Skocz do zawartości

Mi-24W [HobbyBoss 87220] i Mi-24D [Zvezda 7293] 1:72

Mikele

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zabieram się za dwa modele na raz z racji na fakt, że części między zestawami będę stosował wymiennie. To samo tyczy się blaszek Eduarda, które nota bene stosował bede pierwszy raz.

Na pierwszy ogień idzie model HB ze względu na fakt, że mam już na stanie kalkomanie do n/b 730 z 56PŚB. Ponieważ kokpit w modelu HB będzie zamknięty wykorzystam w nim części z zestawu Zvezdy, które są znacznie bardziej uproszczone. Mowa o fotelach, na których posadzę załogę. W zasadzie nigdy nie daję figurek załogi do swoich modeli, ale te z rosyjskiego zestawu prezentują się naprawdę znakomicie. Przy okazji potrenuję malowanie figurek, czego nigdy do tej pory nie robiłem.

Na początek tylko jedno zdjęcie, wspomniana załoga śmigłowca:

071711133551.jpg

Ponieważ model będzie wykonany w łaciatym malowaniu z lat 90tych dlatego też zamierzam pomalować figurki w następujący sposób: Kombinezony oliwkowozielone (postaram się odwzorować wypłowienie materiału) a chełmy pomarańczowe.

ps. o Su-7BKŁ nie zapomniałem, chwilowo czeka na powrót do łask ;) Zostało mi uzbrojenie i podwozie, sądzę, że skończę go w międzyczasie i dam kilka zdjęć w galerii w odpowiednim dziale.

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam

Temat Michale zacny ,sam mam chęć na Mi-24/na półce mam starą italkę, też nr.b. 730 / lub Mi-8 ale muszę uporać się z niebieskim plemnikiem i zastanawiam się nad przejściem na 48 bo kokpit z Mi-2 pokazał że z moim wzrokiem już nie tak jak dawniej.

Jedziesz dalej i o Su nie zapominaj

Siódemkę na pewno skonczę, za długo na niego polowałem

Mała aktualizacja:

071911192450.jpg

071911192614.jpg

071911192632.jpg

071911192807.jpg

071911192838.jpg

071911192941.jpg

Zdjęcia z makro to jakiś koszmar. Siedzi człowiek, dłubie tą drobnicę, zobaczy zdjęcia i ręce i nogi opadają

Na pewno będę musiał jeszcze powalczyć z figurkami, żeby wpasować je do kokpitu - są za szerokie. Co do mocno zróżnicowanego malowania kombinezonów, gołym okiem zupełnie inaczej to wygląda, ale nie ma co się dziwić zdjęciom robionym z odległości 5 cm.

Hehe na zdjęciach wyglądają na człekokształtnych ;)

1:1 to by pewnie moim telefonem wyszła jedna wielka plama, figurki mają ok 20mm wysokości :/

Dziś skromna aktualizacja, zaczęte atrapy przedziału awioniki. Dodam jeszcze okablowanie, rączki do agregatów. Póxniej przewody paliwowe, trochę dodatków do tylnej wręgi kabiny transportowej i malowanie wnętrza.

Dla przybliżenia rozmiarów, otwory wykonane są wiertłem 0.8mm

072011193325.jpg

Tak, jak pisałem, przeróbki będą skromne, a to z tego względu, że po sklejeniu kadłyba widać będzie z tego tyle:

072011111225.jpg

Czy fotel operatora uzbrojenia jest w odpowiedniej pozycji?

Kiedyś miałem okazje zwiedzić Mi 24 i wydaje mi się, że fotel nie był w pozycji prawie leżącej, ale nie moja dziedzina więc mogę się mylić.

Na poprzednich zdjęciach załoga jest tylko przymierzona, nie wklejona. Po dalszych przymiarkach wynikło, że figurka operatora jest za wysoka (a raczej podłoga w modelu HB jest zbyt wysoko) i skonczyło się to amputacją stóp i sporej części siedziska fotela

Kabiny po mału się tworzą:

072211123636.jpg

072211123716.jpg

072211123734.jpg

072211123820.jpg

072211123841.jpg

072211123922.jpg

Pulpity z przyrządami na razie momalowane są bazowym i to też jeszcze nie wszystkie. Teraz będzie najwięcej zabawy z malowaniem zegarów, przełączników i innej drobnicy.

072211123516.jpg

072211123537.jpg

072211123557.jpg

Wnętrze gotowe. Nie jest to jeszcze mistrzostwo świata, jeden babol, który zmierził mnie okrutnie (rozlana czarna farba na pulpicie przednim pilota), ale jeśli chodzi o kabiny to już koniec prac. Strasznie podoba mi się spasowanie i odwzorowanie detali w tym modelu. Tak powinne być wykonane wszystkie kokpity we wszystkich modelach ;)

Kabiny załogi:

072311220234.jpg

072311220300.jpg

072311220323.jpg

072311220514.jpg

Lokalnie do retuszu. Trochę było podcinania przy osadzaniu sterownic, ale udało się całkiem ładnie osadzić drążki sterowe i dźwignię skoku i mocy w dłoniach załogi

Kabina transportowa:

072311220346.jpg

072311220408.jpg

072311220427.jpg

072311220452.jpg

Po przymiarce w kadłub:

072311220740.jpg

072311220806.jpg

072311220834.jpg

Z rozpędu zapomniałem dorobić przewody paliwowe w kabinie transportowej i domalować mapniki załodze, tak jak sugerował Pepsi Adam niech żyje pospiech

I na koniec pytanie, jakiej pasty polerskiej używacie do polerowania osłon kabin? Ściąłem szew po łączeniu form, zeszlifowałem papierami ściernymi i polerowałem pasta polerską kupioną w sklepie samochodowym, ale to jeszcze nie to, co być powinno. Polećcie mi dobrą modelarksą pastę polerską.

Pasta "Tamiya Super Fine" daje dobry efekt.

dzięki za namiar, kupiłem, rzeczywiście jest dobra.

Zrobiłem swoje pierwsze w życiu części żywiczne. Odlane z modelu Zvezdy. Co prawda są dość liczne miejsca do poprawek, ale wykorzystam te silniki. Rewelacji nie ma, ale i tak jestem z siebie zadowolony ;)

073011124059.jpg

Całość to sklejone części z zestawu Zvezdy. Silniki to obie połówki korpusu z wklejonymi wirnikami sprężarki i turbiny z przyklejonym osprzętem, bez wału wolnej turbiny, zbiornika oleju i przedniego łoża. Drugi element to płyta pod ukł. napędowym z wkleioną ścianą ogniową. Później domocowałem na taśmę maskującą do silników i płyty grube kawałki kartony (jako podstawę) i zalałem całość silikonem do form. Po wyschnięciu trzeba było przy silnikach podocinać w kilku miejscach formę, żeby żywica mogła łatwiej penetrować i tyle.

Forma jednoczęściowa. Silikon jest bardzo podatny, tak jak pisałem, dociąłem formę później w kliku miejscach, ale to wszystko. Żywica dwuskładnikowa F19 firmy Axson Technologies, silikon do form też dwuskładnikowy tej samej firmy.

Niestety nie mam już możliwości edytowania poprzedniego wpisu, więc daję kolejny. Złożone na szybko, dla przymiarki. Przedział silnikowy i silniki pomalowane tylko na próbę, dla dobrania kolorów. Jak widać kadłub sklejony i poszpachlowany.

073011212954.jpg

Teraz dopiero będzie zabawy z dorabianiem osprzętu. Jakby ktoś z osób pracujących przy naszych Milach mógł wrzucić tu czy w tematach o Mi-8/17 lub Mi-24 zdjęcia kompletnych zespołów napędowych zabudowanych na płatowcu byłbym wdzięczzny.

Mikele, sorry za wtręt, ale nie dałoby sie tym figurantom poprawić malowania hełmów? Przez owiewkę będzie widać praktycznie tylko te łebki, a są jakby zamazane i psują efekt

Dzięki za zdjęcia, są świetne

Dalszy ciąg dłubaniny przy silnikach:

080111192041.jpg

(przekoszenie lewego silnika zauwazyłem dopiero na zdjęciu, już jest poprawiony)

Na lewym silniku trzeba będzie jeszcze dorobić popychacze do pompy paliwowej. Drobnych przewodów dorabiał nie będę, bo już palowowe i ppoż wyglądają w tej skali jak rury kanalizacyjne, a to tylko miedziany drut pokryty farbą.

A teraz przerwa w relacji ze względu na urlop

• 2 weeks later...

Przerwa w relacji związana jest ze szlifowaniem kadłuba. Odlanie takiej ilości drobnych elementów przy łączeniu połówek kadłuba to jednak spore utrudnienie moim zdaniem. "Gładki" kadłub Zvezdy podoba mi się o wiele bardziej ;)

081611100242.jpg

Częściowo poodtwarzałem linie podziału blach, myślę, że jeszcze tydzień i kadłub będzie gotowy.

081611100747.jpg

A tu najgorse chyba z mozliwych połączeń. Tu po 3 szpachlowaniu, tym razem szpachlą półpłynną. Poprzednio zawsze wyszedł gdzieś jakiś babol, albo szpachlę wciągnęło tak głęboko, ze widac było łączenie na całej długości.