fiedotow Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 Czas malowania. Najpierw podkład Vallejo. Jako, że ujawnił niezbyt dobrze wyrównane miejsca po blisterach ( czemu się zagłębiły?) nałożyłem odpowiednio docięte kawałki folii aluminiowej samoprzylepnej. Nie mam praktyki w preszu uczę się... I po zamaskowaniu spodu natrysk szarym. Tyle do dziś... Tempo prac troszkę zwolniło z racji schnięcia warstw natryskiwanych, ale głównie to ze względu na wakacyjny przyjazd mojego Synka, któremu staram się poświęcić jak najwięcej czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Czas malowania. Najpierw podkład Vallejo. wróżę duże kłopoty przy zdejmowaniu maskowania ps.pozdrów syna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 Delikatnie odsłoniłem maskowanie spodu i nic (odpukać!!!). Ale Mk. 24 pomaluję najpierw białym Humbrolem jako podkładem. Przy okazji ułatwi to malowanie pasów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystyna_z_gazowni Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 A ty śpisz czasem? Czy okrągłą dobę dłubiesz w modelach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 Właśnie doprowadzam powierze ze sprężarki w Merlinie do Mk. VIII W dzień jestem z Synkiem a w nocy mogę popracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 Niestety. Złe proroctwa Roberta się sprawdziły. Podczas poprawiania maski na masce, poszło wszystko - farba, podkład... O ile bardzo lubię grafiki Borisa Vallejo, to niestety podkładu Vallejo będę używał do celów niemodelarskich. Przy pierwszym kiksie (KoPerkowy Spit Mk. VIII - zainteresowanym znany) myślałem, że to moja wina. Ale już drugi raz - to nie przypadek. Nastał czas mozolnego usuwania farby tak, by narobić jak najmniej szkód. Farbę usunąłem w sodzie kaustycznej delikatnie (w rękawiczkach) zmywając palcami. Niestety z podkładem nie poszło tak łatwo. Gdzie się dało to "odprysnąłem" podkład mechanicznie. Przeszukałem fora nt usuwania podkładu lecz na nic się to zdało. Proponowanych środków nie mam w spiżarni. Pod ręką jedynie benzyna do zapalniczek i rozpuszczalniki do farb. Vamodowski podtapia plastik ale nie rusza podkładu. Za to Mr.Hobby zmiękcza warstwę na tyle, że można ją usunąć. Jest to co prawda pracochłonne i żmudne, ale nie narusza faktury modelu. Jeszcze jedna wada podkładu. Naruszył powierzchnię plastiku mimo, że opis świadczy, że jest to podkład do plastiku... Więc nie wiem jak Wy, Szlachetni, ale ja odstawiam ten specyfik daleko od warsztatu modelarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 A pisałem o tym Valleho dawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 Też miałem z nim do czynienia. Obecnie służy do gruntowania różnych rzeczy niekoniecznie związanych z modelarstwem. Jak większość produktów Vallejo, także i ten jest dziadowski ;) Chyba tylko do figurek farby im wyszły. Reszta jest milczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 Jedynie co mogę z czystym sumieniem polecić to varnishe w sprayu tej firmy. od jakiegoś czasu używał błyszczącego i jest naprawdę świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Października 2012 Autor Share Napisano 23 Października 2012 Po wielu perturbacjach związanych z oczyszczaniem z niefortunnego "podkładowania", powracam. Malowanie. Nie silę się na perfekcję w pokryciu (no kilka poprawek) bo będzie postarzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 A poczemu on ma morski (FAA) kamuflaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 24 Października 2012 Autor Share Napisano 24 Października 2012 Złudzenie ze względu na lampę błyskową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Jakoś mało relaksacyjnie wychodzi Ci ten Spit fiedotow... Szkoda, choć może jeszcze uda się go efektownie wykończyć. Tak na marginesie to kolejny model, w który wbrew zapowiedziom wkładasz sporo pracy i dodatków, a masz problemy z wymalowaniem. Moim zdaniem powinieneś naprawdę trzasnąć kilka modeli na szybko i potrenować malunki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 No rzeczywiście za bardzo relaksacyjnie to nie poszło jak do tej pory. Ale na błędach się człowiek uczy. Nie szkodzi Przede wszystkim jednak użyty poprzednio Humbrol 164 jest zbyt ciemny (wg instrukcji Airfix ze Spita 24: 163 - 164 - 165). Użyłem więc obok Gunze H73 - H75 a spód to Humbrol 165 Naniosłem żółte pasy na krawędziach natarcia. Następnym razem najpierw żółty pójdzie. Wydechy to Humbrol 113 i grafit. Jeszcze przyciemnię je podczas końcowego "okopcania". No i golenie z pokrywami... Jutro natrysk połyskiem i do schnięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Pryśnięty Humbrolem 35. Kalki z oznaczeniem 308 Dywizjonu to Kagero - Tachmod, pozostałe Revell. Kolorystyka na zdjęciu znacznie odbiega od rzeczywistości - efekt lampy błyskowej. Za wcześnie dokleiłem zaczepy bombowe i numer seryjny musiałam dzielić. Po raz pierwszy miałem problem z nakładaniem kalek Techmodu. Numery seryjne podskrzydłowe są tak delikatne, że łatwo je uszkodzić. Potraktowałem je Liquid Decal Film'em Microscale. Szachownicę lepiej użyć Revellowską, bo Techmod odwrócił pola (sic!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Listopada 2012 Autor Share Napisano 2 Listopada 2012 Jako, że na zdjęciach w książce Wojtka Matusiaka ZF*M wygląda na spracowanego, tak też go potraktowałem... Wiem, że daleki od wyobrażeń Waszmościów ale co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Boguś nie będę się mądrzył (bo długo nie pokaże niczego na Twoim poziomie) ale obiektywna opinia zawsze w cenie: góra rewelacja; spód trochę sztucznie; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Listopada 2012 Autor Share Napisano 2 Listopada 2012 Mr. T... Dzięki za uznanie. No nad spodem jeszcze popracuję. Ale to pierwszy Spit w tej skali, więc i sporo niewiadomych... Poza tym lampa prześwietla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 No ja mam mieszane uczucia... Usmolony jest, to fakt, ale czy wygląda to realistycznie czy niechlujnie, to może być kwestia dyskusyjna. W każdym razie to stąpanie po cienkiej linie. W kwestiach szczegółowych zwróciłbym uwagę na dwa detale. Osmalenia od wydechów mają raczej nieprawidłowy kształt (nie wnikając już w ich barwę czy samo techniczne wykonanie): Pominąłeś też ciekawostkę, jak charakterystyczny ślad po zamalowaniu dużych kokard na górnych powierzchniach skrzydeł: (zdjęcia z http://www.polishsquadronsremembered.com/308/308_pic_gal.html ) Czekam na galerię, bo każdy Spit cieszy oko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 Spit o własnym podwoziu . Jeszcze troszkę poprawek przy wydechach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2012 Nie, nie zapomniałem o nim... Powolutku prace zmierzają ku końcowi. Dozbrajam moją "szesnastkę" w bombki... Co prawda miałem już gotowe obie i pomalowane, ale jedną coś chyba zbombardowałem, bo jej nie mam. A że ICMowskich mam pełny bomboskładzik, to pomyślałem, żeby takie podwiesić. Dodatkowo je zbomPartuje blaszkami. Oto porównanie Hasevella i ICMParta (ta druga w początkowej fazie powstawania): A tak obecnie wygląda: A gdyby co - Wesołych Świąt, dużo wymarzonych modelarskich prezentów pod choinką! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 Jeszcze limuzyna i koniec... Założone pozostałe wystające elementy, bomby Revell - Hasegawa i przygotowane dźwignie otwierania limuzyny. Antena IFF Antena radia Antena systemu lądowania Rurka Pito Etapy tworzenia zamków limuzyny. I widok całości... Niestety sknociłem malowanie limuzyny. Zmyłem wszystko Wamodem i płynem do mycia naczyń. Może jeszcze dziś zacznę malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2012 A więc koniec... Jeszcze troszkę poprawek zapewne... Ale po kolei... Limuzyna zabezpieczona... ... i pomalowana Przymiarka do reszty Tak powstawał fotokem. W nawiercony czarny plastik wstawiłem przezroczysty pręcik. Przykleiłem lusterko I tak to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 30 Grudnia 2012 Share Napisano 30 Grudnia 2012 Limuzyna zabezpieczona... ... i pomalowana Ale jak namalowałeś te żółte prostokąciki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2012 Te prostokąciki to kalka przycięta tuż przy nadruku - fatalnie się takie coś kładzie...Zapraszam do galerii viewtopic.php?f=64&t=36098 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi