Skocz do zawartości

Panzergrenadier Italy DRAGON 1:35

GrzesiekW

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak wygląda to na obecną chwilę. Musze pozbyć się jakoś szpachli i w zasadzie koniec. Będę powoli zabierał się za oporządznie, a w międzyczasie za broń.

Fotki:

p1010223d.jpg

p1010220q.jpg

p1010216a.jpg

Zapraszam do komentarzy pagonów.

Fajnie sobie z nim radzisz a ja nareszcie mam okazję obejrzeć dokładnie jak wyglądają te nowe Dragony Gen2.I muszę przyznać że o niebo lepiej od starych,z blaszkami może być całkiem ładna figurka.Teraz przyłóż się do malowania,zgodnie z radami Michała81-koniecznie podkład i najlepiej Vallejo,jeśli tańsza opcja to nawet Humbrol.Pactra do figurek to zły pomysł,słabe krycie,kiepski pigment do pędzla.

Czekam na c.d.

Złożyłem, zaszpachlowałem jeszcze raz. Teraz zdaję się na was.

Dawać teraz podkład surfacera czy podkład i na to humbrola, czy nie bawić się humbrolem (jako bazą) tylko akryle na podkład?

W przypadku pojazdów, wszystko prawie malowane aerografem to nie ma problemu. W przypadku figurek w tej skali jest gorzej. Niemiec zaliczył 3 kąpiel (jakieś to teraz modne na forum).Boję się czy to przeżyje (figurant).Jestem zdeterminowany aby nauczyć siętej trudnej sztuki. Mimo to lekko nie będzie.

Dzięki tak zrobię.

Kąpany bo raz źle rozmieszałem humbrola (pigment został na dnie - nie wiedziałem o tym) i farba wyschnąć nie chciała, a drógi raz bo próbowałem cieniowania i nie wyglądało obiecująco.

Nie wie ktoś jakie wymiary mogły być niemiecki beczki na paliwo? Tak pytam, bo przygotowuję się do dioramy z pz III.

Nawierciłem go na wiertło 1mm.

Pierwsze moje cieniowanie metodą mokre w mokre - tylko nie bijcie

p1010217za.jpg

p1010220ry.jpg

Zastanawiam się , czy nie poddać go kolejnej kąpieli.

• 2 weeks later...

Kurczę nie wiem czy przybrałeś dobrą metodę jak na początek. Spróbuj metodę kilkukrotnego nakładania cienkich warstw (jak by co pisz, jak nie będziesz wiedział o co chodzi) Lub cieniowania olejami dla artystów.Jak by co służę pomocą.

Możesz trochę napiszać o tych metodach. W figurach jestem całkiem zielony, więc każda pomoc się przyda.

Nakładasz tam gdzie jasno jaśniejszy kolor munduru na fałdce, a w głębi ciemniejszy fałdki. Zauważysz, ze będzie bardzo nie ładne niepłynne przejście, więc duży kontrast, więc w tym miejscu na to jasne i ciemne nakładasz bardzo rozwodnioną farbę bazową, tak żeby prześwitywała, czekasz az wyschnie i kolejną do uzyskania dobrego efektu możesz nawet użyć 12 warstw, Mam nadzieje, ze zrozumiałeś.

Grzesiek Tobie napisałem w temacie Twoim. Jakub, na całą twarz dajesz podkład, jakiś piaskowy no ogólnie odcień skóry oczywiście akryl. Czekasz 2 godziny, aż porządnie wyschnie, w tym czasie przygotowujesz sobie kolory farb olejnych do malowania: Siena palona, ochra żołta, biel tytanowa, umbra palona, to 3 kolory ale łącząc je świetnie możesz się bawić zależnie od odcienia skóry. Na początek połącz sobie sienę paloną z ochrą, a ważne w tej technice nic nie rozcieńczasz nakładasz to na buźkę, to jest Twoja olejna baza zaczekaj 3 godziny od nałożenia aż zaczniesz nakładać cienie. Teraz robisz cienie, nakładasz w miejsca cieni na twarzy umbrę palona czekasz trochę i łaczysz kolory z olejną bazą roiąc olejami płynne przejścia, potem robisz jasne miejsca ochrą i wręcz miejsca rozjaśnione bielą.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...