Mikele Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Witam Zabieram się za dwa modele na raz z racji na fakt, że części między zestawami będę stosował wymiennie. To samo tyczy się blaszek Eduarda, które nota bene stosował bede pierwszy raz. Na pierwszy ogień idzie model HB ze względu na fakt, że mam już na stanie kalkomanie do n/b 730 z 56PŚB. Ponieważ kokpit w modelu HB będzie zamknięty wykorzystam w nim części z zestawu Zvezdy, które są znacznie bardziej uproszczone. Mowa o fotelach, na których posadzę załogę. W zasadzie nigdy nie daję figurek załogi do swoich modeli, ale te z rosyjskiego zestawu prezentują się naprawdę znakomicie. Przy okazji potrenuję malowanie figurek, czego nigdy do tej pory nie robiłem. Na początek tylko jedno zdjęcie, wspomniana załoga śmigłowca: Ponieważ model będzie wykonany w łaciatym malowaniu z lat 90tych dlatego też zamierzam pomalować figurki w następujący sposób: Kombinezony oliwkowozielone (postaram się odwzorować wypłowienie materiału) a chełmy pomarańczowe. ps. o Su-7BKŁ nie zapomniałem, chwilowo czeka na powrót do łask ;) Zostało mi uzbrojenie i podwozie, sądzę, że skończę go w międzyczasie i dam kilka zdjęć w galerii w odpowiednim dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Witam Temat Michale zacny ,sam mam chęć na Mi-24/na półce mam starą italkę, też nr.b. 730 / lub Mi-8 ale muszę uporać się z niebieskim plemnikiem i zastanawiam się nad przejściem na 48 bo kokpit z Mi-2 pokazał że z moim wzrokiem już nie tak jak dawniej. Jedziesz dalej i o Su nie zapominaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Lipca 2011 Autor Share Napisano 19 Lipca 2011 Siódemkę na pewno skonczę, za długo na niego polowałem Mała aktualizacja: Zdjęcia z makro to jakiś koszmar. Siedzi człowiek, dłubie tą drobnicę, zobaczy zdjęcia i ręce i nogi opadają Na pewno będę musiał jeszcze powalczyć z figurkami, żeby wpasować je do kokpitu - są za szerokie. Co do mocno zróżnicowanego malowania kombinezonów, gołym okiem zupełnie inaczej to wygląda, ale nie ma co się dziwić zdjęciom robionym z odległości 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Hehe na zdjęciach wyglądają na człekokształtnych ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 To nie rób takich maleństw w makro tylko w skali 1:1 Jedziesz dalej bom ciekaw tych Milów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Lipca 2011 Autor Share Napisano 20 Lipca 2011 1:1 to by pewnie moim telefonem wyszła jedna wielka plama, figurki mają ok 20mm wysokości :/ Dziś skromna aktualizacja, zaczęte atrapy przedziału awioniki. Dodam jeszcze okablowanie, rączki do agregatów. Póxniej przewody paliwowe, trochę dodatków do tylnej wręgi kabiny transportowej i malowanie wnętrza. Dla przybliżenia rozmiarów, otwory wykonane są wiertłem 0.8mm Tak, jak pisałem, przeróbki będą skromne, a to z tego względu, że po sklejeniu kadłyba widać będzie z tego tyle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Czy fotel operatora uzbrojenia jest w odpowiedniej pozycji? Kiedyś miałem okazje zwiedzić Mi 24 i wydaje mi się, że fotel nie był w pozycji prawie leżącej, ale nie moja dziedzina więc mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 Na poprzednich zdjęciach załoga jest tylko przymierzona, nie wklejona. Po dalszych przymiarkach wynikło, że figurka operatora jest za wysoka (a raczej podłoga w modelu HB jest zbyt wysoko) i skonczyło się to amputacją stóp i sporej części siedziska fotela Kabiny po mału się tworzą: Pulpity z przyrządami na razie momalowane są bazowym i to też jeszcze nie wszystkie. Teraz będzie najwięcej zabawy z malowaniem zegarów, przełączników i innej drobnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Lipca 2011 Autor Share Napisano 23 Lipca 2011 Wnętrze gotowe. Nie jest to jeszcze mistrzostwo świata, jeden babol, który zmierził mnie okrutnie (rozlana czarna farba na pulpicie przednim pilota), ale jeśli chodzi o kabiny to już koniec prac. Strasznie podoba mi się spasowanie i odwzorowanie detali w tym modelu. Tak powinne być wykonane wszystkie kokpity we wszystkich modelach ;) Kabiny załogi: Lokalnie do retuszu. Trochę było podcinania przy osadzaniu sterownic, ale udało się całkiem ładnie osadzić drążki sterowe i dźwignię skoku i mocy w dłoniach załogi Kabina transportowa: Po przymiarce w kadłub: Z rozpędu zapomniałem dorobić przewody paliwowe w kabinie transportowej i domalować mapniki załodze, tak jak sugerował Pepsi Adam niech żyje pospiech I na koniec pytanie, jakiej pasty polerskiej używacie do polerowania osłon kabin? Ściąłem szew po łączeniu form, zeszlifowałem papierami ściernymi i polerowałem pasta polerską kupioną w sklepie samochodowym, ale to jeszcze nie to, co być powinno. Polećcie mi dobrą modelarksą pastę polerską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Poddaje watek mojej bacznej obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Pasta "Tamiya Super Fine" daje dobry efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 Pasta "Tamiya Super Fine" daje dobry efekt. dzięki za namiar, kupiłem, rzeczywiście jest dobra. Zrobiłem swoje pierwsze w życiu części żywiczne. Odlane z modelu Zvezdy. Co prawda są dość liczne miejsca do poprawek, ale wykorzystam te silniki. Rewelacji nie ma, ale i tak jestem z siebie zadowolony ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Michał zapodaj jak je zrobiłeś krok po kroku bo fajnie Ci wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 Całość to sklejone części z zestawu Zvezdy. Silniki to obie połówki korpusu z wklejonymi wirnikami sprężarki i turbiny z przyklejonym osprzętem, bez wału wolnej turbiny, zbiornika oleju i przedniego łoża. Drugi element to płyta pod ukł. napędowym z wkleioną ścianą ogniową. Później domocowałem na taśmę maskującą do silników i płyty grube kawałki kartony (jako podstawę) i zalałem całość silikonem do form. Po wyschnięciu trzeba było przy silnikach podocinać w kilku miejscach formę, żeby żywica mogła łatwiej penetrować i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Świetna sprawa. Muszę się tego nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Formy dzielone?i jaką żywicę stosowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 Forma jednoczęściowa. Silikon jest bardzo podatny, tak jak pisałem, dociąłem formę później w kliku miejscach, ale to wszystko. Żywica dwuskładnikowa F19 firmy Axson Technologies, silikon do form też dwuskładnikowy tej samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 Niestety nie mam już możliwości edytowania poprzedniego wpisu, więc daję kolejny. Złożone na szybko, dla przymiarki. Przedział silnikowy i silniki pomalowane tylko na próbę, dla dobrania kolorów. Jak widać kadłub sklejony i poszpachlowany. Teraz dopiero będzie zabawy z dorabianiem osprzętu. Jakby ktoś z osób pracujących przy naszych Milach mógł wrzucić tu czy w tematach o Mi-8/17 lub Mi-24 zdjęcia kompletnych zespołów napędowych zabudowanych na płatowcu byłbym wdzięczzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Mikele, sorry za wtręt, ale nie dałoby sie tym figurantom poprawić malowania hełmów? Przez owiewkę będzie widać praktycznie tylko te łebki, a są jakby zamazane i psują efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 Teraz to może być problematyczne, bo wczystko już poklejone razem, ale racja, że chełmy nie prezentują się najlepiej. Ale spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiger331 Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 I jak tu vlozit zdjecja? Tutaj sem nieco dal: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=599&t=57664&p=1130638#p1130638 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Dzięki za zdjęcia, są świetne Dalszy ciąg dłubaniny przy silnikach: (przekoszenie lewego silnika zauwazyłem dopiero na zdjęciu, już jest poprawiony) Na lewym silniku trzeba będzie jeszcze dorobić popychacze do pompy paliwowej. Drobnych przewodów dorabiał nie będę, bo już palowowe i ppoż wyglądają w tej skali jak rury kanalizacyjne, a to tylko miedziany drut pokryty farbą. A teraz przerwa w relacji ze względu na urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Przerwa w relacji związana jest ze szlifowaniem kadłuba. Odlanie takiej ilości drobnych elementów przy łączeniu połówek kadłuba to jednak spore utrudnienie moim zdaniem. "Gładki" kadłub Zvezdy podoba mi się o wiele bardziej ;) Częściowo poodtwarzałem linie podziału blach, myślę, że jeszcze tydzień i kadłub będzie gotowy. A tu najgorse chyba z mozliwych połączeń. Tu po 3 szpachlowaniu, tym razem szpachlą półpłynną. Poprzednio zawsze wyszedł gdzieś jakiś babol, albo szpachlę wciągnęło tak głęboko, ze widac było łączenie na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Czy antena pod statecznikiem nie jest czasem tyłem do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 http://richard.ferriere.free.fr/3vues/mil24b_1_3v.jpg Ułożenie anteny jest ok, ale nie mam pewności co do rozmiarów. Porównam to jeszcze z planami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi