Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam tylko jedno pytanie jak dodać zdjęcie ? Dodaje link do strony a chciałbym dodać zdjecie-prosze o podpowiedź.

Podpowiedz jest na forum, daleko nawet nie trzeba szukać viewtopic.php?f=104&t=7808&hilit=umieszczanie+zdj%C4%99%C4%87

Napisano (edytowane)

Mam zamiar wykonać model Jaka-1 w malowaniu zimowym pilotowanym przez majora Szynkarienkę.Zakres prac w pierwszej kolejności będzie obejmował zmianę linii podziału blach,korektę poszycia kadłuba,gdyż Jak-1 różni się od Jaka-1m,wykonanie wyposażenie wnętrza kabiny od podstaw.

in box i pierwsze cięcia

_DSC7855.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

02a5d4c3a8e9570a%25255B1%25255D.jpg

_DSC7857.JPG

Edytowane przez Gość
Napisano

_DSC7855.JPG

Jeśli link do zdjęcia ma już "[ img ] [ / img ]" to nie trzeba tego wpisywać po raz 2.

Pozdrawiam,

JK

Napisano

Czekałem na ten model - powodzenia - usunołem ten błędnie załozony temat

Napisano

Dzisiaj miałem troszkę czasu na podłubaniu przy moim Jak-u,zdjęcia z wukonanych prac zrobię jutro i wrzucę na forum, a na razie pokarzę ,na znanym juz zdjęciu co robiłem

_DO%252520PRACY.jpg

Oczywiscie na kadłubie popracowałem nad wyryciem linii podziału blach wokół silnika i obok kabiny pilota.

tombie01 dzięki za pomoc przy pracy na warsztatem

Napisano

Wyniki mojej pracy:

Wywiercone końce rur

_DSC7865.JPG

_DSC7885.JPG

Początek rycia linii w pokrywach inspekcyjnych

_DSC7866.JPG

_DSC7867.JPG

Wykonane nitowanie i otwory włazów

_DSC7887.JPG

_DSC7880.JPG

Narazie tyle zdjęć,jutro kolejny dzień pracy nad Jaczkiem

Napisano

Cholera niezła robota. Nie mogę doczekać się efektu końcowego

Napisano

Najlepsze plany Jaka-1 widziałem w starym Modelist+Konstruktor, ale to w skali 1/48. Wydaje mi się, że większość (jeśli nie wszystkie) inne plany są pochodną tych rysunków.

Napisano

jak robisz nity w tej skali? masz lepsze zdjęcie centropłata od spodu?

Napisano

Lipstein,zdjęcie centropłata mogę zrobić jeszcze raz,a nity zrobione nitowadłem własnej produkcji.Wieczorkiem dodam zdjęcia-może się przydadzą.

Napisano

Dodaję zdjęcie spodu i mojego nitowadła,choć zdarzył mi się modelik który ponitowałem cały ręcznie

1%252520%2525285%252529.JPG

i jeszcze początki z waloryzacji wnętrza kabiny-narazie zdjęcie początku wzbogacania boczków

1%252520%2525283%252529.JPG

Dalsze prace dopiero po niedzieli

pozdrawiam wszystkich i czekam na wszelakie cenne uwagi dotyczące modelu i wykonania

Napisano

Ładnie Jaczek idzie. A póki kadłub nie zamknięty można rozważyć zmianę fragmentów kratownicy na okrągłe? Taki mały apel i prośba Jakowego amatora

Napisano

Ładnie idzie powodzenia:D

P.S

Ta maszynka kupna (jesli tak to moglbym prosic o link do sklepu) czy robiona samemu (tez prosilbym o materiały potrzebne) bo takto moje modele takie plaskie sa

Napisano

konzo nitowadło własnej roboty z dwóch blaszek aluminiowych,kółko wyciągnięte ze starego zegarka,a ząbki spiłowane do szpica.Wszystko skręcone z wyczuciem,tak żeby zębatka kręciła się delikatnie.Ale można kupić gotowe w sklepach modelarskich np. firmy Trumpeter - Hobby Rivet Maker,cena ok.20 zł.

Dzisiaj poprawiłem kratownicę, biorąc pod uwagę sugestie Mikolaj75,z płaskiego na przekrój okrągły.Powoli kompletuje wnetrze kokpitu tj. fotel,tablicę zegarów,boczne panele z dźwigniami i pokrętłami, orczyk,drążek sterowy.Jak wszystkie elementy skompletuję to kliknę parę fotek przed złożeniem kabiny.

Napisano

Wnętrze kabiny poprawione-kratownica o przkroju okrągłym jeszcze przez położeniem koloru

2%252520%2525282%252529.JPG

tutaj dodatki wnętrza - siedzenie i oparcie,orczyk i tablica przyrządów z bocznymi panelami sterującymi(jeszcze nie rozcięta)

2%252520%2525284%252529.JPG

Jutro nanoszę na wszystko podkład a potem kolor wnętrza - stalowy

Tablicę zegarów rozetnę i pomaluję-będzie czarna.Postaram się poracować nad zegarami,może uda mi coś sensownego zmajstrować.

Napisano

Widzę, że muszę podgonić prace z Jaczkiem. Nie mam ostatnio zbyt wiele wolnych przerw między zajęciami a i na modelarni robię z dzieciarnią elementy scenografii i kostiumów na Jasełka.