Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Perfekcyjna robota ,szczególnie światła ,co to za szablon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 a ja się spytam jeszcze - co to za pręciki takie fajne przeźroczyste ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 a ja się spytam jeszcze - co to za pręciki takie fajne przeźroczyste ? Ramki wtryskowe z oszklenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 no tak, się popisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Wojtku, patent ze światełkami pozycyjnymi SUPER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 i ciągle nie wiemy co to za szablon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 A ten znowu swoje. Powala z nóg bez dotknięcia palcem. Chuck Norris przy Wojtki to osesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 i ciągle nie wiemy co to za szablon... Są 3 możliwości: 1. jeśli zrobiony przez Wojtka - to może być blaszka z wytrawionymi otworami o różnych średnicach - ale otworki mogą mieć nierówne krawędzie więc 2. blaszka z wywierconymi otworami o różnych średnicach za pomocą wierteł lub frezów 3. wyrób gotowy jakiejś firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Ten szablon to sztanca do wykrawania kółek. Do takiego celu jak kształtowanie roztopionego plastiku można równie dobrze użyć otworu wywierconego w mosiądzu, aluminium, a nawet w twardym drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 A robiłem na szybko z plastiku, tyle,że trzeba szybko tłoczyć by nie stopić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Układ elementów do wymalowania na kadłubie jest dosyć skomplikowany (w sensie precyzji ich wzajemnego ułożenia i ilości kolorów), zdecydowałem, że ich malowanie zrobię jeszcze przed montażem kadłuba ze skrzydłami - samym kadłubem łatwiej manipulować. Kilka masek nakleiłem tylko po to, aby prawidłowo ustalić położenie pozostałych elementów względem siebie i kadłuba. Tutaj mam prośbę do osób bardziej zaznajomionych z tym samolotem. Dysponuję tylko jednym zdjęciem prawej strony tego samolotu zamieszczonym w Model Hobby nr 26. Niestety zdjęcie jest małe i nieostre, nie pozwala na ustalenie czy napis Krysia wchodzi na kokardę, czy jest ściśnięty w stosunku do napisu na lewej stronie kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Jak do tad, Fantastyczna robota modelarska! Bardzo fajny model z tego wyjdzie.Tak przypuszczam. Prosze o wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Krysię z prawej strony z lekka skurczyłem... Na dolnych powierzchniach skrzydeł zrobiłem coś na kształt preszejdingu z wykorzystaniem kilku kolorów - biały, czarny, szary i dwa odcienie brązu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Cześć, jak rozumieć powyższy cykl zdjęć w kontekście preszejdingu? Czy dolna powierzchnia będzie jeszcze malowana kolejną warstwą czy ma pozostać tak, jak na ostatnim zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Doświadczenie poparte umiejętnościami, taki mój komentarz do tego co widzę Zabiegi precieniowania mają wyciągnąć po malowaniu efekt spracowanej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 O, i taki preshading - w odróżnieniu od "kafelkowania" - ma sens. Uwielbiam patrzeć na Twoje znakomite warsztaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 już czuję że będzie wyglądało super realistycznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Jako, że raz po raz dłubnę coś (mało) we wnętrzu tego HB szukam rysunków prowadzenia linek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Wojtek, Ty jak "leśny dziadek" skaczesz z kwiatka na kwiatek. Oczekuję wyników przy innej pracy, DOBRY CZŁOWIEKU. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dzięki Panowie! Mikołaj, Jarek - preszejding (celowo spolszczone w tym wypadku nie do końca opisuje sposób malowania, który preferuję. To jest właściwie seria transparentnych, często fragmentarycznych (brązy tylko na centropłacie) warstw w różnych kolorach, z których każda przybliża do efektu malarskiego przechowywanego w wyobraźni (jak powinien wyglądać spód Spitfire'a, a wiadomo, że to były flejtuchy Nazwa preszejding dla dotychczas wykonanych prac wydała mi się właściwa, ponieważ od teraz każda następna warstwa farby będzie już tylko gasiła kontrasty. W moim rozumieniu preszejding to nie tylko pokrycie modelu mniej lub bardziej precyzyjnie czarną siatką co najczęściej wygląda sztucznie i schematycznie (np. preszejding na poszyciach metalowych lub drewnianych). Celem tej operacji jest raczej wprowadzenie pewnych delikatnych zakłóceń do jednolitych powierzchni. Kolejne warstwy zmniejszają kontrast, dla porównania pomalowane tylko jedno skrzydło: Zanim dokleję skrzydło do kadłuba staram się wykonać jak najwięcej malunków, np. kokardy. Wojtek,... Spoko Marek, damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 No cóż, ot i cały Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Nooooo. (ale powiało ode mnie inteligencją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 A pewien jesteś malowania? Były okresy przejściowe kiedy spotykano rondle różnych okresów na jednej maszynie. Nie bronię Wojtka ani Ciebie nie ganię. Trzeba by poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dziękuję za uwagi. Kadłubowe są chyba ok, są zdjęcia prawej i lewej strony tego samolotu oraz kolorówka w Model Hobby 26 zgodna z nimi; na jej podstawie robiłem maski. Dolne faktycznie nieco za małe, powinny być większe, na oko ok 20%, dochodzące bliżej krawędzi natarcia - teraz widzę zdjęcie, na którym dokładnie widać kokardy na dole płata na tym egzemplarzu. Niestety wymiary wziąłem bezrefleksyjnie z kalkomanii dołączonych do modelu :( Zostawię tak już - czas mnie goni, a model na prezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Wojtku, mimo błędu i tak mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi