Marwaw Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Witam, Postanowiłem przyłączyć się do zabawy. U mnie na warsztacie wyląduje model Vala z ZST Plastik. Na początek regulaminowy in box: Ponieważ to zdjęcie wydało mi się trochę dziwne, dorobiłem kolejne: Wszystkie przeróbki postaram wykonać od podstaw, a będą obejmować: - kokpit, - silnik, - golenie podwozia, - powierzchnie sterowe jako wychylone, może złożona jedna z końcówek płata, - poprawione drobne detale. Malowanie albo pudełkowe albo jakieś inne ale również z grupy powietrznej z Akagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 No proszę - nie sądziłem że ten model będzie miał konkurencję w konkursie - życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 Miałem na niego ochotę już dawno, tylko dopiero teraz mogłem zacząć budowę. Na razie relacja słowna - wycięte i oczyszczone podstawowe elementy płatowca i poodcinane powierzchnie sterowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 Teraz już będą fotki. Wczoraj trochę podłubałem w kokpicie, co prawda nie są to jeszcze wszystkie detale, ale już można pokazać: Ponadto mam sklejone klapy, lotki i wytrasowane szwy nitowe na płacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 10 Lutego 2012 Share Napisano 10 Lutego 2012 Uroczy kolor wyprasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 10 Lutego 2012 Share Napisano 10 Lutego 2012 Uroczy kolor wyprasek Przypomina Łosia z pierwszego wypustu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Lutego 2012 Share Napisano 10 Lutego 2012 Koledzy o kolorze wyprasek, a tu się kawał dobrego modelu szykuje! Drżyjcie Open-owcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Lutego 2012 Share Napisano 10 Lutego 2012 O cholera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 No, może nie kawał, a kawalątek bo to małe, ale dzięki. Ostatnio dalej dłubałem nad kokpitem. Oto co wyszło: Doklejone zostały fotele. Zrobiłem je z cienkiego papieru i skleiłem Wikolem, który był wcześniej zabarwiony na czerwono stąd ten kolorek, kolejny ciekawy Tablica przyrządów uzupełniona o kilka drobiazgów, dołożyłem również tylce karabinów maszynowych, Osłona silnika z wychylonymi żaluzjami i imitacjami popychaczy. Elementy zestawowe trzeba było porozcinać i wyciąć żaluzje. Osłonę silnika skleiłem w całość i obrobiłem, zaś fragmenty przedniej części kadłuba, połączyłem z połówkami kadłuba. Kokpit pomalowany podstawowymi kolorami. Podłoga w kolorze minii, ponieważ w niektórych egzemplarzach różnych samolotów się tak zdarzało i w swoich modelach samolotów japońskich stosuje ten dość efektowny zabieg. Do malowania wnętrza użyłem alluminium Vallejo zabarwionej interior green i żółtej. Kolor może sprawiać wrażenie dość ciemnego, ale lakier zabezpieczający występował w różnych odcieniach seledynowego i potrafił na dodatek się różnie zachowywać pod wpływem czynników zewnętrznych. Kolejny etap prac to detalowanie kabiny i silnika - dźwignie, przewody, pasy i temu podobne drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Bardzo to ładnie wszystko wygląda! Mam nadzieję, że zdążysz z modelem. Podłoga w kolorze minii, ponieważ w niektórych egzemplarzach różnych samolotów się tak zdarzało i w swoich modelach samolotów japońskich stosuje ten dość efektowny zabieg. Ciekawe... Trochę siedzę ostatnio w "japończykach", ale z taką teorią się nie spotkałem. Masz na to jakieś źródła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Marcin po kolorze poznaje ten kawalek plastiku, ktory chyba miales na "klubie" a do ktorego nawet okularow nie zakladalem. Czekam na efekt koncowy [zaloze okulary]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 O minii jako farbie podkładowej pisał I. Baker, zaś odnośnie podłóg było w jakiejś naszej monografii ale teraz nie pamiętam w której. Moim zdaniem nie jest to błędem, no chyba że mamy dokumentację z której jasno wynika, że podłoga była takim kolorze jak reszta wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Nie jest moim zamiarem szukanie czy wytykanie błędów, co zresztą przy wielu białych plamach w tym temacie mija się z celem. Zwrócę teraz uwagę na "minię", choć z tego co mi wiadomo powszechnie używana jako pokład w tym okresie była dość charakterystyczna farba aotake-iro, niebieskawa lub zielonkawa, o przezroczystm metalicznym połysku. Robiąc swoje modele używam właśnie jej na podłogę, bardziej w celu skontrastowania zielonych elementów kokpitu niż szukając realizmu i prawdy historycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 To ja to samo robię z minią Teraz mam kolejny patent, zresztą podłogi to po sklejeniu niewiele widać i w 1/48 nie mówiąc już o 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 Prace trwają, wczoraj skończyłem detalowanie kokpitu - dźwignie, przewody, magazynki, zegary itp: Z tego miejsca serdeczne podziękowania dla Sokoła za kalkę z zegarami (co prawda od MiGa 21 R, ale przy tej skali nie ma znaczenia). Na chwile obecną mam już sklejony kadłub, przyklejony górny panel a wszystko poszpachlowane. Kolejny etap to obróbka, linie, nity i można będzie wklejać płaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 ...Z tego miejsca serdeczne podziękowania dla Sokoła za kalkę z zegarami (co prawda od MiGa 21 R, ale przy tej skali nie ma znaczenia)... Chciałem dać Marcinowi jeszcze zbiorniki zapasowe i rakiety R-3 od tego Miga ale powiedział, że nie wie czy do Vala to będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Gdyby mieli np UB32 zamiast bomb, to Jankesy byłyby biedne Ja ostatnio popracowałem nad silnikiem i skleiłem cały płatowiec do kupy: Silnik pochodzi z zestawu, bo opiłowaniu tylnej ściany i dodaniu paru drobiazgów prezentuje się całkiem nieźle. Zrobiłem fotkę przed wklejeniem w kadłub, ale wyszła marnie. Przy następnej sesji zrobię zbliżenie sinika, bo całkiem fajnie wyszedł, Kokpit, niewiele widać, a minii praktycznie wcale, płatowiec praktycznie w całości, białe drobne panele zrobiłem z papieru samoprzylepnego. Od podstaw zrobiłem wyrzutnik łasek i poprawiłem antenę w owalnej osłonie, przykleiłem ją w prawidłowym miejscu. Następny etap prac to podwozie i powierzchnie sterowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Niestety wyszło tak, że post pod postem, ale trudno, relację trzeba kontynuować. Ostatnio popracowałem trochę nad powierzchniami sterowymi: Na zdjęciu nie wygląda to za ciekawie, ale na żywo zupełnie nieźle, zwłaszcza jak dostały podkład. Z kawałków przezroczystego tworzywa zrobiłem klosze lamp pozycyjnych, a z kawałków polistyrenu osłony siłowników sterujących klapami i lotkami, Najwięcej zabawy było jednak z podwoziem, bo najpierw trzeba było odciąć imitacje kół, dopasować same koła i zrobić od podstaw golenie, gdyż te oryginalne miały zdecydowanie zły kształt. Na zakończenie zbliżenie silnika. Wczoraj wieczorem model dostał podkład i dziś powinienem się zając malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 No pięknie to wszystko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Raport z malowania: Model pomalowany podkładem i preshadingiem, który mi kompletnie nie wyszedł... ...więc nie żałowałem farby. Mieszanka białego, jasno szarego i duck egg (czy jakoś tak z Vallejo Model Air). Pomalowane podzespoły osłony kabiny, klapy i lotki. Wszystko razem sklejone w całość i pierwsza część kalkomanii, okazały się całkiem niezłe, dobrze zagrały z płynem zmiękczającym. Na zakończenie wytwór chorego umysłu: Val startujący z pokładu "lotniskowca" IJN Gryfikagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Jest super! Ostatnia prosta i jest na co popatrzeć Już się nie mogę doczekać końcu konkursu, żeby zobaczyć komu się uda dociągnąć do końca w Open Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 27 Lutego 2012 Autor Share Napisano 27 Lutego 2012 Prace trwają, koniec już widać. Model dostał delikatnego washa, drobne detale. Osłonę kabiny wykonałem jednak od nowa w pleksi, bo ta oryginalna i pocięta nie chciała pasować. Do końca zostały jedynie antena i bomby pod skrzydłami, ale nie wiem czy będę się z nimi bawić, bo są totalnie beznadziejne. Niestety tylko dwie foty, bo wystąpiły jakieś problemy techniczne i więcej nie udało mi się wrzucić, jak tylko będę mógł uzupełnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Ślicznota! Zaiste ślicznota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 usuwaj problemy techniczne, i dawaj foty jak dla mnie rewelacja jak zobaczyłem start to byłem pewny że się nie wyrobisz a tu masz, mój faworyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 27 Lutego 2012 Autor Share Napisano 27 Lutego 2012 No problemy usunięte, oto fotki: Osłona kabiny, nie wiem czy na tych zdjęciach widać ale również dorobiłem szybę pancerną za fotelem pilota Podrasowany wyrzutnik podskrzydłowy, Również podrasowany karabin maszynowy, Ten sam element po dopieszczeniu, Bomba 250 kg wraz z wyrzutnikiem również wymagała paru przeróbek. Zapraszam zatem do oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi