Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono.

Przedstawiam moją pracę z ostatnich dwóch tygodni.Jest to kubelwagen typ 82 od tamiy w skali 1:35. Model sklejony jako przerwa od valentinea. Model relaksacyjny - wybrany głównie z powodu braku czasu (zawiera ledwo ponad 60 części). Po malowaniu dokleję 2 fotele, dwoje drzwi oraz osłonę silnika. Dziękuję na początku Piotrowi za rady co do ustawień ciśnienia przy malowaniu.

P5270442.JPG

P5270443.JPG

P5270448.JPG

P5270451.JPG

P5270453.JPG

P5270456.JPG

P5270457.JPG

P5270459.JPG

Przepraszam,że połowa na czarno połowa w kolorze plastiku ale skończyła mi sie farba podkładowa.

Wie ktoś czemu dół wyszedł ładnie błyszcząco a góra matowo ? Jest to kwestia ilości rozcieńczalnika? Da się to jakoś wyrównać?

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No Grzesiek zapowiada się fajny temat masz już upatrzone malowanie ??

Napisano

Wachałem się ale kamo chyba DAK.

Piotr - da się to jakoś poprawić?

Napisano

No to zasiadam, mam nadzieję że go skończysz

Napisano

Już jest skończony . Tylko pomalować.

Napisano

Wiem ale widziałęm zdjęcia oryginalne z oponami europejskimi. W tym zestawie jest tylko takie.

Napisano

No też po patrze bo w planach kubka akurat mam. Jak robisz DAK podpowiem że niektóre miały zapasówkę zabezpieczoną specjalnym pokrowcem fajnie to wyglądało, no oczywiście twój model. Pracuj dalej Pozdro

Napisano

Widziałem taką konwersję z black doga. Mam w planach jeszcze jednego kubla więc kupię do niego.

Napisano

Fajny temat Grzesiek.Właśnie się zastanawiam czy zaczynać kibla czy Granta. Ale znając życie pójdą 2 na raz, tym bardziej że obydwa to będą afrykańczyki. To czekam na malowanie.

Napisano
Wiem ale widziałęm zdjęcia oryginalne z oponami europejskimi. W tym zestawie jest tylko takie.

tak myślalem będziesz robił obicia do Panzer Grau

Napisano (edytowane)

Morfeusz - blaszki jak i bambetle z black doga dam do następnego kubla (tym razem wersja z oponami DAK) - już jest zamówiony w modelarskim - powinien być do miesiąca.

Tak będą obicia.

Proszę o cierpliwość - muszę zamówić farbę podkładową.

Edytowane przez Gość
Napisano

Zmiana na podkładu na surfacera - jak widać pokazał on o wiele więcej niż czarna farba - nie obyło siębez poprawek. Dam jeszcze jedną warstwę surfacera w celu wypełnienia luk i jade panzergrau. Musiałem oderwać kilka części by łatwiej malowało się wnętrze. Jak widać jedno lusterko jest nieoryginalne ( złamało się) - marnie wygląda,słąbo się trzyma ale nie ma rady.

P5290468.JPG

P5290478.JPG

P5290479.JPG

P5290482.JPG

P5290486.JPG

P5290493.JPG

P5290494.JPG

Napisano (edytowane)

W niepomalowanym lusterku złamał się uchwyt,który dorobiłem z drutu.

Edytowane przez Gość
Napisano

Nie wiem jak się to fachowo nazywa więc nazwałem to tak,by każdy wiedział o co chodzi. Jeśli powiesz co to i do czego służyło to będę wdzięczny.

Napisano

Dziękuję za pouczenie. Będę wiedział na przyszłość.

Możesz jeszcze powiedzieć jakiego koloru powinna być tapicerka?

Napisano
apropos kierunkowskazów, to takie, jakie znaleźć można w modelu, na zdjeciach archowalnych sa już żadkością.

Czy były one zastąpione "współczesnymi" kierunkowskazami w postaci lampek czy po prostu nie było żadnych ?

Napisano (edytowane)

Dzięki wielkie Kamil.Sprawdziany popisane - wracam do hobby

Baza pod schwarzgrau

P6010514.JPG

P6010516.JPG

Teraz lakier do włosów i piaskowy. Jaki czas po wyschnięciu lakieru do włosów można go ścierać? Nie chcę tego robić na wyścigi.

Edytowane przez Gość
Napisano

Teraz lakier do włosów i piaskowy. Jaki czas po wyschnięciu lakieru do włosów można go ścierać? Nie chcę tego robić na wyścigi.

W sumie to scierasz piaskowy razem z lakierem. Godzina,moze mniej.