Remik Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Model wykonałem w barwach LWP z 1946 roku.Zestaw fabryczny wymagał małej ingerencji twórczej z mojej strony i tak od podstaw zrobiłem podwozie główne i ogonowe,poprawiłem wlot przedni pod kadłubem ,odtworzyłem z kawałka plastiku wlot z lewej strony na łączeniu skrzydła z kadłubem ,dużej korekty wymagało przejście skrzydło -kadłub ,gdzie pomocne okazało się półokrągłe dłutko no i nieodzowna szpachlówka .Model malowany aerografem farbami ;ciemno zielona Humbrol 30 i jasno niebieska Humbrol 65.Zapraszam do oglądania i komentowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Jak na ZTS wygląda ok. To, co się rzuca w oczy to błyszczące kalkomanie na kadłubie. Miejsce do położenia cięzkie - użyłeś jakiś płynów do kalkomanii? Przydałby się lekki wash i zabrudzenia. Ożywiłonu to model, bo w tym jednolitym malowaniu wygląda trochę monotonnie. Na plus czysta i schludna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Pieklenie poprawny. I co dało się? Ano dało. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 A ja znalazłem kolejnę łyżkę dziegciu - sorry ;) Pomaluj wydechy, bo zostawiłeś w kolorze kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Jest naprawdę OK]]]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Wydechy są pomalowane, widać, ale kołpaczek powinien być raczej żółty Ogólnie ładny rasowy Jaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 niebywale starannie zrobiony zestaw zajechanego zdawało by sięzestawu, gratuluję ! serio aż miło patrzeć ! moim skromnym zdaniem Hu30 nie jest trafnym kolorem ale i tak model prezentuje się świetnie, powojenna zadbana maszyna, linki, żołnierzyki lufki kmów, b staranne malowanie tylko dodają mu uroku i jak dla mnie realności ! (a nie sztuczności z oklepanym cieniowaniem jednolitego malowania), model b subtelny, serio b. mi się spodobał pozdrawiam! p.s. nie zmienia to faktu że wydechy trzeba poprawić a kołpak powinien być innego koloru - wg klucza w którym latał (?czy jakoś tak, gdzieś coś czytałem że tym wyróżniano przynależność maszyn). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Piękny modelik Ludowego Lotnictwa - Zrób nacięcie na szachownicach w miejscu łączenia statecznika pionowego ze sterem kierunku; - Kolor kołpaka wydaje się też (jak już napisano) do zmiany kołpak powinien być innego koloru - wg klucza w którym latał (?czy jakoś tak, gdzieś coś czytałem że tym wyróżniano przynależność maszyn). Podczas wojny tak wyróżniano eskadry Jaków w 1.PLM (1.e - żółta, 2.e - niebieska, 3.e - biała) ale jak to było po wojnie...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Świetny Jakowlew , prosto z pudełka + dużo własnej inwencji. Co do kołpaka dlaczego żółty? Nawet nie wiemy czy takowy egzemplarz nr 7 miał odpowiednika w rzeczywistości. Druga połowa lat 40 to jedna wielka mgławica informacji - brak zdjeć kolorowych. Kiedyś robiłem Jaka-3 z tego okresu i na jednm schemacie kołpak w zielonym na innym czerwony, żadnych zdjęć jedynie - na zasadze ''prawdopodobnie tak wyglądał'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Piękny Jaczek! Aż chce się patrzeć i patrzeć i patrzeć... Urzekło mnie zwłaszcza podwozie i to, że udało Ci się świetnie spasować kabinkę co u Plastyka w każdym modelu łatwe nie jest. A co do tego kołpaczka - jeśli ufać panu Królikiewiczowi - to ja bym też stawiał na zmianę koloru, np. na żółty ale i z tym prezentuje się przesympatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 14 Maja 2011 Autor Share Napisano 14 Maja 2011 Witam małe sprostowanie odnośnie malowania i tego czy rzeczywiście taki egzemplarz był-wzór malowania z zeszytu ,,Typy Broni i Uzbrojenia'' Pozdrawiam Remik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Nooo... Remik - to zwracam honor! Idę biegać wokół stołu szczekając z lekka, hau, hau... (kojarzycie, skąd to?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Witam,model wygląda rzeczywiście dobrze ,tylko należałoby zmienić łopaty śmigła gdyż w oryginale obracały się w lewo a w twoim modelu w prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Model jak model ale zdjęcia zjawiskowo ciemne :( Odrobinę obróbki, nawet wsadowo w Irfanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi