Lipstein Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Pozostałe projekty na ukończeniu, więc aby nie zasypiać gruszek w popiele - ciąg dalszy. Mała diorama przedstawiająca fragment linii okopów, stanowisko karabinu maszynowego i inne elementy w okopie: nisze strzeleckie, wyjścia z okopów, nisze amunicyjne i inne. Opieram się na rysunkach fortyfikacji niemieckich pochodzących z pozycji autorstwa Wolfganga Fleischera, Feldbefestigungen des deutschen Heeres 1939-1945. Ein Typenkatalog. wyd. Podzun-Pallas (roku wydania nie znam) oraz na własnych obserwacjach terenowych i podpowiedziach mądrzejszych kolegów z innych forów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 W takim razie czekamy na pierwsze zdjęcia i relacje z placu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Września 2012 Autor Share Napisano 20 Września 2012 Na razie rozrysowuję, jak ma to wyglądać: a jak miało wyglądać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Kolejny ciekawy projekt.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Od podstaw, super, będę zaglądał Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 O efekt jestem spokojny, bo pozostałe prace są bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Zapowiada się bardzo ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Września 2012 Autor Share Napisano 25 Września 2012 Załoga umocnień w drodze na pozycje: ten po prawej to figurka z innej dioramy, inny mundur, zła kolorystyka ekwipunku. mam za to pytanie do kolegów: czy te dwie figurki mają wg. Waszej wiedzy prawidłowy kolor munduru, chlebaka, bytów i łopatki? Wg instrukcji puszka na maskę powinna mieć kolor ten sam, co łopatka (86 Humbrol). jaki kolor na hełmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 Chlebaki mają odpowiedni odcień, już w połowie wojny występowały w różnych odcieniach, co do hełmu kolor feldgrau, piaskowy (nie znam nr. farby), może być kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Małe postępy. tym razem za rada jednego z kolegów zrobiłem zróżnicowane podłoże: gleba ilasta, bielicowa, w każdym razie V klasa , a na tym warstwa ciemniejszego humusu. wyszło, jak wyszło, sami oceńcie. figurka dla pokazania kolorów ekwipunku, jeszcze ją dopieszczę w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Jako podłoże jest ok. Będziesz dawał jakąś zieleninę? No i będą dechy w wykopie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Tym razem okop bez "dzianiny", bo na razie nie ma na to czasu no i nie każdy rów był szalowany. na górę oczywiście trawa i MG42 na lawecie na stanowisku strzeleckim, w czwartek planuję koniec prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 Koniec prac: trawa, deska pod tylne nóżki lawety polowej, laweta z MG42, dwie figurki dla porównania. Skończyła mi się wena, pewnie za jakiś czas wszystko to potnę i przerobię. Trawa sadzona sadzarką-samoróbką wg. podpowiedzi z tego forum, na roztwór Wikolu, wody i unigruntu załoga w drodze do suszarni, po waszowaniu: był taki czyściutki, a po kąpieli taki brudas : marny ze mnie fotograf, dlatego przepraszam za jakość zdjęć i oświetlenie, było przed północą. jeśli jutro dopisze pogoda, diorama będzie do obejrzenia w Rudawie pod Krakowem, na III Pikniku Fortecznym. może wtedy zrobię parę fotek do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Pomysł bardzo fajny i myślę, że efekt końcowy będzie super. Rozczarowałem się tylko skalą, myślałem, że będzie 72-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Jak na umocnienia polowe to tam za czysto jest... Powinna być wszechobecna glina i błoto. Garnek szkopa za duży - wygląda w nim jak mały powstaniec... Na butach szkopa widać ślady łączenia form, guziki w uniformie nie pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Chiałbym zobaczyć foty gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Jak mi znowu zaskoczy, to będą inne zdjęcia gotowej dioramy, z laweta i figurkami. co do zasady nic się prawie tu nie zmieni, dojdzie jedynie parę szpejów - celownik do MG, skrzynki amunicyjne, manierka. łączenia na butach i guziki wychwycone już w czasie pierwszej prezentacji - będą poprawione, hełmy zostają. Dzięki za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi