cloner16 Napisano 20 Lipca 2011 Share Napisano 20 Lipca 2011 Głupich pytań czas zacząć.Dziwna sprawa ,ale zacząłem kleić coś takiego i nie bardzo wiem jak dalej to robić. Nie jest to moja pierwsza diorama ale pierwsza taka duża. Dlatego czy ktoś ma doświadczenie z malowaniem tak dużych powierzchni,bo ja widzę to tak. Dam jeszcze jedną warstwę szpachli żeby wyrównać teren. potem posypię piachem i gipsem całość klejąc woda zmieszaną wikolem. Potem pomaluję na kolor ziemi , pigmenty+piasek . Nie wiem czy to dobry pomysł ,bo przy małych powierzchniach od się sprawdzał ale teraz jestem nieco zagubiony. Innymi słowy co robić?! Pzdr , dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Teraz też jestem na etapie robienia małej makiety (około 50 x 50 cm) i podobnie to robiłem, najpierw podstawa (płyta wiórowa), potem kształ terenu ze styropianu, na to ręczniki papierowe na wikolu z wodą, potem wikol z wodą i na to piasek dla szynszyli. Posiedzę i popatrzę bo dotarłem do tego momentu co Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Share Napisano 21 Lipca 2011 Jeden dzień to robiłem (40x100cm), a tak poza tym to drobny jest ten piasek dla szynszyli? I co potem to pomalować , tylko czym , normalnie robię to jakąś vallejo ale w takiej sytuacji na pewno odpada bo zbankrutuje,co polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Tak, piasek dla szynszyli jest strasznie drobny, będzie idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Cóż to za ciekawy projekt, który cieszy moje oko się ukazał. cloner, Twoja poprzednia diorama w 72 ma charakterek i aż nie mogę się doczekać co na tej wykonasz. A co do piasku, im drobniejszy tym lepiej wygląda, później już podoklejać jakieś kamyczki, roślinki. Oczywiście będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 21 Lipca 2011 Autor Share Napisano 21 Lipca 2011 Dzięki , tamta ma już 3 lata i mam nadzieje,że od tamtej pory się jeszcze czegoś nauczyłem .OK dziś wyrównałem teren(może wstawię zdjęcia), tak poza tym to byłem dziś w Casto* ale nie mieli ani odpowiedniej sklejki(2-3mm) ani PCV(1-4mm). Muszę jeszcze skombinować roślinki Polaka i jakiś sposób na wodę xD. Nie wiem jak to pomaluję ale za to już jedna rzecz jest gotowa-koncepcja , wiem jaki to będzie styl i jak będą ułożone fundamenty i ściany. Mam nadzieje ,że wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 co do piasku to drobny jest nad morzem. Mogę podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 a tak poza tym to drobny jest ten piasek dla szynszyli? Jest bardzo drobny, zależy od producenta, czasem jest tak drobny jak mąka, ale się nie klei. co do piasku to drobny jest nad morzem. Mogę podesłać. Wątpię... jest gruby, musiałby przesiewać. Nie wiem jak na plaży w twojej miejscowości, ale na tej w mojej wiosce to psy sikają na całej długości i nie wziąłbym ani jednego grama, po tym co mnie spotkało. Kiedyś nazbierałem trochę tego do słoiczka, stało sobie w szafce, przyszła pora na posypywanie, otwieram słoik, a tu taki smród. Posypać makietę obsikanym piaskiem już mi się nie uśmiecha. Po piasek to tylko za granicę do pobliskiej mieścinki, bo tam przynajmniej ludzie dbają o to co mają. I co potem to pomalować , tylko czym , normalnie robię to jakąś vallejo ale w takiej sytuacji na pewno odpada bo zbankrutuje,co polecicie? Przedwczoraj kawałek sklejki posmarowałem wikolem, na to piasek dla szynszyli. Odczekałem aż wyschnie i posmarowałem podkłasem jakimś samochodowym, nie pamiętam teraz nazwy (w domu zostało). Trzyma ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 OK, na chwilę obecną szukam jakiegoś plastiku który będzie się dało kleić i malować, ciąć skalpelem albo nożyczkami o grubości max0,5mm, gdzie coś takiego dostanę.Szukałem i nigdzie nie ma, w castorami nie mają , w innych również. Czy naprawdę nie ma materiału tak cienkiego i który da się kleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 A polistyren 0,25 mm? Na allegro w komplecie po trzy arkusze sprzedają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 OK wszystko zamówiłem ,a jutro będę profilował teren. Znalazłem nawet figurkę która klimatem będzie do tego pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Cloner "dajesz kurde" bo bardzo jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Żeby nie było ,że nic nie robię to tak będzie wyglądała powierzchnia makiety. Teraz przyszedł czas na edukację,czyli przejrzenie wszystkich zdjęć leśnych dróg , klifów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 Po wczorajszych kilkugodzinnych mękach udało mi się zrobić szkielet , fakt faktem jest on dość mało reprezentacyjny ale całość zakryje dach. Dojdą oczywiście kominy. Co do koła to znajdzie się ono w miejscu pomiędzy ściana a filarem i będzie tylko częścią koła. Tył jest jak na razie niewykończony ale nad tym pracuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Aż jestem ciekaw, co bedzie dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Tak się zastanawiam nad Waszym pomysłem na podstawę: najpierw piasek dla szynszyli, potem malowanie. Czy nie wygodniej byłoby najpierw całość polecieć ze "szpraja" w kolorze ziemistym a potem na to kłaść dopiero posypki? Dzięki temu na pewno nie będzie nic prześwitywało na biało spod posypek, i unikniesz konieczności bardzo dokładnego malowania podłoża już z posypką. Wydaje mi się że taką powierzchnię trudniej dokładnie pomalować. Ciężko mi to wytłumaczyć, mam nadzieję, że złapiesz o co mi chodzi Dodatkowo możesz spróbować ciekawego sposobu modelarzy kolejkowych. Kiedyś robiłem taką makietę i sposób dawał doskonałe efekty. Mianowicie bierzesz posypkę, do słoika, parę kropli różnych farbek w kolorach odpowiednich, słoik zakręcasz i bawisz się w barmana Potrząsasz energicznie słoikiem, a zawartość ciekawie i nieregularnie barwi się na pożądane kolory. Tym sposobem, po wyschnięciu masz ciekawą, niejednorodną posypkę do użycia. Kwestia tylko jak sprawdzi się to z pisakiem. Ja stosowałem to do barwienia tłucznia pod torowisko. Powodzenia z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 Ja tez jestem ciekaw, strasznie wolno to idzie , jak na razie to jest prawie wszystek, brakuje mi jeszcze jakiejś koncepcji jak zrobić ceglane okrągłe kominy ,bo tego nigdy nie robiłem. Czy ktoś już to przerabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 29 Lipca 2011 Autor Share Napisano 29 Lipca 2011 Po trzech dniach od rana do nocy jest pełen szkielet. Teraz przyjdzie cała obudowa, czyli dach , cegły i drewno. W miejscy po środku, na dobudówce znajdzie się coś specjalnego tylko najpierw muszę to gdzieś zamówić. Zdjęcia robione na szybko. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 No jestem ciekaw co tam z tego wykombinujesz, a jak widzę jest to ogromniaste tak więc masz co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 Myślałem ,że szybciej się wyrobię. BTW całość robiona przy rozszerzonej wersji Lotr,a. nie mam pojęcia jak urozmaicić tą budę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 nie mam pojęcia jak urozmaicić tą budę Podpal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 Nie wiem czy jesteś świadomy ale właśnie dałeś pewien pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Nie wiem czy jesteś świadomy ale właśnie dałeś pewien pomysł. Nakręć filmik jak płonie chata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 Pod tytułem , jaranie na ekranie xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 zajefajny dach, jego nie pal Pogratulować wyobraźni, czekam na jakieś kamienne detale, bo poza kominami i watkami celganymi pewnie takie sie znajdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi