wojtek_fajga Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Kolejny model, który będzie prezentem. Będzie to kompromis między czasem, a wyglądem przypominającym Spitfire'a. Model planuję zrobić jako gotowy do lotu. W kabinie pilota doszło jedynie kilka przewodów, oddzielny łom, poprawiłem nieznacznie drążek sterowy. Silnik posłuży jako usztywnienie kadłuba i mocowanie rur wydechowych, dostał tylko os z mosiężnej rurki. Konstrukcją kółka ogonowego producent modelu zagwarantował szybkie jego ułamanie dlatego postanowiłem je nieznacznie przerobić i wzmocnić. Przy okazji goleń podzieliłem tak, aby dała się zamontować po sklejeniu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 No masz, kolejny duży model z silnikiem w zestawie, który wykonany będzie z zasłoniętym zespołem napedowym ;) Toż to przekleństwo w "mojej" skali 1:72, że takich detali nie ma, a tu macie silniki w zestawie i chcecie je chować? ;) Tak czy inaczej patrząc na inwencję twórczą w kabinie pilota aż się chce czekac na kolejne aktualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Tylko patrząc na ten silnik i znając Wojtka to musiałby go od nowa wystrugać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Patrząc na to, co się dzieje w kabinie śmiem twierdzić, że nie wykonanie silnika przez Wojtka będzie faux pas ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Kolejny prezent, a wiec model bedzie ukonczony. To pierwsza dobra nowina. Warsztat prowadzi Wojtek, to druga dobra nowina. Ja mam tylko małe pytanko z innej beczki: Wojtku interesuje mnie Twoja praca nad Balilla w polskich barwach...wypatruje postepow prac, a tu nic. Moze jakby przemianować warsztat na "prezentowy" to ruszy z kopyta.? pozdrawiam, K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Ja mam tylko małe pytanko z innej beczki: Wojtku interesuje mnie Twoja praca nad Balilla w polskich barwach...wypatruje postepow prac, a tu nic. Niestety Balilla czeka na lepsze czasy. Mam kłopot z pokryciem konstrukcji skrzydła papierem japońskim - powstające naprężenia wichrują je. Być może zerwę w przyszłości poszycie i pozostawię widoczna konstrukcję skrzydeł, ale to kiedyś tam... Tymczasem kabina pilota pomalowana. Tabliczki informacyjne to pozostałości z jakichś naświetleń do innego Spitfire'a, naklejone trochę przypadkowo. Tablica przyrzadów i pasy bezpieczeństwa to kolorowy samoprzylepny zestaw Eduard - straszne badziewie, nie kupię czegoś takiego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Wojtku, a co z większym Spitkiem ??? Z miłą chęcią popatrzę na Twoje zmagania ze złośnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 9 Marca 2012 Autor Share Napisano 9 Marca 2012 Wojtku, a co z większym Spitkiem ???W stanie hibernacji Ten właściwie to taka przygrywka do większego, będzie w tym samym malowaniu. W międzyczasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Wojtku Dopiero teraz zauważyłem że u siebie nie dokleiłem jednego elementu u siebie :( Poobserwujemy Twoje zmagania, a jakie malowanie przewidujesz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 9 Marca 2012 Autor Share Napisano 9 Marca 2012 ... a jakie malowanie przewidujesz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Będzie takie firmowe malowanie, jak ktoś będzie miał wątpliwości, to podpis jest "Wojtek" Piękne zdjęcia. Jak je robisz, że małe elementy na zdjęciach nie wyglądają jak powiększone pod mikroskopem, tylko wyglądają tak jak je widzimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 No tak Wojtek robi Krysię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Wojtek mozesz wypowiedziec sie na temat "pasowalnosci" elementow zestawu. Od dawna nosze sie z zamiarem kupna Spita w 32ce i mam dylemat, kupic Tamke czy tanszyego HB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Jak masz za dużo kasy bież Tamkę. Jak lubisz wyciągać z "czegoś - coś" za mniejsze pieniądze to HB. Ja chwilowo zawiesiłem prace nad nim, ale sądzę że z wiosną zacznę dalej zabawę z nim. viewtopic.php?f=86&t=29056 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 W 1/32 to macie większy wybór, natomiast w 1/24 są tylko dwa. Panowie, nie zaśmiecajmy tematu Wojtka, tylko oczekujemy na koleją porcję informacji. Może wtedy ożywię swojego. Wojtku, a będziesz nitował kadłub ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 9 Marca 2012 Autor Share Napisano 9 Marca 2012 ... zdjęcia. Jak je robisz, że małe elementy na zdjęciach nie wyglądają jak powiększone pod mikroskopem, tylko wyglądają tak jak je widzimy? Właściwie to nie wiem jak to w żołnierskich słowach opisać Moje studio do robienia zdjęć warsztatowych wygląda tak: Biała kartka z drukarki i lampka z długą rozpraszającą żarówką. Fotografuję lustrzanką ze stałym obiektywem. Wojtek mozesz wypowiedziec sie na temat "pasowalnosci" elementow zestawu. Od dawna nosze sie z zamiarem kupna Spita w 32ce i mam dylemat, kupic Tamke czy tanszyego HB ?Co do pasowalności to nie mam jakichś specjalnych uwag. Problem jest ze spasowaniem wszystkich elementów kadłuba, ale to tylko w przypadku gdy silnik nie jast wyeksponowany - wynika to raczej z dużej ilosci elementów do wzajemnego dopasowania. Podobny problem miałem z Fw 190 Eduarda - wszystko pięknie wygląda jeśli pokrywy są zdjęte i wyeksponowane wnętrze, przy próbie sklejenia tego jest kłopot - trzeba piłować, dopasowywać, wstawki wklejać itp. To samo jest z pokrywami komór uzbrojenia pokładowego - trudno je wkleić tak, aby wokół były równe luzy. Drugim problemem są powszechnie występujace jamy skurczowe, szczególnie na górnych powierzchniach skrzydeł i na kadłubie. Kolejny problem to gęsia skórka na całej powierzchni modelu i chińskie krateronity. A! i jeszcze różne takie zniekształcenia geometryczne: Wojtku, a będziesz nitował kadłub ??? Nie, raczej będę się starał zmniejszyć te "nity", które zaproponował producent. Tak wygląda powierzchnia skrzydeł w tej chwili: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 11 Marca 2012 Autor Share Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) Powierzchnia skrzydeł gotowa. Zależało mi nie na tym, aby nity całkowicie zniknęły, ale żeby nie były tak dominujące w stosunku do np. otwieranych paneli. Kadłub również będzie miał zmniejszone nity. Mały wlot powietrza z lewej strony silnika skopiowałem w folii, aby nie przeszkadzał przy szlifowaniu kadłuba. Przy okazji teraz bardziej przypomina oryginał. Edytowane 11 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Czy to tajemnica, gdzie można dostać taką folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 11 Marca 2012 Autor Share Napisano 11 Marca 2012 To żadna tajemnica, folia pochodzi z tacki do glillowania , albo z jednorazowej foremki do ciasta, nie pamiętam już dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Wojtku powierzchnia skrzydeł podoba się. Motyw z kopiowaniem na folii aluminowej genialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Część elementów poszycia pokryję w swoim HB folią aluminiową samoprzylepną. Testowałem na Revellowskim 1:72 i doskonale przylega i odkształca się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 18 Marca 2012 Autor Share Napisano 18 Marca 2012 Kadłub Spitfire'a był nitowany częściowo nitami płaskimi, a częściowo wypukłymi; starałem się na modelu również zróżnicować wygląd linii nitów. Na zdjęciach samolotu można zauważyć, że osłona zbiornika paliwa wyraźnie odstaje od pozostałych elementów okapotowania dlatego zrobiłem z blaszki miedzianej element, który nałożę na osłonę zbiornika modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Na zdjęciach samolotu można zauważyć, że osłona zbiornika paliwa wyraźnie odstaje od pozostałych elementów okapotowania dlatego zrobiłem z blaszki miedzianej element, który nałożę na osłonę zbiornika modelu. WOW zarąbiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Motyw z kopiowaniem na folii aluminowej genialny I z powodzeniem możliwy do zastosowania nawet w 72jce ;) Świetna robota Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi