Skocz do zawartości

MS 406 1:72

dzidas71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacząłem taki oto modelik:

ms1.jpg

To pierwszy mój samolot z tak rozbudowanym zestawem blaszek. Najpierw nabyłem zestaw Parta ,choć jest merytorycznie dobry , to trudność jego montażu ( instrukcja?) zmusiła mnie do zakupu uproszczonego zestawu Eduarda.

Teraz będzie to taki składak , z tym że , tam gdzie dam radę stosuje Parta -bardziej odpowiada rzeczywistości.

Na razie złożyłem wnętrze

ms2.jpg

ms3.jpg

ms4.jpg

ms5.jpg

Prace trwały długo z braku doświadczenia z samolotami , ale będe się starał.

Jak na brak doświadczenia z samolotami nieźle się starasz.

Nt. Kolorystyki się nie wypowiadam, bo Francja nie moja działka. A co do instrukcji Parta to często można spotkać błędy i niedomówienia...

Ale na razie moim zdaniem jest OK

• 4 weeks later...

Witam. Po dłuższej przerwie , postęp prac.

Wycięte miejsca na klapy.

mr1-1.jpg

Niestety , po wklejeniu wnęk z żywicy - nic nie pasowało. Frezowanie zajęło cały wieczór.

mr2-1.jpg

Przygotowana chłodnica-Eduard + drucik 0,25.

mr3-1.jpg

Dalej zabawa z biżuterią.

mr4-1.jpg

mr5.jpg

mr6.jpg

mr7.jpg

mr8.jpg

Teraz najważniejsze - pytanie.

Pierwszy raz chciałbym otworzyć kabinę , i właśnie jak to uczynić?

Mam dwie do wyboru , vacu i zestawowa, którą wybrac i jak ją pociąć ?

mr9.jpg

Rozciąć. Jeśli zdecydujesz się użyć vacu, to potrenuj najpierw na fabrycznym, a jeśli użyjesz fabrycznego, to na vacu. Znajdź zdjęcie z otwartą kabiną, i rozetnij oszklenie tak, jak na nim widać.

Moim zdaniem vacu jest lepsze, bo bardziej przejrzyste.

Ja bym użył owiewki i tylnej części z owiewki wtryskowej, a części środkowej (odsuwanej) z vacu. Przy takim rozwiązaniu można spokojnie ciąć z marginesem bezpieczeństwa, a później dokładnie detal obrobić.

Tak, w zestawie 'sparciałym' jest rama kabiny. Trzeba ją uformować i podkleić przezroczystym 'czymś' - najlepiej elastycznym, ale nie za twardym, coby nie rozepchało ramy. Kiedyś się z tym zmagałem (w innym modelu), wyszło tak sobie - masa roboty a efekt wcale nie powala na kolana, nawet jeśli się zrobi dobrze i dokładnie tak jak Part przykazał ;). Wg mnie 'sztuka dla sztuki', tak jak robienie drążków sterowych w innej blaszce Parta w 1/48 - sklejanie go z coraz mniejszych profili, gdy prościej (i rozsądniej) zrobić go z plastikowego pręcika. Part czasem przegina.

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak jak poradził Banny - mix zestawowego i wydmuszki.

Edytowane przez Gość

• 1 month later...

Spód jakoś taki mało niebieski. Przynajmniej jak na Francuza, bo nie napisałeś w jakim malowaniu będzie.

Dość intrygująca technologia wykonania... Ja zazwyczaj wszelkie wystające detale, jak podwozie, antenki, lufy, klapy itp maluję oddzielnie i wklejam już po pomalowaniu zasadniczej bryły modelu. Jest to łatwiejsze rozwiązanie, pozwala wygodnie maskować, a wystające elementy nie są narażone na uszkodzenie podczas manewrowania modelem w czasie malowania.

Co do koloru to jest naprawdę mocno niebieskawy. Ąż chciałem go filtrować szarym. Po prostu fatalne ustawienia aparatu. To moja największa bolączka , z którą nie mogę sobie poradzić - zdjęcia. Jak nie ostrość , światło to kolory , masakra.

Jeśli chodzi o delikatne elementy , to faktycznie , trzeba teraz bardzo uważać. Ale myślę ,że z tym sobie poradzę.

• 4 weeks later...
  • 2 months later...