young Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 To barwy z amerykańskich F-16 FS36118 (czyli właśnie 125), FS36270 (126) i FS36375 (127). W nawiasach podałem odpowiedniki Humbroli, jakie też podaje Aeroplan. Tylko ja odcieniom tego producenta bym nie ufał i dobrał Gunze. Gdy robiłem naszego F-16 skończył mi się Gunze, kupiłem odpowiednik Humbrola i porównałem go z tym pierwszym za głowę się złapałem... Nie wiem zaś jak z podmalówkami, powinno być w PolishWings... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Dzięki young. Wiesz co, próbowałem nawet FS 36118 od Model Mastera ale strasznie ciemny mi się wydawał. Kupię odpowiednie Gunze i jeszcze popróbuję. Rozumiem, że 36270 i 36375 to odpowiednio jasna góra i cały dół? Aztec podaje, że to jeden kolor... Marcinej, dysze są super, to Aires 4189. Polecam choć swoje kosztują... Eduard też ma żywiczne dysze do 29 w swojej ofercie, ale mają dziwny podział technologiczny i jakoś mnie nie przekonują. Aires na mój gust wygląda po prostu lepiej. Linie odtwarzam rylcem Olfy lub fototrawioną piłką Trumpetera. Czasem wspomagam się lakierniczą taśmą liniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Karambolis8 proszę: Shot at 2012-04-11 Shot at 2012-04-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Dół FS36375, góra FS36118 i FS36270. Czyli tak jak piszesz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Hmm co do zdjec,to chyba airlines.net jest kopalnią takowych,tymbardziej,ze "77" to popularny egzemplarz http://www.airliners.net/search/photo.search?cnsearch=2960526377&distinct_entry=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 W starym wydaniu Militaria był artykuł o ex czeskiej 77 z dokładnym rozrysowaniem podziału barw i ich omówieniu na podstawie FS i Humbrola . Jak pamiętam to ten egz. miał "tygryska" na statecznikach pionowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 To ja dodam schemat z Aeroplana i dwie koloranki i taki schemacik chyba z podmalówkami z tej strony http://www.mars.slupsk.pl/fort/mig/mig-29-pl.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Te kolory są prawidłowe, ten schemat w odcieniach szarości, bez niebieskiego odcienia, mozna wywalić do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Michał zgoda ale ja wrzuciłem te rysunki dla ukazania schematu malowanie nie kolorów ,kolory podane są na rysunku z Aeroplana tylko trzeba go powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Rozkład ok, tylko kolorostyka niepoprawna. Tak się czepiam, dla zasady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Trochę się rozjaśniło w głowie. Kupię chyba Gunze wg FS z Aeroplanu, a do podmalówek dobiorę coś na oko. W odpowiednim czasie wrzucę jeszcze fotkę próbek dobranych kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Trochę się rozjaśniło w głowie. Kupię chyba Gunze wg FS z Aeroplanu, a do podmalówek dobiorę coś na oko. W odpowiednim czasie wrzucę jeszcze fotkę próbek dobranych kolorów. Te same kolory, tj. FS36270, FS36118 i FS36375 podaje Stratus w swoim wydawnictwie dot. MiG-29. Mają ostatnio promocję, obydwie części za 99 PLN z wysyłką gratis - skorzystałem ku uciesze mych oczu gdyż książeczki są bardzo miłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 No to już chyba wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam. Prawie skończyłem malować dysze. Kokpit już chyba gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 No,fajnie fajnie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 To wyglada swietnie. Jedzmy dalej,prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Bardzo fajne zdjęcia, super wygląda deska Jak to zrobiłeś?, tylko po kolei proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Już odpowiadam. Na początek na tablicę idzie kolor bazowy z aero. Potem docinam pasek białej kalkomanii i aplikuję SOL. Nie bawię się w przygotowanie powierzchni pod kalki, SOL załatwia wszystko. Nie ma tam przeźroczystego filmu, który mógłby srebrzyć. Następna warstwa to sidolux. Dalej suchy pędzel czarną półbłyszczącą, nierozcieńczoną emalią. Matowa za szybko schnie na pędzlu, a błyszcząca za słabo kryje. Ważne jest, żeby przed suchopędzlowaniem wytrzeć farbę tak, żeby pędzel dosłownie nie brudził. Wtedy mam pewność, że pomaluję tylko wystające obramowania zegarów, bez ufajdania okolic. Czasem trzeba całkiem mocno wcierać farbę w deskę, ale w ten sposób osiągam najlepsze efekty. Następnie pędzlem retuszerskim maluję jakieś drobne detale w innych kolorach. Tutaj zielony i czerwony. Na sam koniec pryskam lakierem matowym w celu zabezpieczenia i zlikwidowania połysku niektórych obszarów. Aha, kliszę podklejam na CA białym polistyrenem 0.25mm. Nie szczypię się, zalewam CA całą kliszę i dociskam kawałek polistyrenu. Kiedyś malowałem na biało aerografem, ale potem były problemy z przyklejaniem takiego elementu do modelu. Trochę większy problem jest z przyklejeniem kliszy do blaszki. Zazwyczaj znajduję 2-3 miejsca odległe od zegarów i punktowo nakładam CA. Ostatnio prace trochę przystopowały, ale następny tydzień mam wolny od jakichkolwiek zajęć. Całe 10 dni na modelowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Dzięki za dokładny opis Nie rozumiem tylko początku, czyli białej kalki, choroba kombinuję od kilku minut i nie mogę tego knifu złapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Tutaj jest: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 I nastała jasność- dzinks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Witka Sokoła, pilota tej konkretnej maszyny można zastać na Forum miłośników symulatorów lotniczych nick Toyo, zawsze można podpytać o szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 macias13_84 zajrzyj na pierwszą stronę wątku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 No tak mogłem się tego spodziewać :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Witam. Składam kadłub do kupy. Pewnie wiecie, że niewiele tam pasuje. Dużo szpachlowania czeka mnie tuż za owiewką. Dysze w trakcie malowania. Co drugą blaszchę pomalowałem mieszanką metalizerów Titanium 50% + Magnesium 50% z palety Model Master, a potem dwie warstwy Tensocrom Kerosene z pędzla żeby nadać niebieskie zabarwienie. Jak podeschnie, to zamaskuję i pomaluję pozostałe blaszki kolorem Gunmetal. Wrzucam jeszcze zdjęcia pomalowanej od wewnątrz owiewki z doklejonymi elementami foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi