LimaOscar Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Po zestawie dla policyjnych Mi-8T przyszedł czas na coś bardziej kolorowego. Mi-8S w malowaniu LOTu i nasza wczesna 'rządówka' z 36 Pułku. Z tego co wiem, to w przeciągu 10 dni powinna pojawić się w sklepach. Obydwa zestawy - Policja i LOT są już też przeskalowane do 1/144. Czekają tylko na model Eastern Express - trzeba dopasować co nieco i dorobić 'szkło', a bez modelu nie da rady. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 A szachownica na spodzie Mi-8 była w takiej formie? Czy tradycyjnie musi być jakiś babol szachownicowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 A jak ma wyglądać szachownica na spodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Skoro tak wygląda w nowym malowaniu: http://airnews.pl/view/show/1416 to w starym była zapewne obrócona o 90 stopni ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 No właśnie niekoniecznie. Widziałem gdzieś fotkę rządowego z szachownicą taką jak tutaj. Nawet to zdjęcie mam zgrane na kompie, niestety nie tym, z którego teraz korzystam. Ale nie upieram się - być może jestem w błędzie. Na szczęście to tylko kwestia obrócenia znaczka i po problemie (instrukcje drukowane są na bieżąco ). A w przypadku samej kalki to w ogóle nie ma znaczenia ;). Tak czy inaczej - dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Pytanie o szachownicę było jak najbardziej poważne, bo mogła się zdarzyć odwrotka na śmigłowcu (choć taka wpadka na "rządówce"...? ) pod warunkiem, że ktoś ma na to "kwity". Druga rzecz - znaczek 50 lat LOT - czy na pewno był żółty??? Mam zdjęcie "627" z ciemnym znaczkiem (prawdopodobnie granatowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 W kwestii szachownicy, to jak wspomniałem wcześniej, umieścimy w instrukcji poprawkę i odpowiednią adnotację. Jeśli chodzi o samą kalkomanię, to nic nie trzeba przecież zmieniać (poza tym, jest już za późno - wydrukowana). A co się tyczy znaczka 50lecia LOTu, to nie jest on żółty, jeno złoty. Na instrukcji wygląda może na żółty, ale to tylko rysunek - każdy wie o co chodzi ;) To, że widziałeś fotkę gdzie był 'ciemny' bierze się pewnie z tego, że złoty czy srebrny pod pewnym kątem i przy odpowiednim oświetleniu może wydawać się właśnie taki - wszak to 'metalik'. Ten znaczek to zresztą widziałem onegdaj w 'realu' - był jak najbardziej złoty (pomimo, ze już nie pierwszej świeżości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 To sprawy mamy wyjaśnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Można prosić o informacje, które zestawy Mi-8 mają prostokątne okna, a nie okrągłe i będa najodpowiedniejsze dla tych kalkomanii? Czy trzeba przerabiać wojskowe maszyny? I małe pytamie. Czy planujecie może kalkomanie A320 OLT Express? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Oj, zdaje się, że nie ma modelu Mi-8 z prostokątnymi oknami i trzeba rzeźbić z okrągłych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Można prosić o informacje, które zestawy Mi-8 mają prostokątne okna, a nie okrągłe i będa najodpowiedniejsze dla tych kalkomanii? Czy trzeba przerabiać wojskowe maszyny? I małe pytamie. Czy planujecie może kalkomanie A320 OLT Express? W 1/72 nie ma modelu z prostokątnymi oknami. Ale przeróbka to nie jest jakaś strasznie skomplikowana rzecz. Natomiast widziałem wypraski EE w 1/144 i tam jest również kadłub z prostokątnymi. Tyle tylko, że te modele jeszcze nie wyszły ;) Co do OLT odpowiedź brzmi: tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 Witam. Kalkomania wreszcie stała się 'namacalna'. Znaczy się jest fizycznie ;). Wersja w skali 1/144 będzie miała dodatkowo 'oszklenie'; czarne i szare - opcjonalnie. Trzeba tylko poczekać na model Eastern Express. pozdrawiam LimaOscar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 A takiego widzieliście? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 22 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2012 A takiego widzieliście? ;) A takiego to nie widziałem ;) Ładny. Z jakich to lat? Rozumiem, że to delikatna sugestia, żebym kalkę do niego wydał? W sumie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 A takiego to nie widziałem ;) Ładny. Z jakich to lat? Chyba początek lat 90-tych. Trochę wcześniej wypożyczony do Dakomatu gasił pożary w Hiszpanii. http://pl-pl.facebook.com/LotniczaWarszawa/posts/305426309490438 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Było sześć takich śmigłowców które dostały na czas wypozyczenia od woja (a konkretnie od 103 Pułku Nadwiślańskich Jednostek Wojskowych MSWiA ) rejestracje cywilne : 648 - SP-FEF 651 - SP-FEG 653 - SP-FEH 655 - SP-FEI 658 - SP-FEL 657 - SP-FEK Dodatkowo na osłonach silników miały napis ICONA. Działały na Półwyspie Iberyjskim latem 1990r. Załogi to również piloci wojskowi wypożyczeni razem z maszynami. Lima - no ja liczę że pójdziesz w ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2012 W sumie to nie jest takie głupie. Można by machnąć, tylko coś jeszcze bym musiał do zestawu dorzucić, coby podnieść sprzedawalność za granicą. Jakieś cywilne malowanie niekoniecznie polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 A są w planach kalkomanie do Mi-8/17 używanych w misjach w Iraku Czadzie czy Afganistanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2012 A są w planach kalkomanie do Mi-8/17 używanych w misjach w Iraku Czadzie czy Afganistanie ? Raczej nie - LimaOscar ma inny profil - "cywilno-pasażersko-transportowy", że się tak wyrażę. Bojowe to nie moja działka ;) Przynajmniej na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 (...)Raczej nie - LimaOscar ma inny profil - "cywilno-pasażersko-transportowy", że się tak wyrażę. Bojowe to nie moja działka ;) Przynajmniej na razie. To może coś z tego: WEA UTair albo pójść dalej tropem p-poż: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 No toś mi teraz zabił klina WEA poleci na pewno, bo polskie i niewielkie 'powierzchniowo'. Poza tym pewnie jeszcze coś wybiorę, może UTAir - coś tam z kalek sprzedaję za wschodnią granicę, więc niech będzie uśmiech w ich stronę. Całkiem możliwe, że trzy malowania w zestawie zrobię tak jak jest w kalkach do Jak-40 - są po trzy w każdym. Jeszcze odnośnie WEA - widziałem kiedyś na allegro taką małą kaleczkę do Mi-8 w malowaniu WEA. Ale jakoś mi umknęła nim zdążyłem kupić (znaczy się pewnie sam zaspałem). Ktoś to widać już zrobił, ale nie pamiętam, czy było to takie samo malowanie czy inne i nie wiem jakiej była firmy. Nic to, najwyżej będą dwie kalki na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 A może wzorem Mi-8S oprócz powyższych cywilnych cosik ze 103.PL? W końcu to te same egzemplarze Miejsca też niewiele zajmą, bo to tylko numer + godełko. Odnośnie White Eagle podesłałem maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Widzę że temat się rozkręcił . Lima - chwała tobie za to że się tobie chce w temacie coś zrobić. To bardzo cieszy chyba nie tylko mnie. Jeśli mogę coś zasugerować to to że w temacie kaleczek do malowań United Nation jest straszna lipa. Ten temat jakoś jest pomijany w tematyce lotniczo modelarskiej a przecież i nasze Mi-8 tez latały na misjach humanitarnych. O ukrainskich Mi-8 czy Mi-24 nie wspomnę. Może byś coś w tej kwesti też spróbował stworzyć. A samoloty transportowe? Temat w zasadzie nie ruszony. Ja osobiśćie to z każdych nowych kaleczek się ciesze a jeśli są to malowania cywilne to już jestem happy na maxa Oto kilka przykładów na zachęte: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 No tak, to widzę, że jeszcze dwa zestawy na Mi-8/17 trzeba będzie wydać zamiast jednego ;). Tak, te UNowskie to fajna sprawa. Mogę to wydać, czemu nie. Tylko będę potrzebował więcej materiałów. Co do Mi-8 i Mi-2 ze 103 PL, to spokojnie - będzie osobny, spory zestaw, nad którym już pracujemy od jakiegoś czasu )). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi