skala72 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Między Pantherą, silikonem, żywicą i innymi ... na warsztacie zalega T-34/85 z armatą D-5T z wczesną wieżą produkowaną w styczniu i lutym 1944 roku oczywiście w skali 1/72, jedyną słuszną skalą wszyskich sklejaczy modeli (a nie tam jakieś 48 i 35 - olbrzymy!!) Pewnie niektórych dziwi to, że "dłubię" w UMie, a nie w innych, lepszych firmach. Lubię UMa za to, że można na modelach tej firmy wyżyć się i powymyślać rożne dziwne rzeczy. No i maja największy wybór modeli najsłynniejszego czołgu T-34 (najsłynniejszy?? Chyba ze względu na ilość wyprodukowanych i zniszczonych czołgów podczas IIWŚ). Zaznaczę również, że w T-34 był wykorzystany polski peryskop obrotowy konstrukcji inż. Grundlaha (wykorzystali go również Alianci). Na początku obrobiłem i dopasowuję kadłub, na zdjęciach nie jest on jeszcze sklejony. Wieża. A teraz uwaga, pierwszy raz robię w ten sposób wieże. Nałożyłem na nią szpachlę, aby poprawić fakturę odlewu oraz ... uwaga, wykonałem spaw z nitki, którą nakleiłem na szpachlę i spiłowałem pilnikiem aby był cieńszy. Jak widać wykonałem z cienkiego drutu uchwyty do podnoszenia wieży oraz usunąłem i rozwierciłem "Judasze" lub jak ktoś woli 13. Apostoła, będę je robił od nowa. Lampa z kloszem(jak ktoś woli refelektor) Postanowiłem zrobić reflektor z kloszem i na dodatek odbijający światło. Jak na zdjęciach, rozwierciłem to coś co ma być reflektorem frezami i kamyczkami, następnie posmarowałem klejem i naciągnąłem na nim folię do pakowania kanapek. Jak już to wszystko zaschło zerwałem folie a następnie na nią nałożyłem dwie krople kleju, drugą po 5 sek. Teraz biorę się za wieżę: włazy, uchwyty itd... PS. sorki za kiepskie fotki lampki, ale aparat głupieje przy takiej maliźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 ... oczywiście w skali 1/72, jedyną słuszną skalą wszyskich sklejaczy modeli (a nie tam jakieś 48 i 35 - olbrzymy!!) PS. sorki za kiepskie fotki lampki, ale aparat głupieje przy takiej maliźnie. Teraz już wiesz dlaczego jedyną słuszną skalą jest 48 lub 35 A teraz poważnie. To już twój kolejny model. Nieźle ci idzie. Fajny poradnik odnośnie lamp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Kolejny teciak na warsztacie Chętnie będę tu zaglądał bo choć się nie znam na pancerce to T-34 zawsze budził we mnie sympatię ... oczywiście w skali 1/72, jedyną słuszną skalą wszyskich sklejaczy modeli (a nie tam jakieś 48 i 35 - olbrzymy!!) PS. sorki za kiepskie fotki lampki, ale aparat głupieje przy takiej maliźnie. Teraz już wiesz dlaczego jedyną słuszną skalą jest 48 lub 35 Tia ... pogadać se możecie. Modele w 1:16 są nie za wielkie, a 1:72 to tylko jako maskotka na podszybiu Trans-Am'a mogła by robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Kolejny teciak na warsztacie Chętnie będę tu zaglądał bo choć się nie znam na pancerce to T-34 zawsze budził we mnie sympatię ... oczywiście w skali 1/72, jedyną słuszną skalą wszyskich sklejaczy modeli (a nie tam jakieś 48 i 35 - olbrzymy!!) PS. sorki za kiepskie fotki lampki, ale aparat głupieje przy takiej maliźnie. Teraz już wiesz dlaczego jedyną słuszną skalą jest 48 lub 35 Tia ... pogadać se możecie. Modele w 1:16 są nie za wielkie, a 1:72 to tylko jako maskotka na podszybiu Trans-Am'a mogła by robić Łal ... piękna kolekcja Co do modelu to się cieszę, że to teciak, sam muszę kupić 85 - co by inny nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 oczywiście w skali 1/72, jedyną słuszną skalą wszyskich sklejaczy modeli (a nie tam jakieś 48 i 35 - olbrzymy!!) No i to rozumiem,1/72 rządzi! tornado to auto na samej górze po lewej to mustang jest? A co do tematu to zasiadam i oglądam, kolejny ładny teciak się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 tornado to auto na samej górze po lewej to mustang jest? Niestety nie, model ten to 65 CORVETTE STING RAY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Aa,to sorry za pomyłkę,ale jeśli chodzi o samochody cywilne to zielony jestem . Ale jak zrobisz kiedyś Shelby Mustang GT500 to koniecznie daj galerie . pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Bardzo się ciesze, że spodobał Wam się wątek. Ostatnio podczas robienia kolejnej kalkulacji zauważyłem, że Teciaków jest od cholery i ciut ciut ( !!!!!), a UM bije wszystkich na głowę i ... postanowiłem zafundować sobie kolekcję wszystkich modeli T-34 (na początek wszystkie z UM). Mam do was pytanie, które dokładnie modele były używane przez Nasze wojsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Który z poniższych kolorów jest najbardziej zbliżony do rosyjskiej zieleni stosowanej do malowania czołgów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Wg. tego co słyszałem o radzieckich farbach, pasują wszystkie trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Wg. tego co słyszałem o radzieckich farbach, pasują wszystkie trzy. Zgadzam się z przedpiszącym...Różne fabryki,różne odcienie.Nie było reguły w Ichniej zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 To prawda. Ale proponuję zastosować naj jaśniejszy odcień bo po washu model wyjdzie ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Wygrzebałem jeszcze jeden greenowy, ale już nie będę sprayował. Zapodam na dole kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Cd. warsztaciku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 No - zaczyna być ciekawie...skąd/po czym taki drucik cieniutki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 skąd/po czym taki drucik cieniutki? Z Empiku, sprzedają druciki na szpulkach, w dziale z dekoracjami, farbkami, pędzelkami itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Zrobiłem uchwyty desantowe, teraz uchwyty na wieży oraz te sprzączki na błotniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Nie moja skala ale wygląda interesująco. Ciekaw jestem jak po malowaniu to wyjdzie. Fajny żuczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Moja też, ale uchwyty super. Podglądam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Dorób jeszcze na krawędzi błotnika 6 uchwytów symetrycznie do istniejących. No i poprzeczki pomiędzy nimi. Nie dużo roboty a zwiększy wypasienie ;) Przykleiłeś już beczki? Można było jeszcze wyciachać wnętrza mocowań pod zbiorniki i te klocki udające uchwyty beczek. Bardzo plastycznym cieńkim drucikiem (od 0.25mm) jest cyna lutownicza dostępna w sklepach dla elektroników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Dorób jeszcze na krawędzi błotnika 6 uchwytów symetrycznie do istniejących.No i poprzeczki pomiędzy nimi. Nie dużo roboty a zwiększy wypasienie ;) Tak też będzie, ale wczoraj gały mi wypadały no i jeszcze dom się pojawił. Przykleiłeś już beczki? Można było jeszcze wyciachać wnętrza mocowań pod zbiorniki i te klocki udające uchwyty beczek. Tak, dodałem tylko poprzeczki/uchwyty pomiędzy obręczami zapinek beczek. Bardzo plastycznym cieńkim drucikiem (od 0.25mm) jest cyna lutownicza dostępna w sklepach dla elektroników Mam drucik 0,25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Dopasowywanie i ścienianie błotników Poprawienie małego włazu na wieży: Dorobienie gniazda anteny zgodnie z wymiarami (+/-) - (ruchome): Przymiarka drewnianej skrzyni (jeszcze nie gotowa): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Gąski pomalowane (metalizer + black) Podwozie i kółka po łoszu. Na kolor zielony Lifecolor (zestaw Soviet Army WW II nr.kat.LC-CS23) nałożyłem biały (wapno). Teraz będzie błotko. Pomalowana wieża i kadłub zielenią w/w. Dorobie wszystkie uchwyty oraz przesunąłem zgodnie ze zdjęciem lewy zapasowy bak. Spaw na wieży chyba fajnie wygląda ?). Teraz pytanie, czy na zdjęciu na czołgi mają dodatkowe zbiorniki z tyły? W zestawie są takie i nie za bardzo wiem czy je montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Wygląda na to że tak.Z tym że jeżeli zbiorniki z tyłu ,to raczej bez beczek na bokach... To są zbiorniki często widywane na wczesnych T34/76,na 85-kach się nie spotkałem z konfiguracją - oba typy baków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Na pewno nie są to te zbiorniki które masz w zestawie, nie były już w tamtym okresie montowane. Mogę to być jakieś skrzynki lub ewentualnie (mało prawdopodobne) małe beczki na olej. Ale ja bym stawiał na skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi