Leszek.Sz. Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 No to do dzieła, bo na razie ten warsztat przypomina mi kupowanie kiecki przez moja żonę - ta nie, tamta też nie pasuje, a może jeszcze się zastanowię itd... Mniej wyblakły: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 I jeszcze jego brat: Pierw myślałem czy ten z Łodzi, to nie to samo malowanie co łaciaty f-13, ale nie trzyma się to kupy. Teraz wychodzi na to, że jest to malowanie jak na 307. Tylko właśnie jakie? Któraś z odmian "meduzy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 No to do dzieła, bo na razie ten warsztat przypomina mi kupowanie kiecki przez moja żonę - ta nie, tamta też nie pasuje, a może jeszcze się zastanowię itd... A więc OK, jutro startuje - będzie 305. Pewnie schemat malowania będzie gdzieś na necie - ewentualnie jak ktos wie to może poda mi już jakie tokolory, to zamówie farbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 Te dwie PF-ki to tylko wyjątek od reguły. Takie malowanie dostały w latach osiemdziesiątych dożywając swoich dni w Babimoście w otoczeniu kolorowych Lim-ów 6bis. Do tego wyjątku należy również Lim-5 nr 503. Tylko wówczas nie były to już samoloty w pełni bojowe. Babimost to pułk szkolno-bojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 W Łodzi był Lim-5 w malowaniu jak f-13 ale już niestety nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Szkolno-bojowy to tylko ostatnie cztery lata istnienia pułku. Tak myślę, ten 307 ma pewnie barwy dobrane "na oko", gdy go odmalowywali. Oryginalne pewnie wyglądał jak 305 na zdjęciu Leszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Te dwie PF-ki to tylko wyjątek od reguły. Takie malowanie dostały w latach osiemdziesiątych dożywając swoich dni w Babimoście w otoczeniu kolorowych Lim-ów 6bis. Do tego wyjątku należy również Lim-5 nr 503. Tylko wówczas nie były to już samoloty w pełni bojowe. Babimost to pułk szkolno-bojowy. Nie Jarku .I to watek do przeniesienia do 1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Limy-6M przerabiane z wersji P też miały łaciate kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 30 Listopada 2011 Autor Share Napisano 30 Listopada 2011 W końcu powoli prace ruszyły. Dwie fotki z chwil tuż po amputacji. Niestety fotki nadal średnie, bo robione kamerą, ale juz w piatek będe miał akumulatorek do aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Wytnij także lotki ze skrzydeł. Albo choć Zaszpachluj tę linię równoległą do krawędzi spływu i przetrasuj na nowo linie oddzielające lotki od stałej części płata. Mojemu jakiś czas temu popełnionemu MiG-17PF wyszło to na zdrowie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Wytnij także lotki ze skrzydeł. Albo choć Zaszpachluj tę linię równoległą do krawędzi spływu i przetrasuj na nowo linie oddzielające lotki od stałej części płata. Mojemu jakiś czas temu popełnionemu MiG-17PF wyszło to na zdrowie ;) Lotki właśnie wycięte ( zdjęcia lada moment). Nie tylko szpachla potrzebna - linie lotek z górnej i dolnej połówki skrzydła marnie się pokrywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 Te dwie PF-ki to tylko wyjątek od reguły. Takie malowanie dostały w latach osiemdziesiątych dożywając swoich dni w Babimoście w otoczeniu kolorowych Lim-ów 6bis. W Babimoście czyli 45.plmb (od 1988r 45.lpszb - stał się jednostką szkolno-bojową szkolącą podchorążych WOSL) PF nie"... dożywały swoich dni..." bo ich tam nie było. Widziałem tylko raz jak eskadra Lim-6M wylądowała u nas w Babimoście, w ramach przelotu. Malowane były normalne jak to Lim-6 czyli w kamo. Powiem nawet więcej wszystkie (większość?) Lim-6M (czyli MiG-17PF) trafiło w wyniku przezbrojenia WL na Su-22 do 8.plmb w Mirosławcu. W 45.plmb na uzbrojeniu występowały Lim-6bis, Lim-6R, SBLim-2A, SBLim-2M. W szczycie "rozwoju" 45.plmb mieliśmy 120 samolotów !!!!! 96 Lim-6 i 24 SBlim-2. Najciekawsze, że wszystkie były latające. Malowanie w kamo miały samoloty bojowe. Wszystkie szparki były bez kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robcio7904 Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 Fajnie , że są pasjonaci modelarstwa, którzy podejmują się budowy modeli Miga 15 czy popularnej "siedemnastki". Od dłuższego czasu męcze model trumpetera MiG 17. Sporo znalazłem błędów. Oczyweiście skala jeeest swiększa ale może w czymś ci się przydadzą. Tu masz linka do relacji z prac: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=88&t=47641 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Zaczyna to powoli przypominać ser i to szwajcarski, wnękę hamulca, a konkretnie jej ścianki pozbawisz nieco grubości zapewne, bo w tej postaci przypomina bardziej pancerz niż poszycie z blachy. Jak widać nie ma złych modeli, ani złych modelarzy, czasem brak jest tylko odwagi, bądź chęci podjęcia wyzwania i zrobienia czegoś z niczego. Taka sobie dygresja. Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robcio7904 Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 A tu masz stronkę do szczegółów .Może się nada. http://www.repulomuzeum.hu/Leltar/Leltarfotok/MIG-17lt.htm Wnęka hamulca jest dobra do obróbki bo obrysowana jest wręgami płatowca. Już to przerabiałem. Masz w linku który wczesniej podesłałem. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 23 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2011 Dziękuje wszystkim za wsparcie i pomoc. Do sylwestra mam wolne, więć nadrobie zaległości przy Migu. Przy okazji dla wszystkich Spokojnych Świąt pełnych modeli pod choinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi