Skocz do zawartości

Powstanie w Libii - wojna pick-up'ów?

kret69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zdając sobie sprawę, że ten temat będzie bardzo dobrze obfotografowany, chciałbym uwagę kolegów (i koleżanek) zwrócić na to zdjęcie:

img_606X341_2308-Rebels-flush-out-snipers-in-the-battle-for-Tripoli.jpg

Link do calosci artykulu

Zwrócę uwagę na auto po prawej stronie. Proszę je porównać z autem na zdjęciu z okładki dzisiejszej Rzeczpospolitej:

Rebel-fighters-drive-thro-019.jpg

Rebel-fighters-react-as-t-011.jpg

Najwyraźniej są to pojazdy przystosowane do roli "katiusz" za pomocą zasobników typu B-8, UB-32 lub czegoś podobnego zachodniego pochodzenia (biorąc pod uwagę dostawców). Interesujące, ja nie spotkałem się z czymś takim wcześniej.

No i MEDEVAC po libijsku (zwróćcie uwagę na stojak do kroplówek wśród opon):

Battle-for-Tripoli-day-2-012.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Najwyraźniej są to pojazdy przystosowane do roli "katiusz" za pomocą zasobników typu B-8, UB-32 lub czegoś podobnego zachodniego pochodzenia (biorąc pod uwagę dostawców). Interesujące, ja nie spotkałem się z czymś takim wcześniej.

Pomysł już trochę latek ma. Tu jest fotka podobnego pomysłu z wojen na Bałkanach chyba:

000tk3ts

Tu dodatkowo wykombinowali wycięty środek od BRDMa nałożony na pakę.

Widziałem też ciężarówki z bardziej odległych części afryki które miały zrobione nawet podwójne wyrzutnie z tych lotniczych podwieszanych.

Bardzo ciekawe konstrukcje pokazują się na zdjęciach z Libii, pomysłowe, choć nie zawsze oddanie salwy idzie po myśli konstruktorów:

a17178_45.jpg

Tu jest bardzo dużo zdjęć jak ktoś chce sobie zobaczyć:

http://www.joemonster.org/art/17123/Pimp_My_Ride_Libia_edyszyn

Szkoda że jest tak mało pickup'ów dostępnych w skali 1:35...

Technicale są bardzo rozpowszechnione w krajach afrykańskich. Szeroka dostępność, niska cena i łatwy sposób przystosowania do danej roli sprawiają że w afryce jest to główny pojazd bojowy partyzantów, kacyków.

LybianOlimpicgames.jpg

Jeszcze jedna fotka znaleziona.

Oczywiście na zachodnich forach już kombinują z robieniem dioram na ten temat.

Wojtku, świetne fotki - dzięki bardzo. Ta druga rzeczywiście "efektowna"

Szkoda że jest tak mało pickup'ów dostępnych w skali 1:35...

MIG robi ładny, w kilku wersjach (w tym zepsutą). 1:72 ma gorzej, zostaja wypraski z tworzywa sztucznego lub konwersja Cararamy.

Pozdrawiam

Krzysztof

Mig to się może wypchać bo cena jest konkretna, w końcu to żywica, miałem na myśli raczej jakiś plastikowe modele modele, które by były łatwo dostępne i stosunkowo tanie, żeby można było robić własne technicale i też jako cywilne pojazdy na dioramy, wraki itp.

To co kubisz zaprezentował może być ciekawe.

Podrzuc konkretne zdjecia.

W większości przypadków masz rację, tylko warto pamięać, że w zasadzie to nie jest graffiti. "Allah jest wielki" jest typowym napisem w domach, samochodach i większości miejsc, gdzie ludzie uważają, że potrzebują błogosławieństwa - trochę jak u nas krzyż lub obraz świętego.

Napis na wyrzutni rakiet w moim ostatnim zdjęciu LybianOlimpicgames.jpg to w dosłownym tłumaczeniu "Allah jest Największy/Najwspanialszy" ("greatest"). To bardzo powszechny napis.

Drugi powszechny który spokojnie możesz nanieść na model to ten:

arabic.png

a znaczy: "Nie ma Boga nad Allaha (Pokój nad Nim) a Muhammad jest jego Prorokiem". Mam to zapisane na karteczce na wypadek, gdyby mi się zdarzył muzułmański zgon - to chyba najbardziej podstawowa modlitwa.

Reszta to "Kadafi odejdź", "Kadafi uciekaj" itp. Napis na łaciatym aucie to może być "Baghdad", ale identyfikacja jest trudna.

Libijczycy nie używają wulgaryzmów w tych napisach. Dlatego raczej nie znajdziesz przykładowego "Fuckkadaffi" - to by było bardzo plugawe.

Z zabawnych (?) jakie znalazłem w tych kilku fotkach to napis na murze za tym radosnym panem:

Rebel-fighters-react-as-t-011.jpg

"Wojna+Rewolucja=Szczęście"

Pozdrawiam

Krzysztof

Mam to zapisane na karteczce na wypadek, gdyby mi się zdarzył muzułmański zgon - to chyba najbardziej podstawowa modlitwa.

Jezus, a czym - jeśli można - się zajmujesz?

"Wierzę w jednego Boga, Ojca Wszechmogącego..." też jest wyznaniem wiary, a jednocześnie jest modlitwą.

Jezus, a czym - jeśli można - się zajmujesz?

Między innymi pierwszą pomocą i ratownictwem. Zgony to nie jest jakaś moja codzienność, ale zdarzają się sytuacje, że pozostaje się tylko modlić. A środowisko pracy mam wielokulturowe.