Markuz Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 Witam! Dziś powalczyłem trochę z olejami. Próbowałem kombinować z biedronką ale chyba za bardzo przetarłem i nie widać efektu. Następnie na całość nałożyłem wash. Starałem się nie przesadzić jak ostatnio na KV-1 z ekranami . I jeszcze dwa zbliżenia na spawy które dorabiałem we własnym zakresie. Myślę ze nie wyszły najgorzej. Teraz obicia i brudzing. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Coś jest nie tak z lufa i z jarzmem.... Możesz dać więcej fotek tego elementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 A o co konkretnie chodzi? Kilka dodatkowych fotek łączenia jarzma z lufą. Domyślam się że o ten fragment ci chodzi. Oczywiście te wszystkie farfocle i paproch znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Nie lufa na innych fotkach wydaje się być ... krzywa ale to chyba wynik błysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Września 2011 Autor Share Napisano 10 Września 2011 Witam! Troszeczkę dziś podłubałem przy KW. Mianowicie poza położeniem kalek (pierwszy raz kładłem kalki od niepamiętnych czasów - nie stosowałem żadnych specjalnych płynów) rozpocząłem proces starannego obijania i brudzenia maszyny. Plan jest taki, że z lewej strony tam gdzie wyrwany błotnik będzie sporo rdzy. Reszta ma być w miarę umiarkowanie obita i utytłana. Na razie położyłem ostry rdzawy kolor Citadel Vermin Fur i trochę pigmentu Rust z zestawu typu cienie do powiek Tamiyja. Teraz kilka zdjęć. Jeśli chodzi o kalki to nie kierowałem się jakoś specjalnie jakimś konkretnym pojazdem. Po prostu ta mi się podobała a nie czuję się na siłach żeby z reki malować napisy takie jak na przytoczonym wcześniej schemacie malowania. Ok na razie to tyle jeśli ktoś ma jakieś uwagi lub rady to chętnie wysłucham (przeczytam:)) PS. Konrad C spoko lufa jest prosta Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Też mam wrażenie, że lufa opada w stosunku do jarzma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Też mam wrażenie, że lufa opada w stosunku do jarzma. A no Panocku, opada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Po waszych interwencjach przyjrzałem się dokładnie i rzeczywiście lufa opada. Najlepiej to widać gdy opuści cię lufę maksymalnie na dół. Na tym zdjęciu to dokładnie widać Nie wiem czemu tego wcześniej nie zauważyłem. No nic trzeba to jakoś poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Witam! Mała aktualizacja. Lufa poprawiona. Jakoś nie mam szczęścia to tego modelu, to już druga amputacja lufy w tym warsztacie Teraz wygląda to tak. myślę że jest ok W między czasie nałożyłem kolejne warstwy rdzy (starte suche pastele). Na razie wygląda to trochę jaskrawo ale jeszcze to dopracuję. Pokombinowałem z plamami oleju na tylnej płycie. Na koniec przygotowałem sobie gąski do składania - usunąłem ślady po wypychaczach i pomalowałem je czarnym podkładem. W następnej odsłonie myślę ze KW będzie już z gąskami na kołach. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Ładnie wymalowany i poniszczony - zresztą KW to bardzo wdzięczny czołg do tyrania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Zaczyna nabierać rumieńców. Podoba mi się Jakoś nie mam szczęścia to tego modelu, to już druga amputacja lufy w tym warsztacie Mnie ostatnio odpadła przy IS-ie, ale już wróciła na miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Września 2011 Autor Share Napisano 22 Września 2011 Witam. Dzięki Panowie za dobre słowo. W tej małej aktualizacji chciałem przedstawić w jaki sposób zakładam gąski na model. Na początek maluję czarnym kolorem wszystkie elementy, następnie składam wszystko do kupy poza jednym końcem (tak jak to widać na zdjęciu) następnie wsuwam całość pod błotnikiem i doklejam brakujący fragment. Lewa gąska już jest założona w całości prawej brakuję części przedniej. Jutro pod "młotek" idzie dolna część kadłuba i zawieszenie (troszeczkę zaschniętego błotka i lekkie kurzenie). Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Witam! Przez ostatnie dwa dni walczyłem z gąsienicami. Tak jak pisałem lewa założona natomiast prawa doprowadziła mnie do szału. Okazało się, że jest za krótka. I to nie był by wcale taki straszny problem (zawsze można dołożyć ogniwko), ale wyszło, że jest krótsza dokładnie o pół ogniwa. Zastanawiałem się czy nie przesunąć koła napinającego, ale wiązało by się to z koniecznością jego odcięcia więc dołożyłem jedno całe ogniwo i podkleiłem tu i ówdzie gąski do kół. Trochę widać niestety, że gąsienica nie leży dobrze na kole napędowym ale to się zamaskuje błotkiem. Dziś zabrałem się za brudzenie dolnej części KW-ka. Błoto wykonałem z pigmentu Vallejo Burnt Umber nr 73110 wymieszanym z klejem do glazury i wodą z dodatkiem lakieru bezbarwnego. Na razie wszystko schnie. Kolor błota będzie jeszcze zmieniony teraz jest zbyt czerwone. W między czasie zacząłem dorabiać bambetle które znajdą się na czołgu. W pierwszej kolejności beczka na paliwo, mam zamiar dorzucić jeszcze trochę narządzi (młot, łopata, może jakieś klucze). A teraz zdjęcia. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 bo nietrudno zauważyć że układ jezdny po obu stronach nie jest symetryczny, widać lekkie różnice i stad pewnie ta różnica w długości ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 To że układ jezdny jest niesymetryczny to wiem i zakładałem, że producent to przewidział. W poprzednim KW którego składałem (również Hobby Boss) nie miałem tego problemu. Dlatego byłem zaskoczony, że tu coś nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Witam! Zabrałem się za wytwarzanie narzędzi. Musiałem jednak dorobić skrzynię narzędziową w zestawie nie występowała takowa a nie zamierzałem wydawać kasy na blaszki więc przerobiłem skrzynię zapożyczoną z czkającego w szafie KW-2. Na początek usunąłem pokrywę (ma być otwarta). Wykorzystałem zawiasy z zestawowej skrzynki, natomiast pokrywę dorobiłem z aluminiowej blaszki z formy do pieczenia. Młot i klucz wykonałem od podstaw. Młot wykałaczka oraz masa samo utwardzalna - klucz kawałek polistyrenu. W planie jeszcze łopata, łom i jakieś szmaty w skrzyni. Ale to po powrocie z niedzielnego spacerku z rodziną. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Września 2011 Autor Share Napisano 27 Września 2011 Witam! Przedstawiam to co udało mi się dziś wydłubać przy "Klimencie". Skrzynia narzędziowa dostała uchwyty na piłę oraz kolor i obicia. Zastanawiałem się jakom kolorem pomalować wnętrze. Stanęło na rdzawo - stalowym. Jak to w stalowych skrzyniach narzędziowych rdza wymieszana ze smarami i opiłkami stali. Następnie warstwa sido i czarny olejny wash. W czasie gdy skrzynia podsychała, zabrałem się za błotko na układzie jezdnym. Na całość poszedł wspomniany wcześniej olejny wash miejscami mocniej rozcieńczony white spirytem. Następnie na całości obciętym pędzlem podzióbałem pigment Miga Dry Mud i rozprowadziłem pędzlem z długim włosiem. Proszę nie zwracać uwagi na widoczne na niektórych zdjęciach odciski palców - już zostały usunięte. Na koniec jeszcze dwie fotki zawartości skrzyni. Muszę coś jeszcze dorobić bo trochę jest pusto. Teraz dopiero zauważyłem że klapa skrzyni w tej pozycji raczej by się nie utrzymała. Muszę coś wykombinować żeby to wyglądało bardziej naturalnie. Do zrobienia zostało jeszcze: - podmalować obręcze kół, wydechy oraz tu i ówdzie wycieki oleju. - dorobić trochę klamotów do skrzyni - wstawić oszklenie lampy - dokleić lufy karabinów - dołożyć linę (będzie jedna szt.) Na dziś to tyle. Wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Moim zdaniem lufa nadal jest krzywo, tym razem zadarta do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Wygląda fajnie. Kalkę jeszcze trochę zmęcz, za nowa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Września 2011 Autor Share Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Moim zdaniem lufa nadal jest krzywo, tym razem zadarta do góry. Ja chyba jakiś ślepy już jestem. Muszę chyba odstawić modelarstwo na jakiś czas albo zmienić skalę na większą Dopiero tak zrobione zdjęcie uwidoczniło mi że masz mae racje lekko przegiąłem tym razem w górę. Jednak nie będę tego poprawiał. Kolejnej amputacji lufy by ten KW nie przeżył bazylms nad kalką jeszcze się trochę po pastwię trochę za bardzo się odcina od całości. Edytowane 28 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Może nie będzie się rzucało w oczy, raptem przesuniecie lufy można liczyć w milimetrach, a model prezentuje się naprawdę elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Moim zdaniem nie do końca to poprawnie zaznaczyłeś (czerwona kreska). Narysuj ją przez oś środka lufy i porównaj z jarzmem (góra i dół). Lufa w KV to chyba była najgorsza do wklejenia ze wszystkich modeli jakie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 świetnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Ode mnie masz brawa na stojąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Teraz zauważyłem, że nie napisałem reszty posta. Wydaje mi się że lufa jest ok, a cały model mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi