Skocz do zawartości

T-34 /85 nr 240 2 Batalion Motocyklowy 1 K.Pancernego

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 123
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

...no w zasadzie to może być

nie do końca jestem pewien czy to ta wersja - nie jestem pewien co do wieżyczki dowódcy, tyłu pojazdu czy osłony działa ale to temat zbyt głęboki by go teraz podejmować

wygląda podobnie wiec może się mylę, a różnice jeśli są to minimalne - nie warto więc wnikać

szkoda że nie ma więcej zdjęć tego pojazdu

model mi się podoba, fajnie pomalowany

czekam co dalej

Ja również, mam obiekcje co do włazu dowódcy. Moim zdaniem powinien być 2 częściowy. Przyjrzyj się dokładnie zdjęciu, wyraźnie widać, że kopułka zwęża się ku górze. To świadczy, że jest to model z 1944r.

A ja obiekcji nie mam ,żadnych,ewidentnie to ten typ wieży ,zobaczcie na charakterystycznie wzmocnienie /nie wiem jak to się nazywa/ zaznaczone czerwonymi kółkami ,wieża z końca 1944 posiada takowe a wcześniejsza tego nie ma ,no chyba ,że były wieże z tym wzmocnieniem i podwójnym włazem d-cy ,ale w Mitycznej broni nie znalazłem takiej informacji.

Hobby Boss oczywiście dał ciała bo to wzmocnienie powinny być po obu stronach a jest tylko po jednej.

koniec44.jpg

dsc08305t.jpg

Do tego zobacz jeszcze to tempo nie osiągalne w lotnictwie. Myślę, że mogę przystać na wymianę Konrad - Robert. Utraciliśmy jednego rycerza Jedi, ale za to pojawił się nowy i znów utrzymana została rónowaga mocy.

Bardzo elegancko wymalowany.

Hobby Boss oczywiście dał ciała bo to wzmocnienie powinny być po obu stronach a jest tylko po jednej.

Patrząc na to zdjęcie zastanawiam się czy Hobby Boss rzeczywiście dał ciała. Nie widać tego wzmocnienia z tej strony wieży.

2011-09-03_17-08-58_210.jpg

Patrząc po naszym teciaku też jestem za Hobby Bossem

Po tej stronie wieży jest:

70.jpg

Po tej nie ma:

48.jpg

A wieża koszalińskiego-T34 jest raczej późnych serii produkcyjnych.

Mariusz a czy przypadkiem wieża na Twojej fotce to nie jest ta wcześniejsza bez tych /cycków/?

Hehe nie Mariusz tylko Marcin

To jest ten sam teciak ze Skierniewic. Z jednej strony ma wzmocnienie z drugiej niema. Nie wiem za bardzo o jakich cyckach piszesz?

Dla porządku dodam jeszcze zdjęcie drugiej strony.

2011-09-03_17-12-49_589.jpg

No widzę panowie zagłębiamy się w szczegółowości totalne hehe, ale chyba właśnie o to w tym wszystkim chodzi. Jakby w przyszłości kto IS-2 budował to służę fotkami w moim miasteczku stoi. Świetnie zachowany tylko farba nie taka jak być powinno. POZDRAWIAM

Koledzy myślę że nie ma tu żadnych błędów. Po prostu jedna z wersji nie uwzględnionych w książce. Zresztą jest to chyba niemożliwe, nie wiem jakim fachowcem trzeba być aby ogarnąć temat T-34. Życia mało. My w Polsce mamy od tego tematu Roberta Michulca, Rosjanie Maksima Kołmijca. Michulec wykazał i tak chyba ze dwa razy więcej wersji i różnic. Tego się nie da ogarnąć. Przez to skądinąd fantastyczny T-34 staje się modelarskim koszmarem. Praktycznie 100 procent modeli nie trzyma oryginału. Dwa identyczne T-34 na froncie nie istniały. Konia z rzędem temu kto znajdzie chociaż jeden egzemplarz "tetki" obfotografowanej na froncie w jednym czasie z wszystkich stron. Coś zawsze będzie w sferze domysłów. Nie widać w "240" prawego boku i tyłu? Ano nie. I bądźcie pewni, że był iny niż we wszystkich innych. Tu odłamane a tu zagięte, tu skrzyneczka a tu beleczka. tu kanisterek i wiaderko, a tu "oswobodzony" faszystowski rowerek. Co tam w danym momencie jest? Bóg jeden raczy wiedzieć. Co mu dało fabryka, co załoga, a co warsztat remontowy? Kto udowodni nawet jakie koła są na prawej burcie? Wszystkie żebrowane? A może któreś pełne? Większość to tylko pojedyncze fotki z jednej strony. Nawet farba najczęściej różniła się odcieniami. Robert jest naprawdę dobrze!

Pojazdy muzealne to niesamowicie istotny element modelarskiej rzeczywistości, ale najczęściej w przypadku pojazdów o sowieckim życiorysie były to wozy służące jeszcze wiele lat po wojnie i po wyeksploatowaniu umieszczone na cokołach. Nijak ma się to najczęściej do konkretnych egzemplarzy uwiecznionych na wojennych fotkach. Te mają już wszystko naprawione, uzupełnione, często wymienione na elementy powojennej odmiennej konstrukcji. Powiedzmy szczerze "muzealniaki" i "pomnikowce" to nieocenione źródło wiedzy ale.......