czak45 Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Ceny niczym w skali 1/72 Relacja bardzo mi się podoba. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 6 Września 2011 Autor Share Napisano 6 Września 2011 Witam! Co do zwiedzania kraju to byłem kiedyś w górach Sowich. Są tam podziemne kompleksy budowane przez niemców w czasie II wojny np. Osówka, Walim. Super sprawa. Byłem i zwiedziłem trzy lata temu Coś tam dzisiaj pomalowałem. Położyłem podkład z czarnej Pactry gloss. Na razie tylko wnętrze. Resztę pomaluję jak zlepię górę z dołem i poszpachluję całość. Zawieszenie i kółka popsiukałem brązową Pactrą. Gąski też przeleciałem brązem... I wygląda to teraz tak: Oczywiście w trakcie malowania coś musiałem urwać. Tym razem to przedni Notek i lewy kierunkowskaz. PaKi też się pomalowały.... Malowałem starym Aztekem, który to już się wymalował i praktycznie używam go tylko do dużych powierzchni, takich jak podkład, lakiery bezbarwne itp. Jak kiedyś się w końcu rozsypie, to będę płakał.. I tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 a o pak-a mogłeś zapytać-wala mi się z zestawu z RSO Masz go jeszcze, kolego? Jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Widze, że praca nie zwalnia z tempa . Mam pytanie. Jak trzyma się farba na podkładzie z czarnej "gloss'' pactry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Witam! Ciąg dalszy malowania.... Popsiukałem wnętrze bazowym Panzergrau i coś tam wstępnie podmalowałem. Niewiele tego, bo wnętrze ubogie. Jutro (albo i nie..) bezbarwny lakier gloss i zabawę z chińskimi olejami czas zacząć. Mam pytanie. Jak trzyma się farba na podkładzie z czarnej "gloss'' pactry? O pewnego czasu maluję Lifecolor. To trochę dziwne farby. Do malowania trzeba je bardzo mocno rozcieczać. Na błyszczących powierzchniach lepiej się układa. Na macie Lifekolor jakoś tak dziwnie "wśąka" i znika. Trzeba malować kilka razy, aż do właściwego efektu. Na błyszczącym podkładzie, nie ma tego problemu. Co do samego trzymania się farby? Nie ma żadnego problemu, trzyma się wyśmienicie! Zazwyczaj Pactre mieszam z tylko z wodą, jednak do podkładu używam tego: Przed malowaniem, oczywiście myję model Ludwikiem i na to kładę Pactrę z izopropylem. Trzyma się plastiku jak głupia! I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Dziki za odpowiedź. Zaciekawiło mnie to, bo nigdy nie robiłem podkładu w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 8 Września 2011 Autor Share Napisano 8 Września 2011 Witam! Zestaw podstawowy farb olejnych: Pierwsze podejście z łoszami itp... Jak wszystko to lekko podeschło, wytarłem, przytarłem, dotarłem, rozprowadziłem i wygładziłem za pomocą patyczków higienicznych i papieru toaletowego z supermarketu. Prawie 1,5 godziny zajęło mi zlepienie góry z dołem. Teraz wygląda to tak: Na razie tylko tyle fotek z wnętrza pojazdu. Resztę domaluję razem z całym pojazdem. I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 9 Września 2011 Autor Share Napisano 9 Września 2011 Witam! Pomalowałem! Wszystko tryśnięte Lifecolor Panzergrau UA30 i rozjaśnione tymże samym, zmieszanym z białym UA " ileś tam ". Wstępnie podmalowałem wystające elementy, ale dałem sobie spokój na dzisiaj. Poczekam do poniedziałku aż wszystko dobrze wyschnie. I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Szczerze to już na poprzednich zdjęciach myślałem że już jest z zewnątrz pomalowany . Mario jaki był sens malowania kółek na brąz skoro teraz dałeś na to panzergrau? Czysto techniczne pytanie. Szykujesz jakąś podstawkę? Pamiętam że samo działo jest długie a jak jeszcze dojdzie ciągnik to chyba ze 35 cm to będzie miało. Fajne malowanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Września 2011 Autor Share Napisano 10 Września 2011 Witam! . Mario jaki był sens malowania kółek na brąz skoro teraz dałeś na to panzergrau? Panzergrau natryskiwałem na kółka pod katem prostym. Sens brązowego podkładu jest taki, że kółka od wewnątrz, krawedzie otworów ulgowych w kołach i wnęki podwozia są ledwo co liźnięte panzergrau i został wyrażny brązowawy odcień. Ułatwia to potem filtrowanie i brudzenie. Szykujesz jakąś podstawkę? Jeszcze nie wiem. Nigdy nie robiłem podstawki. Może czas popróbować? I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 I jak tam prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Witam! Model po filtrach. Góra filtr niebiesko szary, taki wyblakły błękit paryski. Dół średni brąz. Całość polakierowana na błysk. Trochę to podeschnie i pójdą kalki... I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 No teraz rozumiem. Na poprzedniej sesji był problem z balansem bieli. Teraz wygląda bardziej realnie. Jako że stosowałeś dwa rodzaje filtrów czy mógłbyś dać jakieś zbliżenia aby można było zobaczyć zróżnicowanie kolorów? Postaraj się też o jakieś jednolite tło, bo oczopląsu można dostać ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Model wygląda super. Ciekawe obicia. Teraz kalki, zabawa i do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Ciekawe obicia. Nie powiedział bym ,że są ciekawe ,brakuje jasnych/szarych/środków i jasnych obić ,rys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 14 Września 2011 Autor Share Napisano 14 Września 2011 Witam! Na poprzedniej sesji był problem z balansem bieli. Teraz wygląda bardziej realnie Problem z balansem trochę był, ale oprócz tego modele malowane Lifecolorem tak wyglądają. Są jak wypłowiałe i robią wrażenie za jasnych. Dopiero po filtrach i po błysku jakoś zaczyna to wyglądać. Kalki położone... Kalki zawsze rozmiękczam tym czymś: I tyle... Jutro chyba zacznę się bawić olejami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 A ja mam takie głupie pytanko odnośnie tego cyrkla. Nigdy czegos takiego nie uzywałem i chciałem zapytać czy tym cyrklem można wycinac kółka w polistyrenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Jest super tylko rozwierć światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Witam! Nie powiedział bym ,że są ciekawe ,brakuje jasnych/szarych/środków i jasnych obić ,rys. Rzecz gustu.. Lepsze nie będą. Dla jednych ciekawe dla innych nie. Jeśli jasne/szare/środki to raczej na samochodach. Hitlerwageny (i nie tylko ) miały podkład z czerwonej minii ołowiowej ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Minia_o%C5%82owiowa ) i obicia powinny być bardziej obwiedzione rdzawo-czerwonym kolorem niż jasną bazą. Ładnych parę lat temu (>20?), Japończycy zaczęli tak malować i już tak zostało. Jasne obicia, obtarcia i przytarcia? Ja dopiero zaczynam zabawę z tym modelem. To co widzisz to praktycznie baza wyjściowa. A ja mam takie głupie pytanko odnośnie tego cyrkla. Nigdy czegos takiego nie uzywałem i chciałem zapytać czy tym cyrklem można wycinac kółka w polistyrenie?? Myślę że tak. Nawet jeśli nie wytniesz kółka na wylot z arkusza polistyrenu, to wystarczająco go natniesz, aby można było je (kółko) bezpiecznie wyłamać. Myślę jednak,że będzie to zabójcze dla ostrza. Kup od razu kilka na zapas. Jest super tylko rozwierć światła. Za późno. Rozwalę wszystko w cholerę. Jakoś zakodowałem sobie że lampy są ze szczeliną i po prostu nie zauważyłem tego. Zresztą tak samo jak obrzydliwych przesunięć na zadku paki. Szpachlowałem to jak farbę miałem już przygotowaną. Będę musiał jakoś inaczej sobie poradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Ja mówie o obiciach do gołej blachy a nie do minii. twój model twój wybór edit: chodziło mi o takie obicia są dużo ciekawsze i nie monotonne /zródło nowy pwm/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 ...nie ma to jak wyciskanie starych modeli co? Ekstra temat i model zaczyna powoli wygladac coraz fajniej. Bardzo mnie ciekawi efekt koncowy. Bylem ostatnio w Bovington i strasznie mnie zajaral ten pojaz i jest ma mojej liscie 'do zrobienia' Tu znajdziesz wiecej fotek (wrzuce tam wiekszosc zdjec ale z czasem (chyba zrobilem fotki wszystkiego co bylo w muzeum wzdluz i wszerz:)- narazie SdKfz http://s1223.photobucket.com/albums/dd503/mpitak/Bovington%20Tank%20Museum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 16 Września 2011 Autor Share Napisano 16 Września 2011 Witam! Math! Wspaniałe zdjęcia! Trochę mi pomogły. Upewniłem się co do kierunku ułożenia gąsienic, bo miałem pewne wątpliwości. Jeszcze raz wielkie "dziękuję". Coś tam zmalowałem. Modele po ataku chińskimi olejami. Porobiłem jakieś tam "łosze" i trochę wstępnie poprzecierałem to wszystko.... Poczekam do poniedziałku aż to wszystko trochę przeschnie i będę bawił się dalej. I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 a jajajjj - bardzo ładnie. Nie przesadź tylko z jakimś błockiem czy coś. Jest dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 No, no, no, naprawdę efektownie to wygląda, zwłaszcza podobuje mi się PAK 38. Pozdrawiam i czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Jak dla mnie pięknie. Czekać tylko na finalną wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi