniu straszył ogromną szparą - zostało to już wyszlifowane (2). Na tym zdjęciu widać też wloty powietrza (3) - producent zapomniał o tym że są to wloty i wykonał je jako jednolite elementy - trzeba było nawiercić. Stateczniki poziome też odstawały od kadłuba - kolejna porcja szpachli (4). Dodam, że w modelu producent nie zaznaczył miejsc mocowania np. takich elementów jak płetwa podkałdubowa. Dobrze, że są plany Stan powyższy dotyczył popołudnia dnia wczorajszego. Wieczorem już miejsca szpachlowania zostały wyszlifowane i odtworzone zostały linie podziałowe. Obecnie trwają prace nad wnękami głównego podwozia. Zostały one w modelu dość dobrze odtworzone lecz Mig-23 ma je dość duże, z dużą ilością przewodów, więc grzechem byłoby je zostawić w stanie pudełkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 W poczuciu obowiązku. siadam do nauki i obserwcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 Heh, dopiero teraz zauważyłem rysunek, który zamieściłem jest podpisany, o zgrozo, jako 28 PLM Gdynia Babie Doły.... Ktoś kto go robił się moooocno pomylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Sokol- to żadna pomyłka- właśnie 065 uczestniczył na Babskich Dołach w airszole, stąd też i ów napis. I tak należy go traktować- samolot z 28plm, a widziany na Oksywiu. http://www.airplane-pictures.net/image39549.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 To ja wiem, bo sam byłem widzem podczas gdyńskiego Airshow. Ale napis jest wielce mylący - sugeruje, że 28 SPLM stacjonował w Babich Dołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Wszystko ładnie , pieknie tylko po co szpachlowałeś stateczniki poziome na łączeniu z kadłubem? Przecież one nie są wspawane w kadłub tylko od czasu do czasu sie wychylają więc mała szczelinka byłaby wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Wyprzedziłeś mnie swoim postem. Przecież 23 ma z tyłu usterzenie płytowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Leszek i Jarek ,dobrze zrobił szpachlując ta stała cześć . http://imageshack.us/photo/my-images/38/2mig23.jpg/ Jeszcze o modelu .Wydumałem że koła MLG poniewaz sa nieakceptowalne ,mozna zastapić ogumieniem z Mig-29 .Maja te same wymiary , na felge nalezy tylko naklejić plastikowe kółeczko i jest OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 19 Maja 2011 Autor Share Napisano 19 Maja 2011 No nie zdążyłem odpowiedzieć, czemu wyszpachlowałem Zanim wyszpachlowałem, to się dobrze przyjrzałem zdjęciom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 Tak jeszcze w kwestii usterzenia: Na poniższym zdjęciu jest pokazany tył Floggera - "1" wskazuje właściwe miejsce podziału usterzenia poziomego, a "2" miejsce styku z kadłubem, które zostało wyszpachlowane, bo straszyło dziurą Wnęki podwozia - przed malowaniem: I taki ogólny widoczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Sam model widziałem w zeszłym tygodniu w Aviationmegastore w Amsterdamie, dla mnie rewelacja. Mieli tego na stosie chyba z 10 sztuk, jednak w wersji M, nie MF . Model prezentuje się wyśmienicie, klej dalej. Nie myślałeś o malowaniu innym niż ten szarak? Migacz 23 pięknie prezentuje się w malowanych plamach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 Ja mam jeszcze Miga-23MF w 1:32 i dla niego zarezerwowałem malowanie z nb "149" w łaty. Tego chcę zrobić właśnie z białym pasem z Republiki Pyrlandii Prace przy modelu postępują - zdjęcia wrzucę później. Póki co słowna relacja. Obejrzałem podwójne belki dołączone przez producenta - niestety nie przypominają one APU-60-II. Pod kadłubem więc zamontowałem żywicze belki produkcji Armory. Tej samej firmy też rakiety R-60 powędrują pod kadłub. Na belkach podskrzydłowych zaś R-23R R.V. Aircraft. Dokonałem też paru modyfikacji i wykorzystałem trochę plastikowych części z zestawu Italerii - np. plastikowa jest podstawa awaryjnego OCP i podstawa anteny RSBN. Producent przewidział je jako płaskie elementy z blaszki, gdy w rzeczywistości wygląda to jednak mocno trójwymiarowo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 To bedzie fajny 23-ci. Chyba wszystkim malkontentom (ktorzy widzieli w nim co najwyzej przeryte zvezdy, czy cos innego) opadla szczena, bo RV Resin zrobil naprawde fajny model. Watpie, czy w ciagu nastepnych 10-15 lat doczekamy sie czegos znacznie lepszego. Moze RV zrobi Su-7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Chyba wszystkim malkontentom (ktorzy widzieli w nim co najwyzej przeryte zvezdy, czy cos innego) opadla szczena, Bo to jest przeryta Zvezda i nie ma po czym szczena opadać. Mozna sie cieszyć ze jest,bo naprawianie Academy ,to ciezkie zadanie. Wojtek,w jaki sposób odtwarzasz nitowanie po szpachlowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Ok. Rozumiem, że masz ku temu niepodważalne argumenty. Może po prostu Zvezda odwaliła kiedyś kawał świetnej roboty, wyprodukowując model, który idealnie nadaje się na "matkę" i pasuje jak bardzo dobrze do planików RV. Skoro tak, to poco przerabiać Academy jeśli można przeryć Zvezde i ma się RV jak 1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi