Leszek.Sz. Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Jak w temacie, dodatki dwie blaszki Part + dwa fotele KK-1. Fotele z iskry mają dodatkowo na zagłówku pałąk do łamania owiewki przy strzelaniu się przez osłonę kabiny. Cała powierzchnia plastiku jest chropowata – trzeba będzie ją doprowadzić do odpowiedniej gładzi – malowanie w aluminium tego wymaga bezwzględnie, nr boczny 1101, z 10elt z Łasku rozbita 11.10.2005, zginął major Jerzy Stonsiek. Niestety trafił mi się egzemplarz z uszkodzona owiewka – popękana struktura i poszczerbiona krawędź na głębokość ok. 2mm na styku owiewka-wiatrochron. Jeśli ktoś ma nieuszkodzoną owiewkę do iskry chętnie przygarnę lub wymienię na inne dodatki w 1/72. Baza wyjściowa: Orginał: Po niedzieli ruszę z montażem. Fotek sporo w necie więc problemu z dokumentacją raczej nie będzie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 No i pięknie ,będzie ISKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 No Leszku - witam sedecznie i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Fotele z iskry mają dodatkowo na zagłówku pałąk do łamania owiewki przy strzelaniu się przez osłonę kabiny. Fotele rzeczywiście mają pałąki o których wspomniałeś ale czy jesteś piewnien, że służą właśnie do tego o czym napisałeś? Zobacz jak wygląda limuzyna własnie od tej iskry po niestety nieudanym kataputowaniu się pilota Mi osobiście wydaje się, że w chwili katapultowania limuzyna jest odrzucana, uszkodzenia prawdopodobnie wynikają z upadku na ziemię. Jeśli chodzi o temat masz we mnie kibica, wszystko co z Łasku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Powinienem mieć taką owiewkę. Dam znać jak przejrzę magazyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Tak jak już wyżej zostało napisane, owy pałąk nie służy do rozbijania szkła owiewki kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Z tego co czytałem, to oboje macie rację. Osłona jest odrzucana, a pałąk służy do przebicia jej, jeśli nie zadziała mechanizm, który ma ją odrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Niestety trafił mi się egzemplarz z uszkodzona owiewka – popękana struktura i poszczerbiona krawędź na głębokość ok. 2mm na styku owiewka-wiatrochron. To jest chyba standardowa przypadłość tych nowych "mistercraftów" Mam tego 2 sztuki, indyjską i tę z orłem i obie mają podobnie skaszanione oszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Miałem okazję trochę pomyszkować po Iskrze, i pogadać z byłym pilotem Su-20. Latał oczywiście też na Iskrze i pokazał mi procedurę odpalania fotela jak nie zejdzie osłona.Koło zagłówka jest mała dźwignia odbezpieczająca pironabój którą trzeba włączyć jak nie zejdzie osłona i wtedy działa dźwignia do odpalania w uchwycie fotela. Czy ktoś próbował takiej akcji - nie wiem. Parę innych patentów też się dowiedziałem. Ogólnie bardzo fajny samolot, tylko te fotele klasy ''odpal i módl się'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 No niestety, fotele klasy "0 szans - 0 nadziei", ale jeśli (co nie jest w polskich realiach całkiem nierealne) dojdzie do medernizacji do poziomu TS-11F, to i fotele po pół wieku w szkolnych będą inne. Co do modelu - bomba temat, będę robił notatki, przydadzą się na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Fajny temat, tez mnie kusił. Będę gorąco kibicował... Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 A ten fotelik, to co to takiego? Też "Part"? Raczej nie z zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 A ten fotelik, to co to takiego? Też "Part"? Raczej nie z zestawu. Pavla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Będziesz miał doskonałe uzupełnienie kolekcji. Powodzenia i obyś to wszystko tam upchnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Ja również kibicuję! Podobają mi się te wszystkie dodatki i tak jak jarek38 mam nadzieję, że jakoś je wszystkie upchniesz Będzie kolejny fajny model z pod Twojej ręki Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 wklejasz silnik bo dysza wylotowa silnika jest od czapy? Dysza wylotowa wraz z wirnikiem ma po środku "bąbel",przy tej skali i z mojej pamięci nie będzie dużo miejsca ,zeby to zrobic razem z silnikiem z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Zestaw ma wiele wad, niektóre skoryguję a inne pominę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 fakt wady ma ale i tak jest dobrze,że w ogóle jest na rynku i pojawiły się dodatki jak blachy czy po przeróbkach żywice foteli na przykład. Szkoda jednak bo to chyba jedyny model ZTS z modelem silnika do wykonania.Zawsze można go postawic na jakimś stojaku do przeglądu na przykład...taki ja mam plan jak juz skończę z modelami innymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Leszku, a masz kalki do tego samaliota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Nie mam, ale nr spokojnie można sklecić z numerów które są w zestawie z tego co dał mastercraft. Dwie jedynki mam, trzecią jedynkę przytnę z nr 4, zera są ale cięte, w mojej powinny być całe. Sprawdzę czy wymiarowo pasują numery od MiG-21 bo właścnie zakupiłem dwa komplety od 0do 9. Godła łasku mam od MiG-21 powinny mięć ten sam wymiar. Chyba że mieli dwa rożne wymiarowo szablony do malowania godeł- do MiGów i Iskier. Szachownice też jakby co to mogę wymienić na techmodowskie. Konkurs w pełni a forum szwankuje technicznie, powiadomień nie ma, z PW też kłopot. Jak tu żyć Adminie? No jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Ale jest jeszcze jeden istotny element - godło na stateczniku pionowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Niestety nie mam tego godła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Ale jest jeszcze jeden istotny element - godło na stateczniku pionowym To godło nie jest potrzebne ,tutaj zdjęcia z 2004r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 I zero jest cięte. Widzisz Leszek, bez zebrania odpowiednich zdjęć nie ma co zaczynać roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 W 2004r. na stateczniku nie ma godła, za to są trójkąty ostrzegawcze przed wlotami powietrza i pod kabiną. Także do Leszka należy wybór co będzie dorabiał z kalkomanii. Czasu jest sporo to i zdąży się wydrukować co potrzeba. Jeszcze jeden istotny detal - szachownice ze zbyt wąską obramówką. Nie wiem czy takie są do zdobycia, ale to akurat wielkim problemem nie jest, bo można przyciąć z gotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi