kret69 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam, zdając sobie sprawę, że ten temat będzie bardzo dobrze obfotografowany, chciałbym uwagę kolegów (i koleżanek) zwrócić na to zdjęcie: Link do calosci artykulu Zwrócę uwagę na auto po prawej stronie. Proszę je porównać z autem na zdjęciu z okładki dzisiejszej Rzeczpospolitej: Najwyraźniej są to pojazdy przystosowane do roli "katiusz" za pomocą zasobników typu B-8, UB-32 lub czegoś podobnego zachodniego pochodzenia (biorąc pod uwagę dostawców). Interesujące, ja nie spotkałem się z czymś takim wcześniej. No i MEDEVAC po libijsku (zwróćcie uwagę na stojak do kroplówek wśród opon): Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Najwyraźniej są to pojazdy przystosowane do roli "katiusz" za pomocą zasobników typu B-8, UB-32 lub czegoś podobnego zachodniego pochodzenia (biorąc pod uwagę dostawców). Interesujące, ja nie spotkałem się z czymś takim wcześniej. Pomysł już trochę latek ma. Tu jest fotka podobnego pomysłu z wojen na Bałkanach chyba: Tu dodatkowo wykombinowali wycięty środek od BRDMa nałożony na pakę. Widziałem też ciężarówki z bardziej odległych części afryki które miały zrobione nawet podwójne wyrzutnie z tych lotniczych podwieszanych. Bardzo ciekawe konstrukcje pokazują się na zdjęciach z Libii, pomysłowe, choć nie zawsze oddanie salwy idzie po myśli konstruktorów: Tu jest bardzo dużo zdjęć jak ktoś chce sobie zobaczyć: http://www.joemonster.org/art/17123/Pimp_My_Ride_Libia_edyszyn Szkoda że jest tak mało pickup'ów dostępnych w skali 1:35... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Technicale są bardzo rozpowszechnione w krajach afrykańskich. Szeroka dostępność, niska cena i łatwy sposób przystosowania do danej roli sprawiają że w afryce jest to główny pojazd bojowy partyzantów, kacyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Jeszcze jedna fotka znaleziona. Oczywiście na zachodnich forach już kombinują z robieniem dioram na ten temat. Wojtku, świetne fotki - dzięki bardzo. Ta druga rzeczywiście "efektowna" Szkoda że jest tak mało pickup'ów dostępnych w skali 1:35... MIG robi ładny, w kilku wersjach (w tym zepsutą). 1:72 ma gorzej, zostaja wypraski z tworzywa sztucznego lub konwersja Cararamy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Już niedługo: Meng Models - VS-001 - Pickup w/ZPU-1 http://www.perthmilitarymodelling.com/newkitnews/mengmodel.html Pojazd to najprawdopodobniej chiński Great Wall. Na PMMS jest skan kalek, z którego wynika, że będzie jeszcze jedna wersja tego pick-upa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Przynajmniej oznaczenia nie są zbyt trudne do zdobycia - wystarczy wykaz i wzór tablic rejestracyjnych danego kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Mig to się może wypchać bo cena jest konkretna, w końcu to żywica, miałem na myśli raczej jakiś plastikowe modele modele, które by były łatwo dostępne i stosunkowo tanie, żeby można było robić własne technicale i też jako cywilne pojazdy na dioramy, wraki itp. To co kubisz zaprezentował może być ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Fakt MIG za drogi ale może znajdzie się coś ciekawego do scratcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Swoją drogą, czy są na forum jakieś osoby czytające pismo arabskie? Obstawiam, że grafitti to napisy w stylu "Bóg jest wielki", "Śmierć zdrajcom" albo "Fuckadaffi", ale czy tak jest w rzeczywistości- nie mam pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Podrzuc konkretne zdjecia. W większości przypadków masz rację, tylko warto pamięać, że w zasadzie to nie jest graffiti. "Allah jest wielki" jest typowym napisem w domach, samochodach i większości miejsc, gdzie ludzie uważają, że potrzebują błogosławieństwa - trochę jak u nas krzyż lub obraz świętego. Napis na wyrzutni rakiet w moim ostatnim zdjęciu to w dosłownym tłumaczeniu "Allah jest Największy/Najwspanialszy" ("greatest"). To bardzo powszechny napis. Drugi powszechny który spokojnie możesz nanieść na model to ten: a znaczy: "Nie ma Boga nad Allaha (Pokój nad Nim) a Muhammad jest jego Prorokiem". Mam to zapisane na karteczce na wypadek, gdyby mi się zdarzył muzułmański zgon - to chyba najbardziej podstawowa modlitwa. Reszta to "Kadafi odejdź", "Kadafi uciekaj" itp. Napis na łaciatym aucie to może być "Baghdad", ale identyfikacja jest trudna. Libijczycy nie używają wulgaryzmów w tych napisach. Dlatego raczej nie znajdziesz przykładowego "Fuckkadaffi" - to by było bardzo plugawe. Z zabawnych (?) jakie znalazłem w tych kilku fotkach to napis na murze za tym radosnym panem: "Wojna+Rewolucja=Szczęście" Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Mam to zapisane na karteczce na wypadek, gdyby mi się zdarzył muzułmański zgon - to chyba najbardziej podstawowa modlitwa. Jezus, a czym - jeśli można - się zajmujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 A nie jest to przypadkiem nie modlitwa, a wyznanie wiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 "Wierzę w jednego Boga, Ojca Wszechmogącego..." też jest wyznaniem wiary, a jednocześnie jest modlitwą. Jezus, a czym - jeśli można - się zajmujesz? Między innymi pierwszą pomocą i ratownictwem. Zgony to nie jest jakaś moja codzienność, ale zdarzają się sytuacje, że pozostaje się tylko modlić. A środowisko pracy mam wielokulturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 no tak... jak najmniej pracy, przynajmniej za te same pieniądze życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Krecie- słuszna uwaga, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 W 1/35 jest też coś takiego firmy minimanfactory - o ile ktoś lubi bawić się żywicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Wieża BWP z powodzeniem zamontowana na pick-upie: http://defensetech.org/2011/06/13/libyan-rebels-mount-apc-gun-turret-on-pickup/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi