Ipkinss Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam! Trochę się zbierałem z nowym warsztatem po Łosiu ale w końcu przyszedł czas na Mewę Model zamierzam wykonać prosto z pudła choć zobaczymy jak to z tym będzie W sumie jest trochę szklarni więc znając siebie coś dodam ponad to, co oferuje zestaw... Póki co krótki "in-box" Literaturka: I skromniutki postęp: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj
Artek82 Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Bardzo ciekawy temat, a samolot zawsze mi się podobał Cytuj
Mikele Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Świetny temat! Zawsze ciekawiły mnie modele Ardpolu i czekałem na jakiś warsztat na naszym forum. Doczekałem się Cytuj
Mikolaj75 Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 No, no, długo kazałeś czekać. Bardzo proszę nie zarzekać się, że z pudła, bo to koledze po prostu nie wypada, a fotek Mew z widocznymi elementami konstukcji trochę się w ostatnich czasach pojawiło... Cytuj
kornik_69 Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Wspaniały model wybrałeś Ipkinssie Cieszę się tym bardziej, że sam mam zamiar go kupić i podpatrzę sobie jaki z tego zestawu materiał na Mewę. Podziwiam, pozdrawiam i powodzenia życzę! Kornik Cytuj
jarek38 Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Zupełnie zapomniałem o istnieniu tego modelu! Będę zaglądał z wielką ciekawością. Do roboty Ipkniss, do roboty. Cytuj
error.exe Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 hyhyhyhy tylko, żeby ta mewa nie zdechła przedwcześnie a tak bardziej poważanie to obserwuję i kibicuję Cytuj
Ipkinss Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam! Dzięki za doping! Tak jak sądziłem postanowiłem nieco dopracować i tak fajny zestaw Ardpolu. Zamierzam zrobić samolot w wersji LWS-3A, a zatem z serii produkcyjnej. W związku z tym kilka elementów trzeba będzie zmienić. Na pierwszy ogień poszły drzwi z lewej strony kadłuba. Te z zestawu przedstawiają wersję LWS-3/Im – zmianę widać porównując rysunek na okładce pudełka z in-boxa Będę musiał wyrzucić z kabiny zbiornik paliwa, bo w wersji seryjnej zbiorniki umieszczono w skrzydłach. Trzeba pomyśleć jak miejsce po nim mogło być zagospodarowane...jakieś pomysły? Przyjdzie również zmierzyć się z "klatką" z rur pod szklarnią, którą Ardpol odpuścił. Na szczęście zdjęcia wraków w miarę dobrze ją przedstawiają. A tymczasem drzwi: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj
Skoti Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Kolejny warsztat Mistrza Ipkinssa - rzecz której nie można opuścić Cytuj
crustian Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Kolejny warsztat Mistrza Ipkinssa - rzecz której nie można opuścić No jeśli tak to zasiadam Cytuj
paczek1981 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Zasiadam i podglądam warsztat P.s Po Łosiu jakiego zrobiłeś stwierdziłem że muszę dorosnąć do sklejania i Łoś poszedł do szafy :P Pozdrawiam Mistrza Ipkinssa Cytuj
fiedotow Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Ipkinss. Masz zakaz ode mnie prowadzenia warsztatów. Ja mam problemy z sercem a jeszcze chcę pożyć Dobra... Mam gdzieś Broplanowską Mewę i pooglądam, i popatrzę Bardzo mi się Mewa podoba... Chyba najładniejszy Polski samolot. No może jeszcze Wilga Cytuj
Mikolaj75 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 O Iskrze zapomniałeś No chyba, że bez śmigła się nie liczy jako samolot Cytuj
ZIO BY NAITT Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 No fantastycznie - kolejny polonik i do tego jaki niesztampowy PZDR Cytuj
Ipkinss Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam! Dziękuję Panowie za doping! Niewielka ale zawsze aktualizacja Zacząłem mocować się z kokpitem. Dodałem rury w oknach i dokleiłem kilka drobiazgów. Trochę zabawy będzie bo wewnątrz był niezły "rurociąg". Będę musiał odtworzyć kratownicę pod oszkleniem i dodać kilka elementów we własnym zakresie. Oczywiście jak to bywa przy naszych samolotach pojawiają się pierwsze wątpliwości. A pomysł żeby zrobić model seryjny jeszcze je powiększa. Na przykład: gdzie były umiejscowione "zegary" w kabinie obserwatora? Jedno zdjęcie z Salonu Paryskiego zdaje się sugerować, że na rurach kratownicy ale pewności nie mam. Druga sprawa to umiejscowienie km-ów pilota. Publikacje mówią dość enigmatycznie o przeniesieniu km-ów z osłon kół na boki kadłuba, ale gdzie konkretniej tego nie wiadomo. Zdjęcia wraków niewiele pomagają. I jeszcze jedno, chyba się nieco obrażę na Ardpol... Dostałem owiewkę z bąblem powietrza szpecącym cały element. Nie wiem co począć, trochę dobija mnie myśl o tłoczeniu na nowo całej szklarni Pozdrawiam Ipkinss Cytuj
Ipkinss Napisano 3 Maja 2012 Autor Napisano 3 Maja 2012 Witam! Kilka zmian Podmieniłem trochę za małe zestawowe magazynki do "szczeniaka" na blaszkowe (zostało mi kilka z Łosia). Pomalowałem także wnętrze Mewy. Nigdzie nie znalazłem informacji na jaki kolor powinno być malowane ale przyglądając się fotkom z salonu paryskiego uznałem, że nie jest to ani srebrny ani khaki, a raczej jakiś odcień szarości. Użyłem więc farby Dark Seagrey Hobby Colora. W rzeczywistości nie jest taki ciemny ale i tak chyba nieco rozjaśnię ścianki suchym pędzlem. Wykonałem też kawałek kratownicy z tyłu kabiny obserwatora. Było to miejsce gdzie nie miałbym dostępu po sklejeniu kadłuba. Resztę orurowania zamierzam zrobić operując od góry Kilka drobiazgów jeszcze dojdzie do środka. To dopiero połowa drogi w temacie wnętrza. Malowanko było okazją do przetestowania nowego aerografu. Różnica w komforcie pracy i jakości malowania jest dla mnie ogromna - jestem bardzo rad z tej przesiadki Pozdrawiam Ipkinss Cytuj
Ipkinss Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 Witam! Kolejny etap budowy za mną. Nieco "zwashowałem" kokpit i troszkę go przybrudziłem. Po zabiegach "upiększających" skleiłem kadłub. Co ciekawe, wiele elementów dojdzie do kabiny dopiero teraz. Wymusza to konstrukcja samolotu i modelu Pierwszy etap wyglądał tak: Po sklejeniu kadłuba dodałem tablicę przyrządów (musiałem załatać dziurę między tablicą a kadłubem) oraz fotel pilota. Trzeba będzie nieco wyprostować fragment kadłuba z oknami bo trochę za bardzo "leci" do środka. Na szczęście przy żywicy to nie problem Teraz zacznie się etap tworzenia kratownicy. Będzie trochę zabawy z tymi rureczkami... Na tej fotce widać kawałek kratownicy w tyle kabiny obserwatora. Udało się ładnie dograć druciki z obu stron kadłuba. Czwarty element "krzyżaka" bez trudu zmieszczę od góry Pozdrawiam Ipkinss Cytuj
jaxan Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Świetnie Ci idzie, szkoda żę szklarnia trafiła się zbabolona, ja bym odcioł ten element z bomlem i tylko ten od nowa wytłoczył. Cytuj
fiedotow Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 A z Broplanu nie pasowała by? Zobaczę, bo mam chyba dwie Cytuj
jarek38 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Dobrze idzie, ale martwią mnie grube ścianki przy oszkleniu. Będziesz to w jakiś sposób maskował np. kolorem? Cytuj
meser111 Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 i co się dzieje z tym wspaniałym warsztatem, Ipkinns wytłumacz się... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi