templess Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Obserwuję Twój warsztat i widzę że mocno się uparłeś żeby z tej kupy( ) różnych części złożyć porządny model. Idzie bardzo dobrze. I już widać że coś z tego będzie. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Mateusz - wygląda nieźle. A części może kiedyś sie przydają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Poniewaz w pudelku znajduja sie ramki z roznych modeli (PZ Iv, JagPz, Stug + reszta swiata) odnalezienie niektorych elementow to niezla sztuka..np na zawieszenie tylnego kola skladaja sie elementy z ramki C F i I i dotakowo w zestawie jest kilka roznych ramek F i C Ja mam to samo Mateusz w moim StuG IV. Ramki z Pz IV,StuG III G.,Brumbar i StuG IV.Cały czas muszę przebierać kilkunastoma ramkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 a powinno byc tu W jakim celu to robiłeś? Ostatnia rolka podtrzymująca zawsze była niżej. Dragon dobrze oznaczył jej wysokość. http://www.primeportal.net/apc/panzeriv.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Mam identycznie z tymi ramkami w Pz.Kpfw III ausf J - są w niej części od III i od Stuga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Rzeczywiście Vis13 ma rację Mateusz 4 rolka podtrzymująca powinna być niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2012 Rzeczywiście Vis13 ma rację Mateusz 4 rolka podtrzymująca powinna być niżej. hmmm faktycznie macie racje...jakos to przeoczyle bedac zaaferowanym ich rozmieszczeniem raczej postaram sie ja obnizyc edit: poszlo latwo...juz poprawilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 4 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2012 nieco apdejtu: dalej szpachelka: Blotniki od dolu: po nawierceniu odpowiednich otworow i umueszczeniu narzedzi i calej reszty male dzioorki tez pozaklejam dalej blotniki Slady po formie + slady po mocowaniu do ramek (czasami mocowania sa grubsze i wieksze niz czesc do wyciecia...i plasit jest dosc twardy co ma swoje plusy i minusy) Blotniki sa zdecydowanie za grube wiec postanowilem je nieco zeszlifowac: nadal sa nieco zagrube po bokach ale juz tak chyba zostawie (podobnie z tylnimi blotnikami): Zlozylem tez nieco kadlub do kupy (nrazie jest nie przymocowany na stale do wanny) Zgodnie z uwagami kolegow obnizylem tylnie walki podtrzymujace gasienice troche szpachelki bylo i nadal nieco bedzie....zobaczymy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 To bardziej wygląda jak Academy niż Dragon. Zaczyna nabierać kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 4 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2012 To bardziej wygląda jak Academy niż Dragon. . Cos w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 masz chociaż prosty kadłub, ja miałem skrzywiony - ale dałem radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 masz chociaż prosty kadłub, ja miałem skrzywiony - ale dałem radę kadlub tak...ale wanne nie! Wanna byla wykrecona wzdluz 'osi' wanny tak ze podwozie z przodu (jedna strona) i z tylu po przekatnej lewitowalo 4mm nad ziemia ...Teraz to troche poprawilem i wyglada w miare ale mialem zonka jak przykladalem gore do wanny .. BAD Dragon...BAd Dragon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 To bardziej wygląda jak Academy niż Dragon. . Cos w tym jest ... bo to ani Academy ani Dragon. W większości są to wypraski Gunze Sangyo z czasów gdy firma ta wydawała jeszcze modele (teraz kojarzy się tylko z chemią). Gunze robiło w ubiegłym wieku serię modeli tzw hi-tech, czyli coś na wzór dobrze "oblachowanego" modelu. W pudełku były blachy, elementy z białego metalu, pracujące gąsienice modelkastena. Oczywiście standard był także z ubiegłego wieku, blachy trzeba było kombinerkami giąć. Dragon odkupił od Gunze trochę już wyrobione formy (trójek, czwórek i pochodnych) dorzucił w miejsce blach swoje wypraski i wypuścił na rynek pod włąsnym logo. Wszystkie starsze modele Dragona "trójek" i "czwórek" to właśnie takie hybrydy. Dzisiejsze "smart kity" tych modeli nie mają z poprzednikami nic wspólnego. Natomiast do dziś Dragon trzepie na zabytkowych modelach kasę sprzedając je jako "orange box" PS. Dla tych co zaopatrują się na portalu aukcyjnym, ostatnio nastąpił wysyp takich starych "trójek" i "czwórek" ceny zaś oscylują wokół nowych Daragonów, nie dać się nabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 to prawda...kupowanie orange boxow w sugerowanych cenach (przynajmniej tu w UKej) to szalenstwo...ale jezeli okazyjnie to czemu nie. Na marginesie IS-2 z Orange Boxa byl calkiem przyjemny w skladaniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Witam, Z braku czssu prace ida slimacznie...ale jakos tam sobie ida. Glowna bryla modelu juz sklejona i teraz powoli montuje duperele. W sumie sklada sie w miare spoko (nieco szlifierki jest-glownie w miejscach polaczen z ramka, ktore sa czasami bezala wielkosci elementu)...jedyny duuuzy minus tego dziwadla to jak Rafal powiedzial marny detal. Po sklejeniu wanny do reszty, wanna sie usztywnila i calkiem ladnie wyprostowala. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Witam. Dziwię się sam sobie, bo powiedziałem, że nigdy nie zrobię ,,czwórki". A jednak chyba mnie jednak zauroczyła ostatnia fotka. Co do modelu to czekam na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Witam.Dziwię się sam sobie, bo powiedziałem, że nigdy nie zrobię ,,czwórki". A jednak chyba mnie jednak zauroczyła ostatnia fotka. Co do modelu to czekam na malowanie. Powiem tak ...nie rob TEJ czworki!!! Pewbie bylo by lepiej zakupic droga ale solidna (poprawniejsza) w wersji H lub J i wtedy dzialac Co do tedo modelu...musze poprawic to i tamto i dodac brakujaca reszte..(mam nadzieje w tym tygodniu jak sie uwine) i psiknac podklad za niedlugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Bardzo fajnie, miales problemy z dopasowaniem lufy, bo u mnie to szlo jak po grudzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Bardzo fajnie, miales problemy z dopasowaniem lufy, bo u mnie to szlo jak po grudzie ? Lufy w samej sobie to nawet nie...troche dziabania bylo stozkowymi koncowkami do graweru (Dremel)..tye ze delikatnie recznie. Wiesze problemy mialem z usadzeniem jej rowno i zamontowaniem jazma do wiezy. Lufa pod swoim ciezarem niestety odadala w dol (Mocowanie jazma w tym modelu jest cienkie...a moze to ja:) - jak narazie ja przymocowalem na sztywno i nie wiem czy juz tak nie zostawie....zastanowie sie. mialem wiecej problemow z oslonami na wieze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 Witam ponownie, Sklejanie modelu w sumie na wykonczeniu. Jeszcze ostatnie szlify i przerobki i smigniemy podkladem. Oslony Thoma bede robil osobno i zostana dolaczone (tylko niektrore) podkoniec malowania, przed pigmentami. Tak samo z gasienicami, ktore zamerzam malowac kazda z osobna i potem zloze je do kupy jak caly model bedzie juz powaznie pomalowany (nie mam az takiej wprawy w malowaniu gasek na zalazonym modelu, zwlaszcza z tym calym badziewied do oslonn po bokach i przy kolach w ktorych trzeba malowac bandarze:). KM z przodu bede poprawial bo jest za krodki i osadzony tymczasowo (musze dosztukowac potem:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Świetnie wygląda. Podziwiam za wkład pracy. Nie będziesz miał problemów z malowaniem gratów na błotnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Wygląda bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 Świetnie wygląda. Podziwiam za wkład pracy.Nie będziesz miał problemów z malowaniem gratów na błotnikach? Napewno zabawa bedzie ale ostroznie I powoli malym pedzelkiem wszystko da sie zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 witam, Model udalo mi sie psiknac podkladem. Tym razem jako nowosc i z ciekawosci uzylem Citadel Chaos Black. Ciekawy podklad, dosc rzadki wiec trzeba uwazac i pociagnac delikatnie z dwie warstwy. Moim zdaniem ma swoje plusi i minusy...przez to ze jest cieniutki ladnie widac detale...ale tez ladnie widac niedociagniecia (np zarywowania po papierze sciernym i inne babole). Po wyschnieciu wydaje sie byc dosc twardy i trwaly. teraz pewnie chwilke poczekam z modelem. Musze zamowic farby (moj lokalny ModelZone jest w recesji i nic w nim nie ma) i zastanowic sie jak bo pomalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Hej. Lufe powinieneś ciut jeszcze głębiej wsadzić. Z KM-u powinieneś ciut wyciągnąć. Ogólnie fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi