Ipkinss Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam! Trochę się zbierałem z nowym warsztatem po Łosiu ale w końcu przyszedł czas na Mewę Model zamierzam wykonać prosto z pudła choć zobaczymy jak to z tym będzie W sumie jest trochę szklarni więc znając siebie coś dodam ponad to, co oferuje zestaw... Póki co krótki "in-box" Literaturka: I skromniutki postęp: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Bardzo ciekawy temat, a samolot zawsze mi się podobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Świetny temat! Zawsze ciekawiły mnie modele Ardpolu i czekałem na jakiś warsztat na naszym forum. Doczekałem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 No, no, długo kazałeś czekać. Bardzo proszę nie zarzekać się, że z pudła, bo to koledze po prostu nie wypada, a fotek Mew z widocznymi elementami konstukcji trochę się w ostatnich czasach pojawiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JBZ Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Bardzo interesujący temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Wspaniały model wybrałeś Ipkinssie Cieszę się tym bardziej, że sam mam zamiar go kupić i podpatrzę sobie jaki z tego zestawu materiał na Mewę. Podziwiam, pozdrawiam i powodzenia życzę! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Zupełnie zapomniałem o istnieniu tego modelu! Będę zaglądał z wielką ciekawością. Do roboty Ipkniss, do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 hyhyhyhy tylko, żeby ta mewa nie zdechła przedwcześnie a tak bardziej poważanie to obserwuję i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam! Dzięki za doping! Tak jak sądziłem postanowiłem nieco dopracować i tak fajny zestaw Ardpolu. Zamierzam zrobić samolot w wersji LWS-3A, a zatem z serii produkcyjnej. W związku z tym kilka elementów trzeba będzie zmienić. Na pierwszy ogień poszły drzwi z lewej strony kadłuba. Te z zestawu przedstawiają wersję LWS-3/Im – zmianę widać porównując rysunek na okładce pudełka z in-boxa Będę musiał wyrzucić z kabiny zbiornik paliwa, bo w wersji seryjnej zbiorniki umieszczono w skrzydłach. Trzeba pomyśleć jak miejsce po nim mogło być zagospodarowane...jakieś pomysły? Przyjdzie również zmierzyć się z "klatką" z rur pod szklarnią, którą Ardpol odpuścił. Na szczęście zdjęcia wraków w miarę dobrze ją przedstawiają. A tymczasem drzwi: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Kolejny warsztat Mistrza Ipkinssa - rzecz której nie można opuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Kolejny warsztat Mistrza Ipkinssa - rzecz której nie można opuścić No jeśli tak to zasiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Zasiadam i podglądam warsztat P.s Po Łosiu jakiego zrobiłeś stwierdziłem że muszę dorosnąć do sklejania i Łoś poszedł do szafy :P Pozdrawiam Mistrza Ipkinssa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Ipkinss. Masz zakaz ode mnie prowadzenia warsztatów. Ja mam problemy z sercem a jeszcze chcę pożyć Dobra... Mam gdzieś Broplanowską Mewę i pooglądam, i popatrzę Bardzo mi się Mewa podoba... Chyba najładniejszy Polski samolot. No może jeszcze Wilga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 O Iskrze zapomniałeś No chyba, że bez śmigła się nie liczy jako samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Ja kocham śmigiełka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 No fantastycznie - kolejny polonik i do tego jaki niesztampowy PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam! Dziękuję Panowie za doping! Niewielka ale zawsze aktualizacja Zacząłem mocować się z kokpitem. Dodałem rury w oknach i dokleiłem kilka drobiazgów. Trochę zabawy będzie bo wewnątrz był niezły "rurociąg". Będę musiał odtworzyć kratownicę pod oszkleniem i dodać kilka elementów we własnym zakresie. Oczywiście jak to bywa przy naszych samolotach pojawiają się pierwsze wątpliwości. A pomysł żeby zrobić model seryjny jeszcze je powiększa. Na przykład: gdzie były umiejscowione "zegary" w kabinie obserwatora? Jedno zdjęcie z Salonu Paryskiego zdaje się sugerować, że na rurach kratownicy ale pewności nie mam. Druga sprawa to umiejscowienie km-ów pilota. Publikacje mówią dość enigmatycznie o przeniesieniu km-ów z osłon kół na boki kadłuba, ale gdzie konkretniej tego nie wiadomo. Zdjęcia wraków niewiele pomagają. I jeszcze jedno, chyba się nieco obrażę na Ardpol... Dostałem owiewkę z bąblem powietrza szpecącym cały element. Nie wiem co począć, trochę dobija mnie myśl o tłoczeniu na nowo całej szklarni Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Jeszcze, jeszcze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Witam! Kilka zmian Podmieniłem trochę za małe zestawowe magazynki do "szczeniaka" na blaszkowe (zostało mi kilka z Łosia). Pomalowałem także wnętrze Mewy. Nigdzie nie znalazłem informacji na jaki kolor powinno być malowane ale przyglądając się fotkom z salonu paryskiego uznałem, że nie jest to ani srebrny ani khaki, a raczej jakiś odcień szarości. Użyłem więc farby Dark Seagrey Hobby Colora. W rzeczywistości nie jest taki ciemny ale i tak chyba nieco rozjaśnię ścianki suchym pędzlem. Wykonałem też kawałek kratownicy z tyłu kabiny obserwatora. Było to miejsce gdzie nie miałbym dostępu po sklejeniu kadłuba. Resztę orurowania zamierzam zrobić operując od góry Kilka drobiazgów jeszcze dojdzie do środka. To dopiero połowa drogi w temacie wnętrza. Malowanko było okazją do przetestowania nowego aerografu. Różnica w komforcie pracy i jakości malowania jest dla mnie ogromna - jestem bardzo rad z tej przesiadki Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 fajnie to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Witam! Kolejny etap budowy za mną. Nieco "zwashowałem" kokpit i troszkę go przybrudziłem. Po zabiegach "upiększających" skleiłem kadłub. Co ciekawe, wiele elementów dojdzie do kabiny dopiero teraz. Wymusza to konstrukcja samolotu i modelu Pierwszy etap wyglądał tak: Po sklejeniu kadłuba dodałem tablicę przyrządów (musiałem załatać dziurę między tablicą a kadłubem) oraz fotel pilota. Trzeba będzie nieco wyprostować fragment kadłuba z oknami bo trochę za bardzo "leci" do środka. Na szczęście przy żywicy to nie problem Teraz zacznie się etap tworzenia kratownicy. Będzie trochę zabawy z tymi rureczkami... Na tej fotce widać kawałek kratownicy w tyle kabiny obserwatora. Udało się ładnie dograć druciki z obu stron kadłuba. Czwarty element "krzyżaka" bez trudu zmieszczę od góry Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Świetnie Ci idzie, szkoda żę szklarnia trafiła się zbabolona, ja bym odcioł ten element z bomlem i tylko ten od nowa wytłoczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 A z Broplanu nie pasowała by? Zobaczę, bo mam chyba dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Dobrze idzie, ale martwią mnie grube ścianki przy oszkleniu. Będziesz to w jakiś sposób maskował np. kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 i co się dzieje z tym wspaniałym warsztatem, Ipkinns wytłumacz się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi