Skocz do zawartości

[OPEN] Aichi D3A1 Val - ZTS Platyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Postanowiłem przyłączyć się do zabawy. U mnie na warsztacie wyląduje model Vala z ZST Plastik. Na początek regulaminowy in box:

val_001.jpg

Ponieważ to zdjęcie wydało mi się trochę dziwne, dorobiłem kolejne:

val_002.jpg

val_003.jpg

val_004.jpg

val_005.jpg

Wszystkie przeróbki postaram wykonać od podstaw, a będą obejmować:

- kokpit,

- silnik,

- golenie podwozia,

- powierzchnie sterowe jako wychylone, może złożona jedna z końcówek płata,

- poprawione drobne detale.

Malowanie albo pudełkowe albo jakieś inne ale również z grupy powietrznej z Akagi.

Napisano

No proszę - nie sądziłem że ten model będzie miał konkurencję w konkursie - życzę powodzenia

Napisano

Miałem na niego ochotę już dawno, tylko dopiero teraz mogłem zacząć budowę. Na razie relacja słowna - wycięte i oczyszczone podstawowe elementy płatowca i poodcinane powierzchnie sterowe.

Napisano

Teraz już będą fotki. Wczoraj trochę podłubałem w kokpicie, co prawda nie są to jeszcze wszystkie detale, ale już można pokazać:

val_006.jpg

val_007.jpg

val_008.jpg

val_009.jpg

val_010.jpg

Ponadto mam sklejone klapy, lotki i wytrasowane szwy nitowe na płacie.

Napisano

O cholera!

Napisano

No, może nie kawał, a kawalątek bo to małe, ale dzięki. Ostatnio dalej dłubałem nad kokpitem. Oto co wyszło:

val_011.jpg

val_012.jpg

val_013.jpg

Doklejone zostały fotele. Zrobiłem je z cienkiego papieru i skleiłem Wikolem, który był wcześniej zabarwiony na czerwono stąd ten kolorek, kolejny ciekawy

val_014.jpg

Tablica przyrządów uzupełniona o kilka drobiazgów, dołożyłem również tylce karabinów maszynowych,

val_015.jpg

Osłona silnika z wychylonymi żaluzjami i imitacjami popychaczy. Elementy zestawowe trzeba było porozcinać i wyciąć żaluzje. Osłonę silnika skleiłem w całość i obrobiłem, zaś fragmenty przedniej części kadłuba, połączyłem z połówkami kadłuba.

val_016.jpg

val_017.jpg

val_018.jpg

Kokpit pomalowany podstawowymi kolorami. Podłoga w kolorze minii, ponieważ w niektórych egzemplarzach różnych samolotów się tak zdarzało i w swoich modelach samolotów japońskich stosuje ten dość efektowny zabieg. Do malowania wnętrza użyłem alluminium Vallejo zabarwionej interior green i żółtej. Kolor może sprawiać wrażenie dość ciemnego, ale lakier zabezpieczający występował w różnych odcieniach seledynowego i potrafił na dodatek się różnie zachowywać pod wpływem czynników zewnętrznych.

Kolejny etap prac to detalowanie kabiny i silnika - dźwignie, przewody, pasy i temu podobne drobiazgi.

Napisano

Bardzo to ładnie wszystko wygląda! Mam nadzieję, że zdążysz z modelem.

Podłoga w kolorze minii, ponieważ w niektórych egzemplarzach różnych samolotów się tak zdarzało i w swoich modelach samolotów japońskich stosuje ten dość efektowny zabieg.
Ciekawe... Trochę siedzę ostatnio w "japończykach", ale z taką teorią się nie spotkałem. Masz na to jakieś źródła?
Napisano

O minii jako farbie podkładowej pisał I. Baker, zaś odnośnie podłóg było w jakiejś naszej monografii ale teraz nie pamiętam w której. Moim zdaniem nie jest to błędem, no chyba że mamy dokumentację z której jasno wynika, że podłoga była takim kolorze jak reszta wnętrza.

Napisano

Nie jest moim zamiarem szukanie czy wytykanie błędów, co zresztą przy wielu białych plamach w tym temacie mija się z celem. Zwrócę teraz uwagę na "minię", choć z tego co mi wiadomo powszechnie używana jako pokład w tym okresie była dość charakterystyczna farba aotake-iro, niebieskawa lub zielonkawa, o przezroczystm metalicznym połysku. Robiąc swoje modele używam właśnie jej na podłogę, bardziej w celu skontrastowania zielonych elementów kokpitu niż szukając realizmu i prawdy historycznej.

Napisano

To ja to samo robię z minią Teraz mam kolejny patent, zresztą podłogi to po sklejeniu niewiele widać i w 1/48 nie mówiąc już o 1/72.

Napisano

Prace trwają, wczoraj skończyłem detalowanie kokpitu - dźwignie, przewody, magazynki, zegary itp:

val_019.jpg

val_020.jpg

val_021.jpg

val_022.jpg

Z tego miejsca serdeczne podziękowania dla Sokoła za kalkę z zegarami (co prawda od MiGa 21 R, ale przy tej skali nie ma znaczenia). Na chwile obecną mam już sklejony kadłub, przyklejony górny panel a wszystko poszpachlowane. Kolejny etap to obróbka, linie, nity i można będzie wklejać płaty.

Napisano
...

Z tego miejsca serdeczne podziękowania dla Sokoła za kalkę z zegarami (co prawda od MiGa 21 R, ale przy tej skali nie ma znaczenia)...

Chciałem dać Marcinowi jeszcze zbiorniki zapasowe i rakiety R-3 od tego Miga ale powiedział, że nie wie czy do Vala to będzie pasować.

Napisano

Gdyby mieli np UB32 zamiast bomb, to Jankesy byłyby biedne

Ja ostatnio popracowałem nad silnikiem i skleiłem cały płatowiec do kupy:

val_027.jpg

Silnik pochodzi z zestawu, bo opiłowaniu tylnej ściany i dodaniu paru drobiazgów prezentuje się całkiem nieźle. Zrobiłem fotkę przed wklejeniem w kadłub, ale wyszła marnie. Przy następnej sesji zrobię zbliżenie sinika, bo całkiem fajnie wyszedł,

val_026.jpg

Kokpit, niewiele widać, a minii praktycznie wcale,

val_024.jpg

val_025.jpg

płatowiec praktycznie w całości, białe drobne panele zrobiłem z papieru samoprzylepnego. Od podstaw zrobiłem wyrzutnik łasek i poprawiłem antenę w owalnej osłonie, przykleiłem ją w prawidłowym miejscu.

Następny etap prac to podwozie i powierzchnie sterowe.

Napisano

Niestety wyszło tak, że post pod postem, ale trudno, relację trzeba kontynuować. Ostatnio popracowałem trochę nad powierzchniami sterowymi:

val_028.jpg

Na zdjęciu nie wygląda to za ciekawie, ale na żywo zupełnie nieźle, zwłaszcza jak dostały podkład.

val_029.jpg

Z kawałków przezroczystego tworzywa zrobiłem klosze lamp pozycyjnych, a z kawałków polistyrenu osłony siłowników sterujących klapami i lotkami,

val_030.jpg

Najwięcej zabawy było jednak z podwoziem, bo najpierw trzeba było odciąć imitacje kół, dopasować same koła i zrobić od podstaw golenie, gdyż te oryginalne miały zdecydowanie zły kształt.

val_031.jpg

Na zakończenie zbliżenie silnika. Wczoraj wieczorem model dostał podkład i dziś powinienem się zając malowaniem.

Napisano

Raport z malowania:

val_032.jpg

val_033.jpg

Model pomalowany podkładem i preshadingiem, który mi kompletnie nie wyszedł...

val_034.jpg

val_035.jpg

...więc nie żałowałem farby. Mieszanka białego, jasno szarego i duck egg (czy jakoś tak z Vallejo Model Air).

val_036.jpg

Pomalowane podzespoły osłony kabiny,

val_037.jpg

klapy i lotki.

val_038.jpg

val_039.jpg

Wszystko razem sklejone w całość i pierwsza część kalkomanii, okazały się całkiem niezłe, dobrze zagrały z płynem zmiękczającym.

Na zakończenie wytwór chorego umysłu:

val_040.jpg

Val startujący z pokładu "lotniskowca" IJN Gryfikagi

Napisano

Jest super! Ostatnia prosta i jest na co popatrzeć

Już się nie mogę doczekać końcu konkursu, żeby zobaczyć komu się uda dociągnąć do końca w Open

Powodzenia!

Napisano

Prace trwają, koniec już widać. Model dostał delikatnego washa, drobne detale. Osłonę kabiny wykonałem jednak od nowa w pleksi, bo ta oryginalna i pocięta nie chciała pasować. Do końca zostały jedynie antena i bomby pod skrzydłami, ale nie wiem czy będę się z nimi bawić, bo są totalnie beznadziejne.

val_048.jpg

val_047.jpg

Niestety tylko dwie foty, bo wystąpiły jakieś problemy techniczne i więcej nie udało mi się wrzucić, jak tylko będę mógł uzupełnię.

Napisano

usuwaj problemy techniczne, i dawaj foty jak dla mnie rewelacja jak zobaczyłem start to byłem pewny że się nie wyrobisz a tu masz, mój faworyt

Napisano

No problemy usunięte, oto fotki:

val_050.jpg

val_051.jpg

Osłona kabiny, nie wiem czy na tych zdjęciach widać ale również dorobiłem szybę pancerną za fotelem pilota

val_043.jpg

Podrasowany wyrzutnik podskrzydłowy,

val_044.jpg

Również podrasowany karabin maszynowy,

val_046.jpg

Ten sam element po dopieszczeniu,

val_045.jpg

Bomba 250 kg wraz z wyrzutnikiem również wymagała paru przeróbek.

Zapraszam zatem do oglądania.