Grzesko Napisano 8 Września 2012 Autor Share Napisano 8 Września 2012 Dzieki qalimar za fotki, wiadomo dokładnie każdego szczegółu nie odtworze , ale jak widać mocowania i przewody muszę jeszcze poprawić co oczywiście w stanie faktycznym nie może pozostać, po odcięciu tyłów zawieszenia trzeba je wykonać od nowa uwzględniając te zmiany w mocowaniach. Także dalsza praca wre :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesko Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 Ok witam po dłuższej nie obecności . Przedstawię kilka fotek z dalszych prac , idzie wolno bo czasu mało ale myślę , że to już pozwoli pokazać obraz wykonanych prac. Przedział za silnikiem czyli turbina i reszta klamotów Podwozie i zawieszenie tył oraz przód. Oraz działko i system naprowadzania. W celu wyjaśnienia działko wykonane z igieł do zastrzyków rozmiar 0,45 Przy tylnym sporo przewodów myślę , że widać jakieś postępy nie udało się wszystkiego odtworzyć ale w miarę moich możliwości widać efekt prac. To na razie wszystko , myślę że niebawem dodam następne zdjęcia z prac, oczywiście w miarę postępów i czasu. Pozdrawiam Grzesko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 będzie rzeźnik . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Elegancko jest. Osłony celownika i WKM robią wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesko Napisano 8 Października 2012 Autor Share Napisano 8 Października 2012 Dzięki koledzy , teraz działam przy elementach fototrawionych na zewnątrz wiatraka i będę kończył kabinę czyli oszklenie bo cosik nie pasuje jak trzeba .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesko Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 Witam ponownie. Przedstawiam kilka fotek z dalszych prac nad moim Mi-24 W chwili obecnej wykonałem oszklenie kabiny oraz klika uzupełnień w elementy fototrawione na zewnątrz modelu. a oto rezultaty. I model z oszkleniem otwartym : A tu z zamkniętym oraz z drzwiami: Drzwi od wewnątrz uzupełniłem foliom aluminiową dla nadania faktury oraz wykonania kieszeni pilota... Oczywiście drzwi oraz właz strzelca będą otwarte lecz na czas prac zamknę je i okleję aby nie uległy zniszczeniu a następnie podczas malowania zewnętrznej powłoki były jednakowo pokryte. To na razie wszystko jak czas pozwoli to na dniach zapodam dalsze zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesko Napisano 4 Listopada 2012 Autor Share Napisano 4 Listopada 2012 Witam wszystkich po długim czasie zamieszczam kolejne fotki z warsztatu mojego Mi-24 . Przygotowania do podkładu i malowania . . . kolor bazowy ponad odcięciem co zresztą widać oklejonym spodem. . No i maskowanie czyli plamimy wiatraczek. Idealnie wzór nie wyszedł ale jest bardzo zbliżony kształt maskowania tym bardziej , że malowane z ręki. . . . . Szachownice i numery wycinane ręcznie i malowane , gdyż w zestawie nie ma kalek z polskim oznaczeniem . Możliwe że są troszeczkę przy duże szachownice ale porównując z oryginałem na różnych publikacjach i zdjęciach prawie , że trafiłem w wielkość gdyż jak zauważyłem też są różnie malowane na naszych wiatraczkach . . . . . . . Koła nagrzałem i je docisnąłem chciałem uzyskać efekt ciężaru wiatraczka , na wielu zdjęciach jest widać jakby miały za mało powietrza w kółkach , więc myślę że efekt w miarę ciekawy. . To na razie wszystko, wkrótce będą następne fotki z dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Wszystko fajnie, tylko, że zestaw kolorów zastosowałeś typowy dla wersji D. Wersja W miała zupełnie inne odcienie. Szachownice w naturze mają wielkość 50x50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Jak napisał wyżej Mariusz, zrobiłeś piękne malowanie żabiego Mi-24D (z resztą mój ulubiony zestaw barw na tym śmiglaku). Jeszcze jedno - czy mi się wydaje, czy "1" w numerach nieco uciekają do góry? Pewnie takie złudzenie na fotkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Dla ułatwienia- prawidłowe barwy: 1.szarozielony- FS24583 2.zielony- FS24258 3.błękitny-FS25526 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesko Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Dla ułatwienia- prawidłowe barwy:1.szarozielony- FS24583 2.zielony- FS24258 3.błękitny-FS25526 Ok wszystko jest zgodne z tym co piszecie , ale numerek boczny Mi-24 W 734 jaka ma kolorystykę? zdjęcie jest zamieszczone na pierwszej stronie wątku , jest wersja D i W i kolorystyka jest podobna. Niema dokładnych wytycznych co do kolorów dla wersji W i D w latach od xxx do xxxx i późniejsze. Jedyne co znalazłem co do kolorystyki W to wersje które zostały przemalowane do działań w Afganistanie na kolor bardziej żółty i bardziej brązowe plamy , a tej wersji nie kleje. Jeśli macie konkretne odpowiedniki dla podanych powyżej kolorków FS a odpowiednik Humbrol to poproszę i można sprawdzić jak to się ma do tych kolorów. Poza tym szczerze to kolory blakną i tez wyglądają inaczej jak nowe fabryczne. Jestem otwarty na przemalowanie nawet kosztem tym że okleję go ponownie i prysnę lekko dla przyciemnienia kolorów, ale zmiana barw na odcień żółtego nie wchodzi w grę bo nie chce mieć wersji, która używana była na misjach w Iraku czy też w Afganistanie. Sugerowałem się kolorystyką : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/56ffdba35f51486a.html (malowanie wersji D) bo najbardziej podobna kolorystycznie do tych ze zdjęcia oraz z publikacji jakimi się sugerowałem podczas składania wiatraczka, a w publikacjach jest oznaczenie 731. Dodatkowo sugerowałem i podpatrywałem relacje z budowy Mi-24W - budowany przez Michała Michnola przedstawiona w czasopiśmie minireplika nr 69 gdzie jest przedstawiona wersja MI-24 W i kolorystycznie jest bardzo zbliżona do mojej, a raczej ja przybliżyłem swoją. Jeśli chodzi o odcień kolorystyki to oryginalnie jest ciemniejszy , zdjęcia robione z Lampą w godzinach późno wieczornych więc też może wyglądać nie naturalnie i przepalone. Pozdrawiam . Edytowane 5 Listopada 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Widzisz kolego, zasugerowałeś się kolorystyką 734 po wykonanym przez WZL-1 remoncie głównym. Szary jeszcze od biedy mógłby być, za to "zielony" bardziej przypomina khaki samochodowe. W tym okresie malowano śmigłowce wszystkim, co było pod ręką- patrz na żabę 013 w wersji D. 461, który podajesz w linku fotosikowym jest typowym przestawicielem wersji D, która zawsze miała odmienną kolorystykę od wersji W. 731 posiadał klasyczne malowanie producenta w takich odcieniach: http://www.airplane-pictures.net/photo/96923/731-poland-army-mil-mi-24v/ natomiast po remoncie w WZL-1 w takich: http://www.airplane-pictures.net/photo/10879/731-poland-army-mil-mi-24v/ Numer na belce zdecydowanie mniejszy. Reszta na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Witam. Tak na przyszłość i dla jasności, 731 powinien mieć barwy żółto-zielone??: http://airfoto.pl/?module=Photos&action=Single&id_ph=26473&size=2 Szachownice są dobrze wymalowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 731 miał burzliwą przeszłość- to egzemplarz po nieudanym lądowaniu w Zakopcu. Przedstawione na airfoto zdjęcie pokazuje mocno styrany ( z wieloma podmalówkami) stan tego ś-ca po remoncie awaryjnym. Jak najbardziej był żółty. Najprościej poznać, czy egzemplarz był remontowany gdy widoczny jest polski napis ostrzegawczy "Uwaga Śmigło". Szachownice niestety nowego wzoru. Malowanie producenta: Belka po I remoncie głównym, crashu w Zakopcu i zamontowaniu na niemieckim kadłubie: Tak toto wygląda obecnie: http://www.airplane-pictures.net/registration.php?p=4004 Wkrótce po remoncie awaryjnym: Zwróćcie uwagę na zamontowanie kaset ASO i pełną osłonę (w W powinna być siatka) SARPP-12... Belka ogonowa i końcowa z Mi-24D. Niemieckiego jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 731 miał burzliwą przeszłość- to egzemplarz po nieudanym lądowaniu w Zakopcu. Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesko Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 No to wiec po dłuższym szperaniu i faktycznych moich błędach mój MI idzie do Remontu jeszcze nie pofruwał a już remont :P będzie w miarę moich możliwości wykonany w wersji 731 po remoncie czyli w załączonym malowaniu oraz z widocznymi obejmami na pułapki ASO. Prosi Się wszystkich o Cierpliwość i oczekiwanie na Aktualizację Dziękuje wszystkim za Zwrócenie uwagi no i Biorę się za "Remont" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 731 miał burzliwą przeszłość- to egzemplarz po nieudanym lądowaniu w Zakopcu. Zgadza się I to jest scenka na dioramę. Kto pierwszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 No taki to już urok naszych Hokejów, (ale i innych łaciatych sprzętów...) że aby poprawnie toto pomalować, trzeba brać konkretny egzemplarz z konkretnego okresu. Inaczej można popełnić babola... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Jeszcze tylko kwestia techniczna podczas wykonywania następnego malowania- staraj się użyć np patafixu do maskowania. Twoje plamy miały zbyt szeroki "strumień", powinny być dość ostro odcięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesko Napisano 7 Listopada 2012 Autor Share Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki za podpowiedź. Będę musiał spróbować bo nigdy tego nie używałem zawsze maluje z ręki bo na bieżąco widzę co się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Trzaskam drzwiami i wychodze. WY CHO DZE! nie moge zdzierzyc jak widze jak ludziska sklejaja modele. To jest po prostu nieprzyzwoite. druciki, sruciki, pierduciki, tutaj zdjecie, tam oryginal tu analiza tu geometria.... nie mozna tak po prostu jak czlowiek? szast prast do kupy i na polke???! Nie mozna. Slowo daje, wyjde, ... juz wyszedlem i nie WROCE!!!! Pochwale jak juz zrobi wiru wiru i stanie w galerii.... ze tez mnie podkusilo tu zagladac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Siedź na dupie i oglądaj. Już za parę dni, za dni parę, pozbierasz z podłogi koparę... i będzie dobrze. Spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Dobreeee... No fakt, że plamki za bardzo rozmyte... Jak na mój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesko Napisano 8 Listopada 2012 Autor Share Napisano 8 Listopada 2012 Spoko loko , podwiązać kopary :P Dziś już dostał szlif jutro przyjdą farbki , będziemy mieszać sprawdzać kolorować i plamic a jak będzie trzeba to i ołówkiem plamki narysuje :P Kalki się właśnie zaprojektowały , po weekendzie będzie malowanko , także damy rade. Miło widzieć że się temat podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 ...a jak będzie trzeba to i ołówkiem plamki narysuje :P .... maskuj Mariusz dobrze radzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi