Sandman Napisano 24 Maja 2012 Autor Share Napisano 24 Maja 2012 To się nie zrozumieliśmy co do wysokości pojazdu to wydaje mi się że nie zmieniała się drastycznie. Aufklarungspanzer został zrobiony w oparciu o Bergepanzerwagena, który jak pewnie wiesz jest trochę niższy od Hetzera. Myślę, że po dodaniu osłon pojazd byłby nieznacznie tylko wyższy, ale działo i tak jest zamontowane mniej więcej na wysokości wizjera kierowcy, więc Hans dosięgnąłby bez stawania na palcach aczkolwiek nie wiadomo jak wnętrze w tych pojazdach było ułożone. W moim wypadku 'płyta' którą dorobiłem jest mniej więcej na takiej wysokości jak byłaby zestawowa, z tym że jest od niej cieńsza. Dla pomiaru wstawiłem figurę, myślę, że jest ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 I dlatego wątpię, aby NAD NIĄ widoczny był układ przeniesienia napędu. Ale nie upieram się przy swoim zdaniu, bo nie wiem. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 24 Maja 2012 Autor Share Napisano 24 Maja 2012 Poprawka, moja "płyta" jest niżej, o jakieś 2mm (mniej więcej 1mm nad spodem wanny). Nie mam pewności czy byłoby widać układ przeniesienia napędu czy nie, ale mimo wszystko pokombinuję i zobaczę jak to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 29 Maja 2012 Autor Share Napisano 29 Maja 2012 Powoli do przodu. Sesja z głowy, więc można zająć się modelem. Prawdopodobnie dodam jeszcze tylko krzesełko dla radiooperatora i apteczkę. Więcej nie będe tam upychał. Części dorabiam sam (poza krzesełkiem i 3 radiami), mają one od 5 do 2 mm, więc do doskonałości sporo im brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Maja 2012 Share Napisano 29 Maja 2012 Radia całkiem, całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Powolutku do przodu, lufa zrobiona od podstaw, bo zestawowa się nie zgadzała kalibrem. Drewniany klocek z patyczka po lodach, jest ciemnobrązowy, trochę go rozjaśnię i dorobię motylka na środkowej obejmie. Rozwierciłem 'szkiełko' przyrządów celowniczych, wkleiłem tam maleńki kawałek płyty cd i zalałem epoxydem. Ogólnie bardzo powoli dłubię. Sporo dorabiam, pewnie nie ma sensu, bo nikt na to nie zwróci uwagi, ale ja mam radochę z takiego "rzeźbienia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Czekam na dalsze postępy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 To jak już wziąłeś się za takie rzeźbienie, to trzeba było poprawić trochę pokrętła armaty, choćby tak nieudolnie, jak ja to zrobiłem w którymś modelu: pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 dzięki za słuszną uwagę, dorobię te elementy z drucika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Eeee, no całkiem, całkiem. Będzie fajny model. Trzeba będzie pokibicować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Znowu podłubałem. Nie wszystko wyszło jak powinno, ale to taka drobnica, że ciężko zrobić lepiej. Lufa schnie, reflektor też (to małe na kawałku plasteliny). Do środka już nic nie będę pchał, zrobię trochę obić jakiś lekki filtr i szlus. Na dzisiaj dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 Monologu ciąg dalszy. Cały czas dłubię i dorabiam. Poprawiłem apteczkę, zamocowałem reflektor, uchwyt pod sternantenne, zrobiłem tłumik do którego dorobiłem uchwyty, obiłem wnętrze (do metalu i do minii) i dałem na to 'filtr' z żółtej ochry, ale chyba potem jeszcze dam brąz vandyka. Dałem blaszki, zamontowałem lewarek (dorobiłem też blaszki). Ogólnie walczę mozolnie, ten model robi mi się jak do tej pory najgorzej. Działo nie wyszło za dobrze, ale trudno pancerka to nie perfumeria, może tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Skala mała to i ciężko się pracuje. Jak na razie to idzie ci chyba najlepiej jak dotychczas. Tylko ne pomaluj go za ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Jestem mile zaskoczony poprawą malowania - już nie zalewasz detali farbą jak niedawno.O wiele lepiej to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Dzięki za pozytywny odbiór, daliście mi trochę kopa do pracy. Byłem na zakupach i nabyłem nowy podkład - biały akryl i pędzel. Na fotce poprzedni podkład i nowy. Chciałbym zrobić preshading ciekawe czy mi się uda. Jak coś podziałam to wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Jest super. Jak zrobiłeś apteczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Jest super. Jak zrobiłeś apteczkę? Odciąłem kawałek z jakiejś części, która została mi z poprzedniego modelu. Oszlifowałem, dałem czarny podkład, na to biały pactry. Plasteliną zamaskowałem okrąg i pomalowałem rozjaśnionym panzergrun pactry. Następnie dałem sidolux, decalfix, na to dałem 2 czerwone kalki (ponieważ nie miałem czerwonej farby), na to kropelkę decalfixa, po wyschnięciu sidolux a na sam koniec dałem na to mat pactry. Metalowa obejma to pozostałość z blaszek PE od UM. Tyle zabiegów przy jednym malutkim elemencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Zrób jakąś osłonę tego wału, bo w tej postaci to zrobiłeś załodze teksańską masakrę piłą łańcuchową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Fakt, zastanawiam się czemu nie pomalowałem wału i skrzyni na biało? Musiało mnie zaćmić. Pomaluję i powinno być ok, przy okazji poprawię krzesełka, bo zahaczyłem je metalizerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Pomalowane. Dałem biały akrylowy podkład i spróbowałem zrobić preshading, trochę go miejscami widać. Teraz zrobię wash olejny (pierwszy raz) z brązu van dyka. Wydaje mi się, że nie jest tragicznie, co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Pita fotka. Jest nie domalowany.A tak to O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Dzięki Dawid, pomalowane. Model dostał wash olejny i schnie, do końca już niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Dalej jest jedno nie dociągnęcie. Pod błotnikiem. 3 fota, widać plastik, a tak to model ZACNY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
księżak Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Zgadzam się z Dawidem99 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 A dlaczego na trzecim od góry zdjęciu zieje taka ogromna szczelina pomiędzy górą a wanną kadłuba? No, chyba, że jeszcze nie są ze sobą sklejone, ale to w takim razie dziwną przyjąłbyś strategię montażu... pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi