Skocz do zawartości

Jak-1M LWP 1-72 ZSZ Plastyk

Remik

Rekomendowane odpowiedzi

Model wykonałem w barwach LWP z 1946 roku.Zestaw fabryczny wymagał małej ingerencji twórczej z mojej strony i tak od podstaw zrobiłem podwozie główne i ogonowe,poprawiłem wlot przedni pod kadłubem ,odtworzyłem z kawałka plastiku wlot z lewej strony na łączeniu skrzydła z kadłubem ,dużej korekty wymagało przejście skrzydło -kadłub ,gdzie pomocne okazało się półokrągłe dłutko no i nieodzowna szpachlówka .Model malowany aerografem farbami ;ciemno zielona Humbrol 30 i jasno niebieska Humbrol 65.Zapraszam do oglądania i komentowania...

p5051361.jpg

p5051360.jpg

p5051359.jpg

p5051358.jpg

p5051357.jpg

p5051355.jpg

p5051354.jpg

p5051353.jpg

p5051352.jpg

p5051351.jpg

p5051350.jpg

p5051342.jpg

Jak na ZTS wygląda ok. To, co się rzuca w oczy to błyszczące kalkomanie na kadłubie. Miejsce do położenia cięzkie - użyłeś jakiś płynów do kalkomanii?

Przydałby się lekki wash i zabrudzenia. Ożywiłonu to model, bo w tym jednolitym malowaniu wygląda trochę monotonnie. Na plus czysta i schludna robota.

niebywale starannie zrobiony zestaw zajechanego zdawało by sięzestawu, gratuluję ! serio aż miło patrzeć !

moim skromnym zdaniem Hu30 nie jest trafnym kolorem ale i tak model prezentuje się świetnie, powojenna zadbana maszyna, linki, żołnierzyki lufki kmów, b staranne malowanie tylko dodają mu uroku i jak dla mnie realności ! (a nie sztuczności z oklepanym cieniowaniem jednolitego malowania), model b subtelny, serio b. mi się spodobał

pozdrawiam!

p.s. nie zmienia to faktu że wydechy trzeba poprawić a kołpak powinien być innego koloru - wg klucza w którym latał (?czy jakoś tak, gdzieś coś czytałem że tym wyróżniano przynależność maszyn).

Piękny modelik Ludowego Lotnictwa

- Zrób nacięcie na szachownicach w miejscu łączenia statecznika pionowego ze sterem kierunku;

- Kolor kołpaka wydaje się też (jak już napisano) do zmiany

kołpak powinien być innego koloru - wg klucza w którym latał (?czy jakoś tak, gdzieś coś czytałem że tym wyróżniano przynależność maszyn).

Podczas wojny tak wyróżniano eskadry Jaków w 1.PLM (1.e - żółta, 2.e - niebieska, 3.e - biała) ale jak to było po wojnie...???

Świetny Jakowlew , prosto z pudełka + dużo własnej inwencji. Co do kołpaka dlaczego żółty? Nawet nie wiemy czy takowy egzemplarz nr 7 miał odpowiednika w rzeczywistości. Druga połowa lat 40 to jedna wielka mgławica informacji - brak zdjeć kolorowych. Kiedyś robiłem Jaka-3 z tego okresu i na jednm schemacie kołpak w zielonym na innym czerwony, żadnych zdjęć jedynie - na zasadze ''prawdopodobnie tak wyglądał''

Piękny Jaczek! Aż chce się patrzeć i patrzeć i patrzeć... Urzekło mnie zwłaszcza podwozie i to, że udało Ci się świetnie spasować kabinkę co u Plastyka w każdym modelu łatwe nie jest.

A co do tego kołpaczka - jeśli ufać panu Królikiewiczowi - to ja bym też stawiał na zmianę koloru, np. na żółty ale i z tym prezentuje się przesympatycznie

Witam

małe sprostowanie odnośnie malowania i tego czy rzeczywiście taki egzemplarz był-wzór malowania z zeszytu ,,Typy Broni i Uzbrojenia''

Pozdrawiam Remik

p5141408.jpg

p51414072.jpg