dzidas71 Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Witam. Zacząłem taki oto modelik: To pierwszy mój samolot z tak rozbudowanym zestawem blaszek. Najpierw nabyłem zestaw Parta ,choć jest merytorycznie dobry , to trudność jego montażu ( instrukcja?) zmusiła mnie do zakupu uproszczonego zestawu Eduarda. Teraz będzie to taki składak , z tym że , tam gdzie dam radę stosuje Parta -bardziej odpowiada rzeczywistości. Na razie złożyłem wnętrze Prace trwały długo z braku doświadczenia z samolotami , ale będe się starał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Jak na brak doświadczenia z samolotami nieźle się starasz. Nt. Kolorystyki się nie wypowiadam, bo Francja nie moja działka. A co do instrukcji Parta to często można spotkać błędy i niedomówienia... Ale na razie moim zdaniem jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Może popatrz na ten warsztat viewtopic.php?f=86&t=26539&hilit=morane Myślę, że się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Witam. Po dłuższej przerwie , postęp prac. Wycięte miejsca na klapy. Niestety , po wklejeniu wnęk z żywicy - nic nie pasowało. Frezowanie zajęło cały wieczór. Przygotowana chłodnica-Eduard + drucik 0,25. Dalej zabawa z biżuterią. Teraz najważniejsze - pytanie. Pierwszy raz chciałbym otworzyć kabinę , i właśnie jak to uczynić? Mam dwie do wyboru , vacu i zestawowa, którą wybrac i jak ją pociąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Zdaje sobie sprawę , że mój warsztacik nie jest zbyt atrakcyjny , ale naprawdę potrzebuję porady jak zrobić otwarte oszklenie ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Rozciąć. Jeśli zdecydujesz się użyć vacu, to potrenuj najpierw na fabrycznym, a jeśli użyjesz fabrycznego, to na vacu. Znajdź zdjęcie z otwartą kabiną, i rozetnij oszklenie tak, jak na nim widać. Moim zdaniem vacu jest lepsze, bo bardziej przejrzyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Jeszcze nie rozcinałem kabinek ale czytałem gdzieś o tym że najlepiej się to robi czeską żyletką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Ja bym użył owiewki i tylnej części z owiewki wtryskowej, a części środkowej (odsuwanej) z vacu. Przy takim rozwiązaniu można spokojnie ciąć z marginesem bezpieczeństwa, a później dokładnie detal obrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Właśnie zauważyłem ,że w zestawie blaszek Part-a jest owiewka do uformowania z blaszki. Wewnątrz trzema wkleić chyba szkiełka z jakiejś foli czy jak ? Może ktoś coś o tym wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) Tak, w zestawie 'sparciałym' jest rama kabiny. Trzeba ją uformować i podkleić przezroczystym 'czymś' - najlepiej elastycznym, ale nie za twardym, coby nie rozepchało ramy. Kiedyś się z tym zmagałem (w innym modelu), wyszło tak sobie - masa roboty a efekt wcale nie powala na kolana, nawet jeśli się zrobi dobrze i dokładnie tak jak Part przykazał ;). Wg mnie 'sztuka dla sztuki', tak jak robienie drążków sterowych w innej blaszce Parta w 1/48 - sklejanie go z coraz mniejszych profili, gdy prościej (i rozsądniej) zrobić go z plastikowego pręcika. Part czasem przegina. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak jak poradził Banny - mix zestawowego i wydmuszki. Edytowane 21 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Zapowiada się pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 Dalszy, acz powolny postęp: A tu już w podładzie , sorki za zdjęcia ,szczególnie balans bieli Właśnie dobieram kolorki , i chyba jestem już blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 No, no, ładnie to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 22 Września 2012 Autor Share Napisano 22 Września 2012 Spód samolotu pomalowany. Góra przygotowana. Plamy kamuflażu naniesione delikatnie ołówkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Spód jakoś taki mało niebieski. Przynajmniej jak na Francuza, bo nie napisałeś w jakim malowaniu będzie. Dość intrygująca technologia wykonania... Ja zazwyczaj wszelkie wystające detale, jak podwozie, antenki, lufy, klapy itp maluję oddzielnie i wklejam już po pomalowaniu zasadniczej bryły modelu. Jest to łatwiejsze rozwiązanie, pozwala wygodnie maskować, a wystające elementy nie są narażone na uszkodzenie podczas manewrowania modelem w czasie malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Co do koloru to jest naprawdę mocno niebieskawy. Ąż chciałem go filtrować szarym. Po prostu fatalne ustawienia aparatu. To moja największa bolączka , z którą nie mogę sobie poradzić - zdjęcia. Jak nie ostrość , światło to kolory , masakra. Jeśli chodzi o delikatne elementy , to faktycznie , trzeba teraz bardzo uważać. Ale myślę ,że z tym sobie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 18 Października 2012 Autor Share Napisano 18 Października 2012 Prace powoli do przodu. Po długiej walce jest kamo. Teraz czas na to , czego boje się najbardziej-owiewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2013 Model w ostatnim procesie wykończeń , pozostały obicia , troszkę innych zabiegów upiększających i pomniejsze poprawki. No i mała podstawka. Proszę o uwagi na tym już końcowym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Proszę o uwagi na tym już końcowym etapie. Osie kół nie były prostopadłe do goleni, ale pod kątem rozwartym, co sprawiało, że koła były odchylone do wewnątrz u góry w rzucie z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2013 Koła są rozchylone , ale być może zbyt mało . Na tych zdj tego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi