Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 201
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Możesz utrwalic benzyną co prawda nie będą tak mocne jak po fixerze ale zawsze /pozniej nie dotykać paluchami/ i to co rafał napisał pigmenty po fixerze i po benzynie potrafią zniknąć.Możesz też nałożyć aerografem pigmenty :rozcieńczone w denaturacie bezbarwnym

Dodam tylko jeszcze bo widze że Rafał napisał o fixerze ,że nie musisz kupowac modelarskiego z Miga ,to samo masz w sklepie dla plastyków /fixatywa/

tutaj masz o tym

viewtopic.php?f=40&t=32995

Napisano

fajny zamysł podstawki ,prosta ale wiele mówiąca,że by nie było tak słodko to te pasy popraw ,tak się ich nigdy nie malowało i nie maluje.Gość stoi z wałkiem a kiedyś zapewne z ławkowcem i mazia a na twojej winietce widać ,że to natrysk.

Napisano
fajny zamysł podstawki ,prosta ale wiele mówiąca,że by nie było tak słodko to te pasy popraw ,tak się ich nigdy nie malowało i nie maluje.Gość stoi z wałkiem a kiedyś zapewne z ławkowcem i mazia a na twojej winietce widać ,że to natrysk.

Hehe pisałem że na surowo jeszcze roboty tam jest

Napisano

Czyżby papier ścierny? Trochę mi się kształt tego asfaltu nie widzi - kwadrat byłby chyba lepszy, ale ty tutaj podejmujesz decyzję.. Być może będzie coś o czym jeszcze nie wiemy.

Napisano
Czyżby papier ścierny? Trochę mi się kształt tego asfaltu nie widzi - kwadrat byłby chyba lepszy, ale ty tutaj podejmujesz decyzję.. Być może będzie coś o czym jeszcze nie wiemy.

Asfalt to: w pojemniczku mieszamy wikol, woda, black mat. mieszać do efektu bez grudek. w drugim pojemniczku przesiany drobny piach i tu wlewamy naszą mieszankę, i znów mieszamy całość ma być nie płynna tylko jak papka . Teraz szpachelką na podstawkę i głaskamy oczywiście nie na gładko

Napisano

Jako że pierwsza wersja asfaltu nie bardzo mi wyszła wykonałem go raz jeszcze teraz jest grubszy i nie tak monotonny w kolorze jak poprzedni. Wiem że zaraz będą głosy "zdejmuj to z tego czołgu" ale i tak nie zdejmę bo mi się podoba a po zatym takie coś mogło mieć miejsce. Asfalt jeszcze bez pasów oraz całe ułożenie jest jeszcze nie ustalone, wszystko na sucho bo przecie czołg jeszcze nie gotowy, ale ściemniam z podstawką bo Kubek będzie może za tydzień dopiero. Pozdrawiam

1-28.jpg

2-26.jpg

3-21.jpg

4-18.jpg

Napisano

Podstawka prawie skończona (już nie na sucho). Dojdzie jeszcze jakiś podpis. model praktycznie też zakończony

1-29.jpg

2-27.jpg

3-22.jpg

4-19.jpg

Napisano
asfalt bardzo fajny,transparent podoba mi się ten który jest na wozie ale na ulicy już nie/za duzo/ ale to Twoja wizja

Strasznie pusto tam było Robercie, a teraz już przyklejone więc Mam nadzieję że pasy teraz lepsze

Napisano

Niestety diorama jest fe, wywal te papierki a asfalt nalóż na calość bo tak to wygląda trochę dziwnie. Sam czołg jest dośc ciekawy a reszta psuję efekt.

Napisano

Rafał te papierki to właśnie cały zamysł podstawki( nie nazwał bym jej dioramą). Przedstawia fragment zdarzeń z tamtych czasów, mianowicie jeden z wozów z nieznanych mi przyczyn wjeżdża w kamienice( w galerii postaram się wszystko udokumentować zdjęciami z 68r.) reszta kolumny przejeżdża przez gruzowisko rozciagając gdzieniegdzie powstały pył i sama lekko się kużąc. Protestujacy ludzie uciekając porzucają swoje transparenty. Co do asfaltu to robiłem próby i tak jak Robert pisał jest trochę kwadratowo, a tak wygląda jak by wycięty fragment z tamtych czasów. Może usunę jakiś plakat z ulicy ale coś tam muszę żócić bo na stówę będzie ślad po kleju ca. Myslałem może o jakichś kamieniach bo Czesi rzucali często w "okupantów". A po meczu to się nawet kleić nie chcę

Napisano

No i jak to zwykle bywa po dłuższych namysłach postanowiłem zmienić jednak podstawkę (Rafał wszystko twoja wina, aż i mnie się przestała podobać )

tak wiec troszkę dodam troszkę ujme i jak zdążę dziś zakładam wątek w Galeii. Puki co fotki płytek chdnikowych 50x50 z obrzeżami pozdrawiam i zapraszam do galerii jak tylko powstanie

Forma

x.jpg

Zalew

y.jpg

Odlew

z.jpg

Napisano

Pięknie - bardzo realistycznie i plastycznie pomalowany model. Bardzo fajny pomysł z transparentami.

Jedyne co mi się nie podoba to ten asfaltowy placek. Bardzo odwraca uwagę od głównego aktora.

Nie bardzo rozumiem, czemu ten asfalt nie może być równo przycięty do ramki ?

Napisano
Pięknie - bardzo realistycznie i plastycznie pomalowany model. Bardzo fajny pomysł z transparentami.

Jedyne co mi się nie podoba to ten asfaltowy placek. Bardzo odwraca uwagę od głównego aktora.

Nie bardzo rozumiem, czemu ten asfalt nie może być równo przycięty do ramki ?

Spoko asfalt już poprawiony jest po całości, dzięki za opinę

Napisano
Z czego ta forma i co to za materiał na płyty chodnikowe?

Krzysztof spójrz stronę do tyłu forma z kart do gry, te plastikowe, a materiał to gładź szpachlowa, lepszy gips bo szybko schnie ale nie miałem. następnie kleimy całość klejem ca i zalewamy rozcieńczonym wikolem dla twardości i tyle