Mikele Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Jest naprawdę świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Robi wrażenie - nie mogę się doczekać końcowego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Dziękuję Panowie. Wróciłem dzisiaj do domu, więc zasiadam do warsztatu i kontynuuję prace nad modelem. Jutro pewnie jakieś foto wpadną do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 Model płata mi figle, a robota idzie jak krew z nosa. Drugi dzień męczę oszklenie, osłonę kabiny i wiatrochron. Szybę udało się dość prosto wytłoczyć, gorzej z ramami, ale nie ma się co poddawać. Obecnie wygląda to tak (na razie bez szyb): Jutro dopieszczanie kształtu itd. Następnie doklejanie do modelu czego się da i upragniony podkład. Później powinno być już z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Nie wierzę, że to 1:72. Ramy świetne. Możesz opisać jak je wykonałeś? Jak za chwilę kładziesz podkład, to spokojnie zdążysz w terminie. Trzymam kciuki za brak niespodzianek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Tak "poprawianej" Iskry jeszcze nie widzałem. Wyrazy uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Dziękuję koledzy. Rama powstała w dość prosty sposób ( ) Z planów odrysowałem na cienkiej płytce boczne części ramy (zewnętrzne). W międzyczasie posklejałem sobie 4 łuki i oszlifowałem z grubsza tak, by pasowały do wytłoczonego oszklenia. Całość montowałem do podstawy o kształcie kadłuba, co widać na zdjęciu: Jak już miałem gotowy zewnętrzny obrys, to powklejałem owe łuki oraz wewnętrzne wzmocnienia ramy: To tak w skrócie. Przy modelu dalsza dłubanina. Przygotowałem wszystkie powierzchnie sterowe (zapomniałem o zdjęciu, więc pokażę przy następnym update) oraz dokleiłem jeszcze kilka drobiazgów, jak choćby "żarówki" na ogonie, wlotach i końcówkach skrzydeł. Model dostał też anteny i osłony popychaczy steru kierunku i lotek (z blaszek PARTa). Wiatrochron dostał też nieszczęsną szybkę, która zaparowała mi od CA. :( Wzbogaciłem też lekko wnętrze kabiny za tylnym fotelem. Weekend planuję na ostro z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Lubię tę Iskrę! Bardzo podoba mi się stosowanie innowacyjnych metod, które w gruncie rzeczy nie są czymś nieosiągalnym, tylko trzeba wpaść na koncept i robotę sobie zaplanować. Oj, wielu kolegów w przyszłości zerknie do tego warsztatu, jak zechce zbudować sobie Iskrę (w tym ja ). Gdyby nie ramy terminowe konkursu, to tak życzeniowo widziałbym tam może jeszcze silniczek i bambetle pod przednią osłoną, ale co tam. Klapki, rozumiem, będą wychylone? A z punktu widzenia rywalizacji, trochę szkoda, że Cię pozostałe Iskry nie gonią, bo tam też fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 przepraszam za głupie pytanie ...skąd pochodzą plany (chyba zdjęcie ze str2) bo kiedyś też chcę ruszyć z Iskrą (jak chyba 85% modelarzy "lotniczych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Mikołaj75, cieszę się, że Ci się podoba. Model starałem się jak najbardziej upodobnić do Iskry i mimo, że czystością pracy nie grzeszę, to właśnie tym odwzorowaniem próbuję nadrobić. Fakt, gdyby nie termin, to awionika na nosie i silnik by był, ale z perspektywy czasu cieszę się, że jednak odpuściłem sobie, bo nie zdążyłbym na 100%. Klapy leżą od 2 miesięcy, czekając na wklejenie - w pozycji otwartej oczywiście. Rozważam jeszcze wklejenie pylonów z bombami P.50, ale to jak na razie rozważania. Plany pochodzą z wielu miejsc, część z internetu, część z różnych czasopism, część z WZL w Dęblinie itd. Do tego kilka tysięcy zdjęć na dysku i robi się niezła baza do zrobienia nawet oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Aż miło popatrzeć na Twoje zmagania z tym modelem. Łatwo nie jest, ale model nabiera z każdym postem pięknego wyglądu. Już niedługo Iskra z pudła to będzie nietakt na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Wrzucam ostatnie zdjęcia przed lakiernią. W międzyczasie na pewno będzie kilka poprawek szpachlówką, bo wredny surfacer na pewno mi coś pokaże paskudnego. Wkleję też na stałe wszystkie ruchome powierzchnie + hamulce (na razie jak widać - wiszą na taśmie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Kolejny etap prac. Nie marzę o niczym innym, jak o skończeniu tego modelu, by nie musieć na niego dalej patrzeć. Model dostał stery, lotki i klapy, po czym przyszedł podkład, a po nim przykleiłem hamulce: Lotki wkleiłem zróżnicowane - nie wiem, czy to był dobry pomysł. Najwyżej oderwę i wkleję w neutrum. Hamulce w pozycji otwartej, klapy w pozycji do lądowania. Zastanawiam się nad dwoma belkami pod skrzydłami z bombami P.50, co o tym myślicie? Nadeszła pora na malowanie kolorem właściwym, więc rzucam oko do magazynu i biorę "szarą", znaczy się aluminiową/srebrną farbę. Wybieram 4 z nich i maluję połówki zbiorników, by mieć pogląd na efekt: Jak widać nazwę mają wszystkie podobną, ale różnice są - zwłaszcza w ostatniej Tamiyi. Padło na pierwszy kolor - jest najbardziej zbliżony do właściwego koloru Iskier. Trzecia też nie wyglądała źle, ale to Humbrol i zbyt widać ziarno. W tzw. "międzyczasiu" zabrałem się za podwozie i tak wyglądało ono z grubsza przed dopieszczaniem i malowaniem: Aktualnie pracuję przy przedostatnim trudnym elemencie modelu, czyli owiewce kabiny. Na razie mam pomalowane ramy wraz z oszkleniem. Trzeba jeszcze dorzucić parę drobnych detali i będzie można zainstalować je (oszklenie) w modelu: Tyle na chwilę obecną. Może jeszcze dzisiaj uda się zrobić jakiś update - jeśli nie, to jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Owiewka zasługuje na oddzielna galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Muszę jakoś odciągnąć wzrok od pewnych niedoskonałości. Cieszę się, że się owiewka podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Owiewka zasługuje na oddzielna galerię. To się zgadza, mógłbyś spokojnie wydać małą publikację nt. wykonania modelu Iskry z tego zestawu A co do duralowego Humbrola i jego ziarna - da się do doprowadzić do uzyskania ladnej powierzchni, ale jest całkiem sporo polerowania po malowaniu. Niemniej jednak duzo cierpliwości potrafi zdziałać cuda ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Dzięki. Mnie cierpliwość już się niestety skończyła : Idę to zamalować i jutro spróbuję od nowa, trochę po innemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Ale co Ty chesz zamlowywać i niby dlaczego? Zestawoe kalki do tego się nawet nie umywają, ja bym zostawił, z kalkomanii wyciął tylko oczy i gra gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Ten jasny niebieski jakiś taki dziewiczo-majtkowy i ogólnie nie podoba mi się. Da się to zrobić dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Skojarzenie, o którym piszej wyjątkowo miłe, tym bardziej bym zostawił ;) A mówiąc na serio - gdyby mi taki malunek spod ręki wyszedł to bym chyba z tydzień dumny z siebie chodził, ale skoro czujesz się na siłach wykonać to jeszcze lepiej to ja w ciszy poczekam na efekty poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Dokładnie,rysunek jest fajny tylko ten niebieski za jasny jakiś taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Jak zobaczyłem ten malunek, to już Ci nie odpuszczę. MUSISZ skończyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Na tym zdjęciu jest jeszcze ciemniejszy. Niestety malowanie do 2006 wyglądało normalnie, a z roku na rok orzełek był niszczony coraz to większymi bazgrołami koloru niebieskiego i czarnego. Tak wyglądał w latach świetności: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Gratulacje kolego Rafalik ,bardzo podoba mi się owiewka no i to malowanie na dziobie ,gdy na początku o nim wspomniałeś ,to jakoś przeszło mi przez myśl, by okleić dziób kalką z zestawu Mastercrafta i resztę domalować ale Ty widać zdecydowałeś się na wersję najtrudniejszą -wszak to kategoria ,,open '' powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Niestety wszystko co żywe i martwe, co na niebie i ziemi chce, bym modelu nie ukończył. 3 razy malowałem orła, jak nie zaciek, to zważyła mi się farba przez moją głupotę. To rozlałem zmywacz, to wylałem całą niebieską farbkę (dobrze, że po pomalowaniu). Do tego aerograf mi nawala - ogólnie zło, więc pozostaje chyba modlitwa o szczęśliwe ukończenie w czasie. Żeby wesoło, to wtorek będę cały dzień bez prądu - ot grymas elektrowni. Wrzucam w zasadzie jedno z ostatnich, jak nie ostatnie zdjęcie przed ewentualną galerią. Pozostało uzbrajanie modelu w podwozie itd, oraz kalkomanie i ew. brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi