Skocz do zawartości

LWS 3 Mewa (Arpdol 1/72)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Trochę się zbierałem z nowym warsztatem po Łosiu ale w końcu przyszedł czas na Mewę

Model zamierzam wykonać prosto z pudła choć zobaczymy jak to z tym będzie W sumie jest trochę szklarni więc znając siebie coś dodam ponad to, co oferuje zestaw...

Póki co krótki "in-box"

10094302.jpg

77492377.jpg

83200167.jpg

Literaturka:

87836768.jpg

I skromniutki postęp:

98084326.jpg

19457607.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wspaniały model wybrałeś Ipkinssie

Cieszę się tym bardziej, że sam mam zamiar go kupić i podpatrzę sobie jaki z tego zestawu materiał na Mewę.

Podziwiam, pozdrawiam i powodzenia życzę!

Kornik

Witam!

Dzięki za doping! Tak jak sądziłem postanowiłem nieco dopracować i tak fajny zestaw Ardpolu. Zamierzam zrobić samolot w wersji LWS-3A, a zatem z serii produkcyjnej. W związku z tym kilka elementów trzeba będzie zmienić. Na pierwszy ogień poszły drzwi z lewej strony kadłuba. Te z zestawu przedstawiają wersję LWS-3/Im – zmianę widać porównując rysunek na okładce pudełka z in-boxa Będę musiał wyrzucić z kabiny zbiornik paliwa, bo w wersji seryjnej zbiorniki umieszczono w skrzydłach. Trzeba pomyśleć jak miejsce po nim mogło być zagospodarowane...jakieś pomysły?

Przyjdzie również zmierzyć się z "klatką" z rur pod szklarnią, którą Ardpol odpuścił. Na szczęście zdjęcia wraków w miarę dobrze ją przedstawiają.

A tymczasem drzwi:

52294714.jpg

14970974.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

Kolejny warsztat Mistrza Ipkinssa - rzecz której nie można opuścić

No jeśli tak to zasiadam

Ipkinss. Masz zakaz ode mnie prowadzenia warsztatów. Ja mam problemy z sercem a jeszcze chcę pożyć Dobra... Mam gdzieś Broplanowską Mewę i pooglądam, i popatrzę Bardzo mi się Mewa podoba... Chyba najładniejszy Polski samolot. No może jeszcze Wilga

Witam!

Dziękuję Panowie za doping!

Niewielka ale zawsze aktualizacja Zacząłem mocować się z kokpitem. Dodałem rury w oknach i dokleiłem kilka drobiazgów.

53849387.jpg

79662922.jpg

95888704.jpg

Trochę zabawy będzie bo wewnątrz był niezły "rurociąg". Będę musiał odtworzyć kratownicę pod oszkleniem i dodać kilka elementów we własnym zakresie. Oczywiście jak to bywa przy naszych samolotach pojawiają się pierwsze wątpliwości. A pomysł żeby zrobić model seryjny jeszcze je powiększa. Na przykład: gdzie były umiejscowione "zegary" w kabinie obserwatora? Jedno zdjęcie z Salonu Paryskiego zdaje się sugerować, że na rurach kratownicy ale pewności nie mam. Druga sprawa to umiejscowienie km-ów pilota. Publikacje mówią dość enigmatycznie o przeniesieniu km-ów z osłon kół na boki kadłuba, ale gdzie konkretniej tego nie wiadomo. Zdjęcia wraków niewiele pomagają.

I jeszcze jedno, chyba się nieco obrażę na Ardpol... Dostałem owiewkę z bąblem powietrza szpecącym cały element. Nie wiem co począć, trochę dobija mnie myśl o tłoczeniu na nowo całej szklarni

18903578.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

Witam!

Kilka zmian Podmieniłem trochę za małe zestawowe magazynki do "szczeniaka" na blaszkowe (zostało mi kilka z Łosia). Pomalowałem także wnętrze Mewy. Nigdzie nie znalazłem informacji na jaki kolor powinno być malowane ale przyglądając się fotkom z salonu paryskiego uznałem, że nie jest to ani srebrny ani khaki, a raczej jakiś odcień szarości. Użyłem więc farby Dark Seagrey Hobby Colora. W rzeczywistości nie jest taki ciemny ale i tak chyba nieco rozjaśnię ścianki suchym pędzlem. Wykonałem też kawałek kratownicy z tyłu kabiny obserwatora. Było to miejsce gdzie nie miałbym dostępu po sklejeniu kadłuba. Resztę orurowania zamierzam zrobić operując od góry Kilka drobiazgów jeszcze dojdzie do środka. To dopiero połowa drogi w temacie wnętrza. Malowanko było okazją do przetestowania nowego aerografu. Różnica w komforcie pracy i jakości malowania jest dla mnie ogromna - jestem bardzo rad z tej przesiadki

80224176.jpg

24498635.jpg

22690544.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

Witam!

Kolejny etap budowy za mną. Nieco "zwashowałem" kokpit i troszkę go przybrudziłem. Po zabiegach "upiększających" skleiłem kadłub. Co ciekawe, wiele elementów dojdzie do kabiny dopiero teraz. Wymusza to konstrukcja samolotu i modelu

Pierwszy etap wyglądał tak:

49823235.jpg

55768649.jpg

52953404.jpg

Po sklejeniu kadłuba dodałem tablicę przyrządów (musiałem załatać dziurę między tablicą a kadłubem) oraz fotel pilota. Trzeba będzie nieco wyprostować fragment kadłuba z oknami bo trochę za bardzo "leci" do środka. Na szczęście przy żywicy to nie problem Teraz zacznie się etap tworzenia kratownicy. Będzie trochę zabawy z tymi rureczkami...

80171688.jpg

52438201.jpg

28894111.jpg

Na tej fotce widać kawałek kratownicy w tyle kabiny obserwatora. Udało się ładnie dograć druciki z obu stron kadłuba. Czwarty element "krzyżaka" bez trudu zmieszczę od góry

51417605.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

• 2 months later...