Skocz do zawartości

Niemieckie umocnienia polowe jesień 1944

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pozostałe projekty na ukończeniu, więc aby nie zasypiać gruszek w popiele - ciąg dalszy. Mała diorama przedstawiająca fragment linii okopów, stanowisko karabinu maszynowego i inne elementy w okopie: nisze strzeleckie, wyjścia z okopów, nisze amunicyjne i inne.

Opieram się na rysunkach fortyfikacji niemieckich pochodzących z pozycji autorstwa Wolfganga Fleischera, Feldbefestigungen des deutschen Heeres 1939-1945. Ein Typenkatalog. wyd. Podzun-Pallas (roku wydania nie znam) oraz na własnych obserwacjach terenowych i podpowiedziach mądrzejszych kolegów z innych forów.

Napisano

Na razie rozrysowuję, jak ma to wyglądać:

okopy%252520%2525282%252529.JPG

a jak miało wyglądać:

030.jpg

Napisano

Kolejny ciekawy projekt.Powodzenia.

Napisano

Załoga umocnień w drodze na pozycje: ten po prawej to figurka z innej dioramy, inny mundur, zła kolorystyka ekwipunku. mam za to pytanie do kolegów: czy te dwie figurki mają wg. Waszej wiedzy prawidłowy kolor munduru, chlebaka, bytów i łopatki? Wg instrukcji puszka na maskę powinna mieć kolor ten sam, co łopatka (86 Humbrol). jaki kolor na hełmy?

IMG_2433.JPG

Napisano

Chlebaki mają odpowiedni odcień, już w połowie wojny występowały w różnych odcieniach, co do hełmu kolor feldgrau, piaskowy (nie znam nr. farby), może być kamuflaż.

Napisano

Małe postępy. tym razem za rada jednego z kolegów zrobiłem zróżnicowane podłoże: gleba ilasta, bielicowa, w każdym razie V klasa , a na tym warstwa ciemniejszego humusu. wyszło, jak wyszło, sami oceńcie.

figurka dla pokazania kolorów ekwipunku, jeszcze ją dopieszczę w szczegółach.

IMG_2451.JPG

IMG_2452.JPG

Napisano

Tym razem okop bez "dzianiny", bo na razie nie ma na to czasu no i nie każdy rów był szalowany. na górę oczywiście trawa i MG42 na lawecie na stanowisku strzeleckim, w czwartek planuję koniec prac

Napisano

Koniec prac: trawa, deska pod tylne nóżki lawety polowej, laweta z MG42, dwie figurki dla porównania. Skończyła mi się wena, pewnie za jakiś czas wszystko to potnę i przerobię.

Trawa sadzona sadzarką-samoróbką wg. podpowiedzi z tego forum, na roztwór Wikolu, wody i unigruntu

IMG_2464.JPG

IMG_2466.JPG

załoga w drodze do suszarni, po waszowaniu:

IMG_2460.JPG

był taki czyściutki, a po kąpieli taki brudas :

IMG_2454.JPG

marny ze mnie fotograf, dlatego przepraszam za jakość zdjęć i oświetlenie, było przed północą. jeśli jutro dopisze pogoda, diorama będzie do obejrzenia w Rudawie pod Krakowem, na III Pikniku Fortecznym. może wtedy zrobię parę fotek do galerii

Napisano

Pomysł bardzo fajny i myślę, że efekt końcowy będzie super. Rozczarowałem się tylko skalą, myślałem, że będzie 72-ka.

Napisano

Jak na umocnienia polowe to tam za czysto jest... Powinna być wszechobecna glina i błoto. Garnek szkopa za duży - wygląda w nim jak mały powstaniec... Na butach szkopa widać ślady łączenia form, guziki w uniformie nie pomalowane.

Napisano

Jak mi znowu zaskoczy, to będą inne zdjęcia gotowej dioramy, z laweta i figurkami. co do zasady nic się prawie tu nie zmieni, dojdzie jedynie parę szpejów - celownik do MG, skrzynki amunicyjne, manierka. łączenia na butach i guziki wychwycone już w czasie pierwszej prezentacji - będą poprawione, hełmy zostają.

Dzięki za wskazówki