bazylms Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Witam Model prawie ukończony wymaga tylko kilku detali do uzupełnienia oraz działo, które będzie elementem dioramy. W planie są też częściowo robita osłona z worków i ruscy tankiści z MiniArt i jakieś drzewka. Wszystko w zimowej scenerii. Podstawka zrobiona metadą potpatrzoną na znanym portalu wideo i zdjęcia z początkowej fazy budowy: Teraz podstawka schnie w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Podoba mi się faktura na wierzy i zimowe malowanko. Tylko trochę mało zdjęć zamieściłeś. No i przydało by się kilka fotek z budowy. Mnie osobiście ciekawi sposób wykonania zimowego kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 no sie dobrze zapowiada :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Świetnie wygląda malowanie. Przyznaj się jak to zrobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Maja 2011 Autor Share Napisano 6 Maja 2011 Dzięki za opinie i zainteresowanie. Oto szybki skrót z budowy: Faktura odlewu robiona szpachlą modelarską i rzeźbiona szczoteczką do zębów: Blachy Eduarda i Najlepsze piwo z Polski: Spawy na wieży: Przygotowanie pod malowanie: Wash i suchy pędzel: Zimowe kamo: Na czołgu wykonałem je techniką na lakier do włosów. Najpierw model malowałem lakierem bezbarwnym Gloss Vallejo. Potem lakier do włosów i po kilku minutach jak przeschnął biała farba z aerografu. Gdy lekko przeschła ciepła woda i pedzlem usuwałem lakier do włosów razem z farbą. Malowałem sekcjami, bo tak znalazłem w necie. I dobrze, bo w czasie pracy zauważyłem, że wszystko ma znaczenie: warstwa lakieru, czas schnięcia, warstwa farby. Ogólnie to pomogło uzyskać zadowalający efekt. Jednak zdecydowanie polecam potrenować na jakimś złomie. Zimowe kamo na dziale robiłem metodą biała farba i na to imitacje odprysków farbą bazową. Chciałem uzyskać inny efekt niż przy lakierze do włosów. Biedronka i zarazem brudzenie: A to już efekt dzisiejszych zmagań. Oczywiście błoto bedzie ewoluowało wraz z powstawaniem podstawki. A tak wygląda teraz: Wstepna przymiarka do podstawki. Mam nadzieję, że trochę ci pomogłem Markuz, ale jak chciałbyś jeszcze coś wiedzieć to chętnie odpowiem na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Witam! Kapitalnie pomalowany! Działaj dalej chętnie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Dzięki, teraz przerwa weekendowa. W Call of duty Black Ops podwójne punkty dają. Trzeba też trochę ranking poprawić. A tak właściwie to tylko podstawka jest jeszcze trochę wilgotna i muszę poczekać ze zrobieniem kolein po gąsienicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Maja 2011 Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2011 Najpierw model malowałem lakierem bezbarwnym Gloss Vallejo. Potem lakier do włosów i po kilku minutach jak przeschnął biała farba z aerografu. Gdy lekko przeschła ciepła woda i pedzlem usuwałem lakier do włosów razem z farbą.Powierzchnia malowana białą farbą nie zostaje potem uszkodzona podczas pędzlowania wodą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Powierzchnia malowana białą farbą nie zostaje potem uszkodzona podczas pędzlowania wodą ? Ale o to właśnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Tak jak Rafal mówi. Oczywiście wszystko zależy jak "stare" ma być kamo. JSU czak45 ma kamo jeszcze bardziej wytarte. Mam w planie kiedyś jakiegoś niemiaszka z prawie całkiem świeżym. Ale to dalsza przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Maja 2011 Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2011 Powierzchnia malowana białą farbą nie zostaje potem uszkodzona podczas pędzlowania wodą ? Ale o to właśnie chodzi To akurat rozumiem - zastanawia mnie jednakczy farba która pozostaje na modelu nie jest na tyle zniszczona przez pędzlowanie że nie odpada, nie łuszczy się później etc.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Nie miałem z tym problemu. Powiem więcej. Na drugi dzień chciałem lekko poprawić w okolicach włazów i farba już nie chciała dać się zmyć. Lakieru też używają do mocowania "liści" na drzewkach, więc chyba jest dość mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Maja 2011 Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2011 bazylms - dzięki za info - ta technika to dla mnie novum - siedzę w innej materii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 Nie ma sprawy Marcin. Też to był mój pierwszy w zimowym kamo. Siedziałem kiedyś w marynarce, ale kartonowej. Popełniłem trzy modele. Ale teraz mam ciasno z miejscem i musiałem się przesiąść na plastik. Mam gdzieś jeszcze w szafie kilka niezaczętych, ale chyba już do nich nie wrócę. Podoba mi się pancerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Maja 2011 Autor Share Napisano 10 Maja 2011 Niewielki postęp w pracach. Powstali rosyjscy tankiści. Niektóre figurki będą miały rękawiczki, jako że jakość dłoni nie u wszystkich jest najlepsza. Teraz czekają na malowanie. Jednak figurki nie są mają mocną stroną, ale zobaczymy co wyjdzie. Z którje strony powinny być kabury? Logicznie pasują z obu (dla praworęcznych), ale może była na to jakaś zasada. Kombinowałem też ze śniegiem i takie są efekty. Chyba będzie ten z lewej a miejscami - szczególnie na czołgu ten w środkowej części próbki. A także drzewka, ale będą tylko te dwa z lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Maja 2011 Autor Share Napisano 11 Maja 2011 Główki pomalowane, a właściwie twarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Maja 2011 Autor Share Napisano 13 Maja 2011 Ciągnąc temat - figurki pomalowane. Jak zwykle mogłyby być lepsze, ale z moim wzrokiem to i tak cud że w ogóle wyszły. I aż boję się dawać to zdjęcie... ale niech będzie, co mi tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akryl Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Figurkom brakuje washa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Możesz rozwinąć tę złotą myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejooo Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Klasa, Klasa! ale rób tą diorke bo mam zamiar kupić KV2 i zrobić podobną dioramę ale planuje ją zrobić w jesieni albo wczesna wiosna. A działo z jakiego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 Dzięki. Polecam KV-2 Trumpetera, Tamiya jest stara i mniej detali na niej - miałem. Działo to Tamiya Pak40L46 Numer 47. Figurki po lekkim cieniowaniu. Myślę, że zdjęcia są lekko przejaskrawione, ale w rzeczywistości wyglada to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gajusz Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 tera figurki już lepiej się prezentują ;) ale może spróbujesz je jeszcze rozjaśnić w odpowiednich miejscach żeby oddać głębie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Dopóki wszystko nie posklejane do kupy zawsze można coś poprawić. Figurki do dla mnie naprawdę duże wyzwanie, ale spróbuję coś jeszcze poprawić. Dziś trochę prac przy podstawce. Jest to moja pierwsza, więc pewnie coś schrzanię, ale trzeba na czymś się uczyć. Pewno z niektórymi rzeczami się pospieszyłem (flora) z przyklejeniem przed malowaniem, ale już nie mogłem wytrzymać. Teraz na pewno będę męczył się z maskowaniem tego wszystkiego przed malowaniem. Na chwilę obecną projekt wygląda tak: Do malowania będą drzewka i worki z piaskiem. Krzaczki postanowiłem zostawić tak jak są, bo nie wszystko traci liście na zimę. Przy okazji pytanie, jako że dopiero raczkuję w temacie. Czym przyklejacie roślinki jak moje krzaczki do podłoża? Ja użyłem wikolu, ale może są jakieś lepsze wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Hej, Fajnie ci idzie ale te krzaczki to nie najlepszy pomysł, może je zamień na coś innego. Do przyklejania różnych elementów do dioramy bardzo dobrze się sprawdza żywica akrylowa od MIG -a, polecam spróbować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Maja 2011 Autor Share Napisano 18 Maja 2011 ...ale te krzaczki to nie najlepszy pomysł, może je zamień na coś innego. A co z tymi jest nie tak? Pytam bo mam tego dużo wiecej. Może jakaś mała sugestia czego użyć, bo doświadczenie z dioramkami jeszcze niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi