Skocz do zawartości

[STANDARD] MasterCraft F-84G Thunderbomber

Artek82

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się nie mogłem się oprzeć i skusiłem się.

Z magazynka wyciągnąłem takiego oto gniota z Mastercraftu rocznik 1999

1.png

Zestaw jest banalnie prosty, ale z niespodziankami bo ma kilka fajnych "kwiatków". Instrukcja na jednej karteczce, pokazuje malowania z poprzedniego wydania, chyba oryginalnego. Kalka fajna, ale ma przesunięcia druku względem błony, więc nie cała da się wykorzystać i trzeba będzie kombinować. Model oczywiście prosto z pudła, ale coś tam się poprawi żeby jakoś to wyglądało, no i malowanie pudełkowe bo nawet fajne Regulaminowy inbox przed startem:

5.png

4.png

3.png

2.png

Mam nadzieję że pogodzę go razem z Antkiem i dam radę na dwóch frontach

No mój już prawie gotowy

7.png

6.png

tombie01, możesz podesłać skan/fotkę instrukcji PLASTYKA, bo wychodzi mi więcej części na ramkach niż podaje ta pseudo instrukcja Tak z ciekawości chciałem zobaczyć i może dają lepsze wytyczne odnośnie malowania kabiny

Wow FROG/AIRFIX/ZTS! Sklejałem go kiedyś! Szkoda że nikt się za niego nie bierze w konkursie

Artek

09F84ThunderjetCockpit.jpg

No mój już prawie gotowy

tombie01, możesz podesłać skan/fotkę instrukcji PLASTYKA, bo wychodzi mi więcej części na ramkach niż podaje ta pseudo instrukcja Tak z ciekawości chciałem zobaczyć i może dają lepsze wytyczne odnośnie malowania kabiny

Proszę cię bardzo - niestety nie mam możliwości zeskanować więc przesyłam zdjęcie

e6ed8e8dfc0df300.jpg

aa65ae8d2fcfad10med.jpg

Wow FROG/AIRFIX/ZTS! Sklejałem go kiedyś! Szkoda że nikt się za niego nie bierze w konkursie

Rzeczywiście pomysł ciekawy .

Z Plastyka mam Javelin`a, Lynx`a, Val`a, Huntera, Lighting`a, Czaplę, i jeszcze kilka innych. Jakbym człowiek chciał ze wszystkimi wystartować to konkur musiałby trwać do do końca lutego, ale 2013 roku .

....

..Z Plastyka mam Javelin`a, Lynx`a, Val`a, Huntera, Lighting`a, Czaplę, i jeszcze kilka innych. Jakbym człowiek chciał ze wszystkimi wystartować to konkur musiałby trwać do do końca lutego, ale 2013 roku .

Jak konkurs będzie udany to można liczyć na przyszłoroczną edycję

Dziękuję Szanownym Kolegom za pomoc Ciąg dalszy niebawem, bo ciężki łikend był i według instrukcji BHP nie dotykałem ani auta, ani narzędzi warsztatowych a spacery podziałały kuracyjnie

• 2 weeks later...

Ostatnio skurczył mi sie trochę czas na majsterkowanie, ale coś tam powoli do przodu

12.png

Skrzydła sklejone i pomalowane wnęki podwozia, pomalowane elementy w kadłubie.

11.png

10.png

Wklejona wanna kabiny i wlot, dociążenie plastelinowo-kulkowe musi dać radę

9.png

8.png

Razem w kupie, ale jeszcze osobno

Ogólnie dużo szlifowania jeszcze się zapowiada przy spasowywaniu

Ogólnie to nie poleciłbym go komuś, kto chce zaczynać przygodę z modelarstwem. Model niby prosty w budowie, ale ma kilka cwancyków które potrafią zniechęcić bo spasowanie jest bardzo kiepskie. Obecnie mam już sklejony kadłub i przykleiłem obudowę wlotu, która zapowiadała się koszmarnie. Wewnętrznie wygląda kiepsko, ale zewnętrznie to nawet zbytnio nie szpachlowałem Muszę zrobić fotki i się pochwalić A na rynku pojawił się "nowy" wypust tego modelu z Mastercrafta, bo mój jest ze starej edycji. Nawet malowanie "Thunderbirdsów" dali

Delikatne postępy

15.png

14.png

13.png

O ile z samym wlotem problemów aż takich ze spasowaniem nie było, to zgrać skrzydła z kadłubem to już jest wyższa szkoła jazdy

16.png

Ale jakoś tam idzie powoli

• 2 weeks later...

Kolejny up

20.png

18.png

19.png

17.png

Skrzydła wklejone i przejścia poszpachlowane. O ile dół się dał ładnie wyprowadzić, to góra już jest gorzej spasowana i trzeba kombinować. Trochę szlifu, trochę szpachli itd. itp. I tak najbardziej obawiam się kabiny

Aha, no i obciążenie dobrane idealnie, a podwozie dało radę

21.png

Milos, szczerze polecam, ale inny zestaw bo ten to wiesz, można potraktować jako poligon, jak wyjdzie to git, a jak nie to jako CEL doświadczalny Ale sama maszyna dosyć ciekawa, bo z początku ery odrzutowej Zobaczymy co z tego wystrugam, a leżakował w szafie chyba z dekadę, tak mnie odpychał i gdyby nie konkurs to pewnie leżałby dalej

No wiesz... ja mam w sobie coś takiego, że bardziej mnie rajcują właśnie takie koszmarkowato wyglądające modele . Mam pełny magazynek, Revell`i, Italierki, Academy, nawet jakaś Hasse czy Tamka się znajdzie . A i tak wolę dłubać w Plastykach, czy NOVO .