KrzychuP Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 WOW co klasa to klasa trzeba będzie kiedyś ulepić Spita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Powiedz mi Wojtku, nitowanie blachy robiłeś na płaskiej jeszcze za pomocą igły do zastrzyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 A mnie się wydaje, że to fototrawionka domową metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 No jasne... Wojtek znowu poszedł na łatwiznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Dzięki Panowie, cieszę się, że się podoba. Zachęcam do oglądania budowy modelu Spitfire'a, można tam zobaczyć jakie cuda Marcin wyczynia z ręcznie obrabianych blaszek: http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=124:spitfire-lf-mk-xvie-heller-172&catid=35:relacje-z-budowy&Itemid=77 Bogdan, blaszka o grubości 0,07mm wycięta nożyczkami i opiłowana papierem ściernym. Imitacje nitów są robione narzędziem jubilerskim o nazwie kornaisen, odległości między nitami są kontrolowane przy pomocy szablonu. Nity po obwodzie robiłem na płasko, przed ukształtowaniem blaszki, a zapinki mocujące pokrywę po ukształtowaniu na modelu. Dosyć ważne jest, aby podkład do nitowania nie był zbyt miękki, bo blaszka wokół nitów będzie się odkształcać/zapadać. Najlepiej sprawdza się polistyren lub plexi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 Drzwiczkom pilota i panelom dostępowym dorobiłem zawiasy z ponagniatanego drutu. Dorobiłem podstawę anteny, która w modelu była zbyt mała i okucie lampki. Jak już wcześniej pokazywałem zapinki na modelu były miejscami mocno zniekształcone, a podczas szlifowania dodatkowo się zatarły. Dorobiłem nowe... Tekturowy stelaż posłużył do ustabilizowania kadłuba podczas naklejania zapinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 A Wojtek jak zawsze na łatwiznę... Chłopie... Ja tu zawału dostanę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Ja też kolego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Tak jest, zawał murowany - widzisz Fiedotow - to kolega Wojtek powinien być tu ewentualnym prowodyrem projektu scratch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Chyba jako "starszy kolega ze szkoły" doprowadzę go do porządku... A właściwie nie... Jest co podziwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Eech poziom całkowicie kosmiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 28 Marca 2012 Autor Share Napisano 28 Marca 2012 Panowie, dziękuję; cieszę się, że się podoba. Mikołaj, Bogdan - nie dam się wciągnąć w projekt scratch Aktualnie pracuję już nad czterema takimi projektami w różnym stopniu zaawansowania, a na piąty nie starczy już chyba życia, jak wiadomo tego typu modelarstwo pochłania spore ilości czasu. Jeśli jednak taki projekt tu powstanie to będę kibicował i wspierał. Zatem Panowie do dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Samolot, którego model wykonuję był wyposażony w śmigło Rotol z długim kołpakiem; niestety producent modelu dostarczył tylko śmigło de Havilland z krótkim kołpakiem. Zakupiłem zestaw żywiczny z poprawnym rodzajem śmigła i dobrym kołpakiem. Niestety zestaw nie jest najwyższych lotów - sporo nadlewek, nierówności powierzchni i kilka pęcherzyków powietrza. Najgorsze jednak to zbyt mała średnica i wysokość podstawy kołpaka. Jakoś jednak z tego wybrnąłem. Podstawę kołpaka podkleiłem krążkiem, a średnicę powiększyłem oklejając paskiem polistyrenu po obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Proszę jak ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Komentarz modelarski zasadniczo zbędny. Mi dodatkowo bardzo podoba się strona fotograficzna, nasuwająca skojarzenia raczej z jakąś dużą firmą modelarską niż indywidualnym warsztatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Poziom nie osiągalny za życia zwykłego śmiertelnika. Mam tylko pytanie czy elementy metalowe toczysz sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Nie mam słów - chiałbym śledzić warsztat dalej alej ale nie wiem czy mój dezodorant to wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Dzięki Panowie! ...czy elementy metalowe toczysz sam? ...ale tutaj nie ma żadnych toczonych elementów. Gniazda i osie łopat są zrobione z przyciętych mosiężnych rurek o odpowiednio dobranych średnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Piękny model! Rozumiem, że skala to 1:3,2, tylko zapomniałeś o przecinku? Generalnie to nie mój typ maszyn i nie moja skala, ale śledzę uważnie od początku. Bardzo mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam, Śledzę wątek i mam pytanie. Gdzie zaopatrujecie się w blaszki miedziane o grubości poniżej 0,1mm ? Gdzieś czytałem, że do trawienia używane są także grubości 50 um. Sam działam w 72jce i troszkę chciałbym poeksperymentować w taj materii, ale obawiam się, że przy tej skali 0,1mm to dla mnie maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Gdzie zaopatrujecie się w blaszki miedziane... Na serwisach aukcyjnych, polskich i zagranicznych. Tymczasem... Producent modelu w miejscu mocowania chłodnic do skrzydeł zrobił jakieś bezsensowne uskoki. Poprawiłem ten błąd wklejając odpowiednio wyprofilowane plastikowe wstawki. Siatki chłodnic wydawały mi się z lekka zbyt duże; dorobiłem zatem swoje. Antena to element, który lubi się zlamać; wzmocniłem ją rdzeniem z drutu. Następne nieporozumienie to statecznik poziomy, jedną z jego powierzchni producent modelu odwzorował z poszyciem płóciennym! Na szczęście w żywicznym zestawie wraz z kołpakiem i śmigłem są elementy korygujące tę wadę. Kolejnym elementem, którego zabrakło w modelu jest oś łącząca oba elementy steru wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Kolejna ciekawa odsłona. Jednej rzeczy zazdroszczę - opanowania fototrawienia. Przebrnąłem nawet kiedyś przez artykuły w Aeroplanie na ten temat, ale na razie sprawa wydaje mi się trudna - w moim przypadku także z uwagi na wrodzoną niechęć do uczenia się obsługi programów komputerowych. A mam pytanie - jak długo trwa cykl produkcyjny zaplanowanego zespołu elementów, tak przykładowo tych w ostatnim poście? Zakładamy, że mamy wszystkie niezbędne narzędzia, surowce i substancje, sama produkcja od odpalenia komputera do położenia obok modelu płytki z elementami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Przebrnąłem nawet kiedyś przez artykuły w Aeroplanie na ten temat, ale na razie sprawa wydaje mi się trudna... Trudna będzie tylko do momentu, aż stanie się prosta Jak z większością nowych doświadczeń/umiejętności w życiu... ...jak długo trwa cykl produkcyjny zaplanowanego zespołu elementów, tak przykładowo tych w ostatnim poście? Zakładamy, że mamy wszystkie niezbędne narzędzia, surowce i substancje, sama produkcja od odpalenia komputera do położenia obok modelu płytki z elementami? Wcale nie tak łatwo na to odpowiedzieć. To zależy. Zazwyczaj blaszki udaje mi się wykonać w ciągu jednego dnia, ale nie wymaga to uwagi przez cały czas. Takie fazy jak suszenie emulsji czy naświetlanie trochę trwają, ale nie angażują uwagi. Skumulowany czas, który trzeba poświęcić to 2-3 godziny. Osobna sprawa to przygotowanie rysunków do naświetlenia w programie graficznym - niektóre elementy to kilka lub kilkanaście minut (jak te siatki chłodnic do spitfire'a), a nad niektórymi bardziej skomplikowanymi zespołami siedziałem po kilka lub kilkanaście dni (np. skrzydła do Nieuporta 28). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Kolejna ciekawa odsłona. Jednej rzeczy zazdroszczę - opanowania fototrawienia. Przebrnąłem nawet kiedyś przez artykuły w Aeroplanie na ten temat, ale na razie sprawa wydaje mi się trudna - w moim przypadku także z uwagi na wrodzoną niechęć do uczenia się obsługi programów komputerowych. A mam pytanie - jak długo trwa cykl produkcyjny zaplanowanego zespołu elementów, tak przykładowo tych w ostatnim poście? Zakładamy, że mamy wszystkie niezbędne narzędzia, surowce i substancje, sama produkcja od odpalenia komputera do położenia obok modelu płytki z elementami? Wojtkowi można zazdrościć więcej, a co do fotografii to byłem u niego w studio i możliwości ma duuuuuuuuuuuże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Kadłub poszedł na razie w odstawkę, zająłem się skrzydłami. Klapa jest za krótka z jednej strony. W przypadku budowy modelu z otwartymi klapami nie ma to specjalnego znaczenia, ale ponieważ mój Spitfire będzie mial klapy zamknięte to poprawiłem. Bolączką większości modeli wtryskowych są zbyt grube krawędzie spływu, w tym modelu jest podobnie. Powierzchnie styku obu połówek skrzydła zeszlifowałem od wewnątrz. Połówki otworów wylotowych broni pokładowej po sklejeniu były przesunięte delikatnie względem siebie, poprawa tego spowodowałaby ich rozkalibrowanie. Rozwierciłem otwory, wkleiłem kawałek plastikowej rurki i ponownie rozwierciłem do potrzebnej średnicy. Światło pozycyjne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi