Jendrass1 Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Witam Rozpoczynam nowy wątek, a tym samym nowy duży projekt modelarski (kolejny ! a co !). Dla złamania pewnej hegemonii jednostek motorowych/czołgów/wozów opancerzonych i innej maści "kettenów" coś dla odmiany - jednostka o napędzie owsianym. Dokładniej rzecz ujmując działon Artylerii Konnej (7 Dywizjonu Artylerii Konnej z Poznania) składający się z ex-rosyjskiej armaty "prawosławnej" kal 75 mm (przekalibrowana z 76,2 mm) dwóch przodków oraz jaszcza amunicyjnego oraz ... sporej ilości koni. Projekt jest tak rozległy, że nawet przy moim huraoptymizmie musiałem podzielić go na fazy. Pierwsza z nich zakłada stworzenie dwóch zaprzęgów (armata-przodek oraz jaszcz-przodek) w skład którego wchodzi łącznie 12 koni. Kolejne rozwinięcie oznacza obsługę (również konno). Ogólnie w jednym działonie znajdowało się 25 koni, 19 ludzi plus ww. sprzęt. W miarę rozwoju wątku postaram się "sprzedać" nieco informacjo o Artylerii Konnej w Wojsku Polskim z lat 1918-1939 w oparciu o historię 7 DAK z Poznania. Póki co polecam: http://www.7dak.pl http://www.youtube.com/user/7DAKW Ponieważ rozpoczynając ten projekt chciałem odpocząć od męczących mnie i ciągnących się okrutnie scratch`y musiałem w pierwszym rzucie przygotować 2 przodki i jaszcz na podstawie zebranej dokumentacji... Co za ulga ! ;) Udało się jednak już stworzyć ogólną bryłę całości, choć przy okazji przodków zaliczyłem mocną wtopę i wykonywałem je od nowa. Znany powszechnie model armaty prawosławnej z UM poszedł sprawnie i nie mogę go zbyt skrzywdzić swoją opinią. Jest to jednak armata wz 02, więc doprowadzenie jej do polskiego standardu 02/26 wymaga kilku zmian. Podstawowy zaprzęg czyli armata prawosławna wz 02/26 (polska modyfikacja) oraz przodek gniazdowy (32 pociski): Oba zaprzęgi bez załóg (jednych oraz obsługi armat na osobnych koniach): Osprzęt: Dwa przodki gniazdowe po 32 pociski oraz jeden jaszcz gniazdowy z 64 pociskami. Osobnym wyzwaniem będzie malunek. Gładkozielony sprzęt to nie problem, ale konie ... Ot wyzwanie ! Czekam na same pomyślne opinie, poklepywanie po plecach oraz ohy i ahy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Cóż jak zwykle pięknie zapełniasz lukę w tematach modelarskich pod tytułem "Wrzesień 39" Mam pytanie odnośnie jaszcza ( tak to się odmienia ?) amunicyjnego. Czy to była nowa konstrukcja czy oparta też na konstrukcji francuskiej. Szukam kwitów do odpowiednika francuskiej 75 Schneidera........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2012 Kwity dot. jaszcza francuskiego (2x20 + 2x16 pocisków) są, tyle że jak to zwykle bywa w polonikach "trudno dostępne". Jest też kilka modeli na rynku, różnej jakości. Jaszcz z ww. działonu jest całkowicie odmienną konstrukcją niż ten schneiderowski i ma włoską proweniencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Ale żeś poszedł w ambitny projekt. Więc na początek na zachętę masz kilka poklepów po plecach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Oglądam z zainteresowaniem, a jeśli chodzi o konie - ja sam pomalowałem dwa korzystając z tego poradnika: http://figurki.org/techniki-modelarskie/malowanie/1153-konikowy-sbs Pewnie znany, w razie czego proszę nie bić. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 no teraz dałeś do pieca... kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Chętnie obejrzę i powspieram duchowo ... ale niestety nie pomogę z merytoryki bo się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Super projekt. Czekam na "olinowanie" zaprzęgów. Papier? Folia aluminiowa? Popistyren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Jędrek skończ coś proszę !!! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Myski - nie mam czasu, cały czas do przodu ! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Jaszcz: Przodki Armata Całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Piękne - rozumiem, że w większości robione od podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Czy ktoś wie z czego zrobić "szczotkę" wyciora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2012 Prośba do wszystkich figurkowców dobrej woli Jeśli ktoś ma u siebie na stanie jakieś koniki w 1/35 i wie że ich nie wykorzysta (bo np. nie chce ich malować ) bardzo chętnie odkupię lub przyjmę w darowiźnie taki inwentarz. Do pełnego działonu brakuje mi 8 sztuk. Chciałbym skompletować całość jeszcze przed rozpoczęciem prac nad trakcją żeby spasować zwierzaki do zaprzęgów/pod wierzch. Mam już dwie ruskie armaty ppanc 76,2mm (odstąpię/wymienię) a nie koniecznie chciałbym "wzbogacać" się o kolejne 2 przy okazji zakupów następnych zestawów ruskiej artylerii. Słowem, jeśli ktoś ma konie, proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Czy ktoś wie z czego zrobić "szczotkę" wyciora ? Może jakaś gęsta gąbka do wycinki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 najlepiej to chyba zrobić z zatyczek do uszu - są takie w fabrykach okrągłe z gąbki idealnie by pasowały trzeba by postrzępić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Share Napisano 4 Listopada 2012 Z wyciorem już się uporałem. Nie jest to może wyrób zasługujący na medal ale do przyjęcia. Zaprzęg odszedł nieco na drugi plan ustępując drogi zmotoryzowanej haubicy 100 mm Skody z jaszczem ale nic straconego. Nie dalej jak kilka dni temu odnalazłem w modelarskim złomie element siodła - tybinkę, która prezentuje się lepiej niż mój ręczny wyrób, a to już dobra droga do chociaż częściowego zamknięcia kłopotliwego zagadnienia pt. siodło i troczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Potrafisz w człowieku wzruszenie wzbudzić. Pomysł ciekawy (jak zwykle) widzę robota idzie ale... malowanie takiego stada koni by mnie wykończyło... Gratuluje zacięcia i jak zwykle z ciekawością zaglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 Gerd - dziękuję za dobre słowo. Malowanie koni to bez wątpienia wyzwanie, ale na wszystko przyjdzie czas. Nie robię tego modelu na wyścigi. Za to po kilku próbach udało się jednoznacznie ustalić jakim kolorem pokrywano ogół wojskowego sprzętu w II RP - armaty, jaszcze, przodki, samochody, radiostacje etc. Próbnie przemalowana armata i przodek. Jak zwykle wyszły błędy, które przy gruntowaniu białą farba nie dały o sobie znać. Na szczęście jest precendens i przeciwwaga dla 3 barwnego kamuflażu z 1936 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Za to po kilku próbach udało się jednoznacznie ustalić jakim kolorem pokrywano ogół wojskowego sprzętu w II RP - armaty, jaszcze, przodki, samochody, radiostacje etc. Może dla ciebie to dziwne ale byłem przekonany że polski sprzęt taki jak artyleria malowano na zielono Mógłbyś podać jakiś artykuł albo rozjaśnić mi ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 Kub - wcale mnie to nie dziwi ! Sam przez długie lata byłem przekonany, że nasza podstawowa barwa ochronna niewiele odbiegała odcieniem od np. standardowej pancerniackiej ruskiej zieleni. Niestety okazało się, że bliżej temu do brązu/khaki niż rdzennej zieleni. Tutaj przykład naszej radiostacji, która w bardzo ładnym stanie wyszła ostatnio na allegro. Tego typu eksponatów jest sporo, ale opracowań o które prosisz niewiele ;( Przekrój różnych barw i odcieni ładnie widać w opracowaniu Track & wheels vol 2. Jeśli masz ochotę warto przejrzeć. http://www.militarymodelling.com/news/article/polish-tracks-and-wheels-2--vickers-6ton-part-1/10612 Ogólnie rzecz biorąc to kolor ten jest podobny do tego ... lotniczego (chyba?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Ciekawe choć nie wiem czemu niezbyt mi pasuje taki kolor. Myślę że najlepiej oddało by to jaśniejsza wersja polish khaki z pactry z pewną domieszką soczystego zielonego. Podejrzewam że z powodu tak długiego czasu kolor trochę wyblakł i poszedł w ciemniejszy brąz. Jak się przyjrzysz boku radiostacji zobaczysz pewne zróżnicowanie kolorów. Uważam że po porostu zmienił się odcień i nie był taki jak widać to teraz. Co do modelu to po malowaniu polecam przejechać raz zielonym filtrem a przy krawędziach rozetrzeć parę kropek zółtego i zielonego z farb olejnych dla plastyków aby podkreślić trójwymiarowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi